Коментар на седмицата №3: Длъжникът Лукарски и краят на една епоха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389374 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 с 18 208 прочитания.

Докато бе министър, лидерът на СДС не плащал наема за “Раковски” 134. Май е по-добре сградата - емблема на надеждите ни за прехода, да не се дава на поредната партия

Много патос се изливаше доскоро в големия спор дали е свършил преходът у нас. Ако имахме нормална средна класа, работещи закони, ако преразпределението на държавната собственост в едни конкретни частни ръце бе създало устойчиви производства, ако пенсионерите ни не бяха най-бедните и болните в Европа, ако родените в зората на този измъчен български преход днес не бяха мигранти... И още много аргументи опровергават новината за успешния финал, провъзгласена от мастити социолози с крайморски инвестиции.

Но нерационално, а емоционално ще се съглася, че е настъпил краят на една епоха, ако на СДС му вземат ключа от “Раковски” 134. Защото преходът ни може да е с отворен финал, но си има начало, първи крачки именно по “Раковски”, онова незабравимо развълнувано човешко море, разляло се на Орлов мост, романтична синя младост.

След като на последните парламентарни избори в коалицията Реформаторски блок СДС остана извън парламента, загуби правото да ползва държавен имот и вече тече процедура по изваждането му от емблематичната сграда. Именно покрай тези процедури лъсна, че партията дължи 220 000 лв. наем за последните 2 г. плюс 50 хил. за такса смет.

Какво е интересното в тази иначе тъжна история за края на една епоха? Ами това, че един от участниците в случването на този край, т.е. в превръщането на СДС в това, което е днес - лидерът Божидар Лукарски, бе министър в кабинета “Борисов 2” , когато е натрупан дългът. Т.е. отговорникът за българската икономика е бил некоректен към нея, така да се каже.

Министър и водач на партия от управляващата коалиция не смята за задължително да си плаща наема на държавата?!

Само да напомним, че тези наеми партийците не си ги вадят от джоба, ние ги вадим от нашия, защото държавната субсидия за политическите формации с над 1% на избори е по 11 лева на глас годишно.

Отделен въпрос е дали човек, който не може да управлява партийната си централа, трябваше да управлява икономиката, но отговора го дадоха избирателите. Жалко, че той не го разбра и всичко приключи с някакви бутафорни оставки. Е, не че Лукарски е единственият с личен принос в кончината на РБ, но да му мислят десните, които след предизвестената смърт на блока останаха непредставени.

Ама СДС били направили подобрения, затова сега със задна дата ще си търсят прихващане от дълга.

Това обаче са незначителни подробности на фона на принципния въпрос в коя държава представител на властта може да си позволи това. Все едно министърът на финансите да не си плаща данъците или този на здравеопазването - здравните осигуровки. Или пък отговорникът по въпросите на интеграцията и малцинствата да е известен с ксенофобски изказвания. Макар че последното си е точно така, откакто вицепремиерът Валери Симеонов получи този ресор.

С което стигаме и до апетитите на партията на Симеонов НФСБ към синята централа. И до друг принципен въпрос - непременно ли лимузината и кабинетът във властта вървят в комплект с преместване на партията в престижен офис в центъра на София. Ето, и бизнесменът Веселин Марешки стана зам.-шеф на парламента и също веднага поиска “Раковски” 134.

Сигурно е изкушаващо да покажеш, че ти си новият силен на деня, да прекрачваш историческия праг на сградата емблема, да изчегърташ синьото лъвче от нея. Но защо пък да е задължително държавата да даде централен офис на всеки следващ с пропуск за парламента.

Може би е по-добре да пита хората, които реално плащат този наем - може да искат там да има нова зала, детска школа, музей на (не)завършилия преход или каквото и да е друго полезно обществено пространство.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо