Евдокия Манева: Цялата “Натура 2000” да се гледа бостан по бостан, не само Калиакра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6384396 www.24chasa.bg

На местните хора трябва да се обяснят забраните

Зад протестите в Калиакра стоят сериозни интереси

Зелените се държат като истина от последна инстанция, вместо да водят диалог

Витоша никога не е била в толкова лошо състояние, след като един зелен я управлява 10 г.

- Г-жо Манева, може ли да се каже къде точно се крие конфликтът за зоната Калиакра?

- Калиакра е само един симптом за това, че нещо с мрежата “Натура 2000” не е наред. От доста време има проблеми и със Странджа, с Пирин, имаше и много други случаи, които не получиха обществена разгласа. Мрежата “Натура 2000” не е добре определена. Ако си спомняте, тя бе приета през 2007 г. и обхвана почти 35% от територията на България. Това, че тези земи са поставени под защита, не е лошо, защото притежаваме изключително биологично разнообразие. Но трябваше да бъде направено много по-прецизно определяне на тези зони и трябваше през тези 10 години на хората по места да бъде обяснено за какво става дума, а не непрекъснато да има противопоставяне.

- Кой определи кои земи да са в “Натура”?

- Определянето на зоните се извърши от неправителствените организации. В тях попаднаха много територии, които

не се нуждаят от

никаква защита

Нещо повече - в тях има земи, които са символ на непоправимо увреждане като военни полигони, хвостохранилище. Бяха обхванати и много земеделски земи, които поради това, че в този период не се обработваха, бяха обявени за ливади. И след като няма обяснения защо точно тези територии са включени в “Натура”, можем да стигнем само до такъв казус с протести на местните хора. И това не е първият. Естествено, и протестиращата страна няма стопроцентно основание. Често зад протестите има сериозни интереси, както е и в случая с Калиакра. Мрежата беше изградена по времето на министър Джевдет Чакъров, след това се направи неуспешен опит териториите да бъдат верифицирани от БАН. И започна битката за издаването на заповедите за тези територии, които да определят границите и какво може да се прави и какво не. Чакъров даде тази работа на неправителствените организации, те повярваха, че са непогрешими, и оттогава се държат като истина от последна инстанция. Не проявяват никаква готовност за разговори, никакво желание да разяснят на хората това, което правят. Има многобройни примери в Европа, че докато населението не е спечелено да пази територията, няма да има успех в опазването. А нашите зелени се превърнаха в приватизатори на идеята. Скоро един от тях се закани, че ще провалят председателството на България, защото били информирали за нередности. Що за позиция е това на хора, които са българи? Вместо да положат усилия да убедят хората, тичат да се оплакват.

- Как трябва да бъде убедено това население?

- В Калиакра виждаме една много типична история. Не е вярно, че кметовете не знаят за какво става дума. При обявяването на тази защитена зона директор на регионалната инспекция беше активист на ДПС и през този период бе разрешен големият брой проекти, които наситиха зоната. Слава богу, че не са осъществени. Аз зная за случаи, когато идва предложение в министерството, Националната служба за защита на природата дава отрицателно становище, но тогавашният главен секретар го къса и поръчва ново. При първото правителство на Борисов

направихме опит

да спрем голяма

част от проектите Но съдът се произнесе в полза на инвеститорите, които бяха получили разрешителни от всички инстанции, макар и невинаги по най-почтения начин. В момента протестите са организирани от хора, чиито интереси са засегнати. Защото за голяма част от проектите, макар и неосъществени, те вече са успели да променят предназначението на земята и чакат момента, в който ще се появи инвеститор с голяма сума пари и ще осъществи замисленото строителство. Това не трябва да се случи и трябва да се намерят механизми тези хора да бъдат компенсирани и да се откажат да строят. Степите са уникално местообитание, а не хендеци, както ги нарича Валери Симеонов, и трябва да се пазят. Там минава Виа Понтика и ако всичко се разоре и обработва, прелетните птици няма къде да се хранят и няма как да бъдат опазени. Местните хора трябва да разберат, че имат интерес това богатство да бъде опазено, а не да прилича на разорана нива. Решението е това, което Нено Димов предложи и премиерът също каза - оценка бостан по бостан, терен по терен. Намирането на решение ще е изключително бавен процес, но трябва готовност и от двете страни за диалог.

- А няма ли, докато преценяват бостан по бостан, да се задейства глобата по наказателна процедура?

- Според мен няма да се стигне до глоби. Има 2 г. да се намери решението. Аз не съм убедена, че ЕК е защитник на защитени територии в този размер и с толкова строги забрани. Но и неправителствените организации, и хората, които създадоха протестите на местните, трябва да спрат да спекулират. Не е вярно, че абсолютно всичко е забранено. Чух от защитник на рибарите, че те ползвали тралене да ловят цаца, защото не се ловяла с въдица. Ама цацата се лови с мрежа, не с трал. Тралирането беше разрешено от първото правителство на Борисов, дотогава бе забранено, защото е изключително вредно. Тралирането се разреши в интерес на рибарския бизнес, който изнася месо от рапани. А така се унищожава цялото дъно на Черно море. Заради това трябва да има разговор човек по човек, защото те изобщо не знаят какво има в заповедта. Някой им казва нещо и те излизат да протестират.

- Може ли Калиакра да доведе до ревизия бостан по бостан на цялата природозащитна мрежа?

- Трябва да се направи такава ревизия. На много места, например Пирин също няма диалог - дали защото не умеят, или не искат да постигнат решение на въпроса. В Странджа е същият проблем. Ще се седне, ще се говори и ще се обясни защо тук не може да се строи. Надявам се, че българите разбраха вече, че не може целият бряг да е като Слънчев бряг. Не може със сила да се налагат решения. Спомняте ли си каква битка беше да има тунел при Маказа, за да минават мечките.

За толкова

години

фотокапаните са

заснели само

една лисица

да минава над тунела. Същото е с Рила - буфер, където се водят самоцелни битки, които само настървяват хората срещу зелените. Един от тези зелени 10 г. управляваше парк Витоша (Тома Белев - бел.ред.). Аз съм софиянка коренячка и от дете ходя в планината. Витоша не е била в такова жалко състояние, в каквото е сега след управлението на този човек. Допуснахме половин Витоша да се разболее от едно неправилно решение - че човешка намеса не трябва да има.

- Прави ли са управляващите, вместо да отпушат диалога, да вкарват мерки като промените в закона, на които президентът наложи вето?

- Не. Категорично не. Това са хрумвания на хора, които не познават проблемите. Този лесен начин не е добър. Ще предизвикат отново протести и сблъсъци. В една демократична страна не се прави така. Ако обжалванията са прекалено много, има професионални обжалвачи на екооценките, може да се направят правила, за да обжалват само хората, които наистина са засегнати. Но да спираш правораздаването, не е нормално. Наистина споровете по Струма продължават прекалено дълго, но отново не се работи със сериозни аргументи. Защото някой ще спечели, ако се наложи скъпият вариант да се направи пътят в тунели, а не по дефилето или над него. Някой ще вземе големите пари, а някой му става говорител. Но и управляващите не намериха подхода да се намери решение и има управленско безсилие.

Визитка

 Родена е на 20 март 1945 г. в София

 По образование е инженер-химик, доктор по икономика

 Има специализации по управление и оценка на проекти

 Започва работа в Министерството на околната среда и водите през 1990 г. като експерт

 Министър на околната среда в периода 1997-2001 г.

 Зам.-министър на околната среда и водите в първото правителство на Бойко Борисов и служебния кабинет на Марин Райков

 През 2004 г. става един от основателите на ДСБ

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо