Пламен Георгиев: Има опит за овладяване на “Дунарит” и държавата да не получи нищо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6388186 www.24chasa.bg

Подадохме сигнал в прокуратурата за престъпление при продажбата на предприятието и има повдигнати обвинения.

Ще браним докрай държавния интерес, не може да допуснем да се случи този сценарий

Установихме по безспорен начин, че предприятието е собственост на Цветан Василев. Досега не е имало такъв случай в дейността на комисията, казва Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

- Г-н Георгиев, “Дунарит” беше заплашен от отнемане на лиценза. Какво се случва с предприятието, то не е ли част от вашия иск за запориране на имуществото на Цветан Василев?

- През февруари 2016 г. ние внесохме в Софийския градски съд иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев и оше 26 ответници. Цената на иска е над 2,2 млрд. лева. Един от тези искове е срещу дружеството “Кемира”, което е собственик на акции от “Дунарит” на стойност 7,244 млн. лв. Това представлява 91% от капитала. Тези акции са придобити със средства от КТБ. С определение от май 2015 г. съдът допусна обезпечение на иска ни срещу “Кемира”.

- Как установихте, че “Дунарит” се притежава от Цветан Василев?

- Съществува дружество “Интернешънъл файненшъл венчърс”, което е регистрирано на Британските Вирджински острови. То е мажоритарен собственик на “Хедж инвестмънт България”. Това дружество притежава на “Кемира”. Краен собственик на “Интернешънъл файненшъл венчърс” е Цветан Василев. Това става ясно от декларация, подписана лично от него. Впоследствие Цветан Василев по неустановен за нас начин е прехвърлил това дружество на руснака Дмитрий Косарев. Като на 22 януари 2016 г. капиталът на “Кемира” е увеличен от 5000 на 55 000 лева. 

- Това променя ли наложеното обезпечение във ваша полза?

- Не го променя. Комисията е образувала изпълнително дело след определението на съда. Изпратени са запорни съобщения от съдия - изпълнител за всички допуснати запори, включително върху акциите на “Дунарит”. Запорът е наложен на 12 юни 2015 г. На тази дата запорното съобщение е получено и от ръководството на предприятието.

- Но през миналата година “Дунарит” беше продаден на фирма “Емко”, Как е станало?

- Когато съдия-изпълнителят е изпратил съобщението за запора, управителят на “Кемира” Асен Бабански е заявил, че временните удостоверения за участието на “Кемира” в “Дунарит” се намират в прокуратурата. Това нито ние, нито съдия-изпълнителят може да провери. Поради тази причина не са иззети временните удостоверения. След като внесохме иска за отнемане, установявахме, че е подадено уведомление до КЗК за допускане на концентрация чрез увеличаване на капитала на “Дунарит”. “Кемира” е прехвърлила акциите си на дружеството “Емко”. В същото време стартира и опит за увеличение на капитала на “Дунарит”.

- Искате да кажете, че акциите са прехвърлени въпреки наложения запор?

- Точно така. И се върви по два пътя за овладяване на “Дунарит”. Първо, чрез прехвърлянето на акциите на “Емко”, и второ - чрез увеличение на капитала на “Дунарит”. Целта е ясна - да се обезсмисли наложеният от нас запор. От списък на акционерите, присъствали на общо събрание през пролетта на тази година, става ясно, че участие в “Дунарит” имат фирма “Емко” и Емилиян Гебрев, който притежава “Емко”. Според консолидирания отчет на “Емко” придобиването на акциите в “Дунарит” е станало през август 2016 г. Въпреки че сме наложили запор още през 2015 г.

- Как се е случило това прехвърляне?

- Стандартният начин е чрез договор и джиросване на акциите. Поради това е напълно възможно да сме били подведени от г-н Бабански, че временните удостоверения са иззети от прокуратурата. И да са били прехвърлени на “Емко”.

Това е престъпление, тъй като има наложен запор по наше искане.

- Защо тогава в Търговския регистър е вписан новият акционер?

- Не мога да ви дам отговор на този въпрос. От консолидирания отчет на “Емко” става ясно, че са заложени 11 млн. лева като вземане на “Кемира”. Много вероятно е това да е стойността на акциите. От което излиза, че за “Дунарит” дори не са платени пари, а сумата е оформена като вземане. “Дунарит” има печалба от над 30 млн. лева за 2016 г. Излиза, че дружество, което само за година генерира такава печалба, е продадено за 11 млн., при това без тези пари да са платени реално. Има и подадено заявление за увеличение на капитала на “Дунарит” от 8 на 68 млн. лева.

- Как си го обяснявате?

- Вероятно страните по сделката си дават сметка, че тя е недействителна, тъй като има наложен запор на акциите. И ако се реализира увеличението на капитала на “Дунарит”, обезпечението по нашия запор пада от 91 на 10%. Така държавата би получила минимален процент, ако нашият иск за отнемане на имуществото бъде признат от съда. Прави се опит за реализиране на два сценария за овладяване на “Дунарит” и заобикаляне на претенцията на държавата.

- Вие реагирахте ли?

- Разбира се, веднага подадохме сигнал до прокуратурата, тъй като това е престъпление. Прокуратурата вече е повдигнала обвинения - очевидно споделя нашето виждане, че има престъпление. Но остава проблемът с поисканото увеличение на капитала. То е спряно в момента, но не заради нашия сигнал, а след оспорване на фирма “Виафот инвестмънт България”. На нашето искане за спиране на увеличението на капитала от съда ни отговориха, че не сме страна по чл. 71 и чл. 74 от Търговския закон, в които е посочено кой може да иска такова спиране. Но ние работим по нашия специален закон и се опитахме да обясним на съда, че нашето искане цели защита на интересите на държавата.

- Срещу кого е повдигнато обвинение от прокуратурата за престъпление?

- Нямам информация, но управителят Асен Бабански е уведомен за запора. Не сме виждали договора с “Емко”, но е напълно вероятно Бабански да се е подписал под него като упрвител. Още повече че в началото на тази година “Кемира” е подала жалба пред Софийския апелативен съд срещу определението на Софийския градски съд за допускане на обезпечението и налагането на запора на акциите на “Дунарит”. Въпреки че вече “Кемира” няма нищо общо с предприятието.

Подозирам, че целта е да остане скрито прехвърлянето на акциите с идеята, че ние не сме го видели от консолидирания отчет на “Емко”. За мен няма съмнение, че целта е да се заобиколи запорът и да се увреди интересът на държавата. Защото едно е тя да придобие 91% от дружество с годишна печалба от над 30 млн лева, съвсем друго е, ако придобие 10%.

- Има ли друг такъв случай в дейността на комисията, когато са прехвърляни запорирани акции?

- Няма такъв случай, този е първият и аз съм изумен как е възможно да бъде направено.

- Повдигнатите обвинения от прокуратурата ли са причина да се стартира процедура за отнемането на лиценза на “Дунарит”?

- Не мога да отговоря на този въпрос. Нашият запор е върху акциите. И това не влияе на икономическата и търговската дейност на предприятието. Дори напротив - в наш интерес е то да работи добре, за да може държавата да придобие дружество в добро финансово състояние. Явно се прави опит това придобиване да се обезсили, при това изключително агресивен. Ние обаче докрай ще браним държавния интерес и не може да допуснем това.

- Има ли нужда от законови промени, за да стане работата на комисията по-ефективна?

- Има нужда и се надявам, че в подготвяния нов антикорупционен закон ще има разпоредби, които да ни дават право да искаме спирането на вписване на увеличение на капитала. В противен случай би се създал негативен прецедент, който да служи за пример за всички останали запорирани от нас дружества. И че е достатъчно да увеличат капитала си и така да бъде увреден интересът на държавата. Защото в случая с “Дунарит” и с целия иск срещу Цветан Василев ние сме оценявали дружеството по номинала на акциите им. Това означава, че бизнесът, който стои зад тях, е много по-голям от 2,2 млрд. лева.

- Ще се даде ли право държавата да има свой представител в управлението на дружества, на които сте наложили запор?Така ще има информация какво се случва в тях?

- Да, това също се обсъжда. Още повече че има европейска директива. Според нея трябва да има единен орган, който да управлява запорираното имущество. И когато то бъде отнето в полза на държавата, да го реализира. Вероятно в антикорупционния закон ще има текст, че към НАП ще бъде създадена дирекция, която да се занимава със запорираното имущество. Възможно е този орган да е и отделна агенция.

Така ще се минимализира вероятността запорирани дружества умишлено да се източват и държавата да се окаже собственик на предприятия с дългове, вместо да придобие активи с висока пазарна стойност.
HTML формат Load Импорт Oтказ

CV
l Завършил е право и международната магистърска програма “Право на Европейския съюз” в СУ “Св. Климент Охридски”
l Работил е като следовател в Столичната следствена служба, като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, като прокурор и ръководител на екип във ВКП
l Зам.-министър на правосъдието през 2011 г.
l През 2013 г. е избран за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

  • Не е ли антиваксърството вредителство

    Не е ли антиваксърството вредителство

    Какво показва британският парадокс - където има много ваксинирани, но същевременно страната е пред нов пик с т. нар. делта вариант на заразата. Че концепцията - първо старите и болните, е коварна и очевидно погрешна. Важно е да се ваксинират младите и активните, защото те са в риск от зараза. Да, ваксинацията на старите и болните намалява
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо