Защо, по дяволите, слагат гадости в сладоледа!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6392984 www.24chasa.bg

Глюкозо-фруктозният
сироп си е отрова за
тялото, но как да
кажеш на децата, че
не трябва да го ядат

МАЙ съм от последните, които откриват, че в сладоледа вече не слагат от вредната захар, а от още по-вредния глюкозо-фруктозен сироп. Когато го установих, реших, че някой като например европейските органи за чистота на храните просто е проспал този факт.

После, разбира се, стигнах до по-верния извод - че никой нищо не е проспал, но просто на въпросния някой не му пука с какво се тровим, докато се храним. Доказателства има куп по въпроса с какви гадости са пълни храните, които купуваме от търговските вериги.

Да припомним тук историята с палмовото масло - колкото и доказано вредно за човешкото тяло да е то, употребата му в сирена, кашкавали и кисело мляко въобще не е забранена. Е, след години на тежки дискусии, проверки и протести най-после млечните продукти с палмово масло се продават с нарочно надписани етикети за тях. Не че на тях пише: има палмово масло. Ако искате да го разберете, трябва да сте с лупа, когато пазарувате, за да прочетете етикета.

И въпреки предупрежденията на експертите хората продължават да си купуват тези ненаситени мастни киселини, които тялото им не може да преработи, защото им казват, че никой не е умрял досега от това...

Някои казват, че още нямало никакви доказателства за вредата от въпросния глюкозо-фруктозен сироп. Може и да са прави. Но пък от друга страна, някой доказал ли е, че високофруктозният царевичен сироп е полезен? Или хайде да не е полезен, но поне да не вреди? Възможно ли е да сме жертва на лобито на бялата захар срещу лобито на фруктозния царевичен сироп? Да не би някой много здраво да е излъгал и жената на президента Барак Обама, която, докато беше в Белия дом, се опита да накара американците да обявят война на царевичния сироп? Е, тя не успя кой знае колко да промени нещата, но поне удари камбаната. И едва ли го правеше заради едната гола пропаганда, по-скоро беше загрижена за здравето на американските деца. Които са затлъстели - казва го статистиката, не аз. Според Института по медицина към Академията на науките на САЩ 30% от момчетата и 40% от момичетата, които са се родили в САЩ през 2000 г., са изправени пред риска някога да се разболеят от диабет втори тип вследствие на затлъстяване.

Както впрочем затлъстяват и българските деца. Пак според здравните власти. И за които уж се правят всякакви програми, забраняват на училищните лавки да им продават вредни чипсове, вафли и всякакви сладости, а те си ги купуват, само че от друг магазин, извън двора на училището. Вярно, че световната епидемия на затлъстяването при децата се дължи на това, че поемат по-големи количества храна от необходимата, а и не се движат достатъчно, но когато към това се прибавят гадости като въпросния царевичен сироп, нещата стават още по-тревожни.

Един американски университет - TOURO, Калифорния, съобщи тези дни данни, че изключването на фруктозата може да пребори освен свръхтеглото, затлъстяването на черния дроб, диабета - при това без използването на лекарства. Високофруктозният царевичен сироп, който вече е в 75% от пакетираните храни и в безалкохолните напитки, е по-евтин от захарта и с 20% по-сладък от нея, но се превръща в мазнини 19 пъти по-бързо от глюкозата. Твърдят експертите. Но защо тогава, по дяволите, позволяват на фабриките за храна да го използват толкова широко? Как един родител може да спре детето си да яде сладолед и какво точно да му обяснява - че едни богати чичковци искат да станат още по-богати, като му слагат вредни съставки в храната? Пълен абсурд!

И все пак - време е да се даде отпор на сиропаджиите, така както направиха (макар и частично) с палмовото масло. Струва си заради здравето на децата ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,