Не изнасяйте скандала “Цанков камък” навън

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6394721 www.24chasa.bg

Нашите си български неща е по-добре да ги оправяме в България съгласно законите на страната

Повтаряме една грешка, която многократно се случва през периода на т. нар. преход. Това е случаят, когато опозицията се чувства притисната по някакъв повод и отива да се оплаква навън. Мисля, че това не е особено достойна позиция и нашите си български неща трябва да ги оправяме в България.

Излишно е може би да напомням как един бивш български министър-председател, става въпрос за Петко Каравелов, даже когато му се стоварват едни доста неприятни случки по време на управлението на Стамболов, пред чужди журналисти е заявил, че в България незаконни неща не стават, въпреки че е имал основание да каже точно обратното.

Това е едното. Не може светът да решава нашите проблеми, най-много да станем за смях за пореден път. Освен това бих препоръчал на кръговете около БСП много да внимават какво правят в Австрия и по-скоро във Виена, защото е полезно да се припомнят някои факти. Виена дълго време беше нещо като любимо място на хората от българското научно-техническо разузнаване навремето.

След като започна преходът, фирмите в научно-техническото разузнаване се приватизираха от съответните хора и българската червена олигархия доста стабилно се беше изнесла в Швейцария, в Австрия, в частност във Виена. Не искам отново да споменавам имена, защото някои хора вече не са между живите, но много видни представители червени дълго време утилизираха, така да се каже, в Австрия и във Виена това, което бяха успели да награбят по време на прехода. Така че да бъдем малко по-внимателни, за да не се окаже, че нещата, които готвим на другите, ще паднат на собствените ни глави.

От това, че изнасяме скандала “Цанков камък” навън, нищо не печелим. Казах вече – излагаме се, което може би е вече едно добре познато състояние на българската политическа класа. Случаят “Цанков камък”, разбира се, трябва да си бъде решен съгласно законите на страната и аз не виждам кой толкова се притеснява от това, че случаят попада в прокуратурата. Да, знам, че е сериозно. Нали всички се кълнем, че вярваме в нашата правосъдна система, в нашите правоохранителни органи, така че да оставим прокуратурата да си свърши работата. На мен ще ми е много любопитно какъв ще бъде резултатът.

Ясно е, че някои съмнителни сделки по времето на т. нар. преход започват да се размирисват, и това не е толкова лошо. Това нещо няма как да остане скрито-покрито. Знае се кой го е правил, кой го е подписвал. Някак ми се струва, че сред “червените редици” има някаква истерия, което може би не говори толкова добре за тях.

(Пред радио “Фокус”)

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо