Не се занимавайте с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6406133 www.24chasa.bg

Основни действащи лица в управлението на държавата въртят сцени като секссимволи и суперзвезди, каквито не са и не им е работа да бъдат

Политиците по принцип не са кой знае колко рейтингови фигури в обществения ефир, то само от думата “политик” лъха скука и отегчение. Е, има по света една-две двойки, Обама, Тръмп, Макрон, които светят от кориците на лъскавите журнали наравно с Бионсе, Клуни и Кардашиян, но не всички в бранша имат шанс за чак такава бляскава публична позиция.

Материята е прекалено тегава, това е причината -

занаятът е

неблагодарен

Единствено в някои важни за страната моменти и най-вече преди избори партийните физиономии излизат по-напред, през останалото време свадите между кръговете и централите просто не могат да се мерят с истинските герои на обществото. Елена Поптодорова е в коридорите на властта още от Великото народно събрание, но никога в 28-годишната си кариера на депутат, активист и дипломат не е имала толкова широка известност, колкото след кражбата на оня крем за лице.

Политиците не би трябвало да живеят с илюзии за своята репутация,

народът винаги е

искал повече

зрелища,

отколкото назидания. В мирно време те могат да се радват само на обществено уважение и одобрение, стига да го заслужат, разбира се, фанфари не им се отреждат. Затова е твърде странно, че напоследък говоренето им е станало грубо, нахално и дръзко, дори изкушените отвръщат глави. Основни действащи лица в управлението на държавата въртят сцени като секссимволи и суперзвезди, каквито не са и не им е работа да бъдат.

Едно от необяснимите недоразумения е, че говорят в един глас за острата нужда от реформа на съдебната система, а в същото време градят пиара си чрез заплахи за съдебни процеси. Още е пресен случаят с Елена Йончева, която се закани да съди Бойко Борисов. Някак след изказването на премиера, че в по-предишния му мандат се е договорил със Станишев и правителството е платило два милиона за нейни репортажи, историята заглъхна. Не се разбра какво става, леят ли се пледоарии, заседава ли се, процесът как върви. По-достойно би било да занимаваш аудиторията със себе си, след като осъдиш някого, а не преди това. Нали затова си политик, за да се противопоставяш и защитаваш, твоята дума срещу неговата, можеш или не можеш да надвиеш в този дебат?

И Корнелия

Нинова ползва

съда като щит,

на всичко живо пръст размахва, щяла да праща призовки на всички, които са я свързвали с “Цанков камък”. Вероятно в очите на БСП такава пасивно-агресивна реакция изглежда великански, но в ефира не е. Закани за съдене се чуват всеки ден и в градския транспорт, когато някой напсува другиго, нямат кой знае колко тежест.

Политическите съветници на Нинова в този случай се издъниха, заплахата със съд е очевидно излишна и непремерена, получи се като в пословиците: Кой те стиска, че звъниш? и Кой те бута, че се клатиш?

Няма начин професионалистите на “Позитано” да не са отчели грешката си, след като заради нея Десислава Атанасова от ГЕРБ, най-заможната от русенските депутати, надви лидера им само с няколко цитата от дописки. В тях Станишев, Решетников и Георги Гергов твърдят, че Нинова е замесена в корупционни схеми. Така скандалът започна неприятно да се разплисква като тенджера със супа по павета и

обществото рязко

загуби интерес,

на никого не му се слушат чужди разправии.

Бойко Борисов също от време на време поставя своята популярност на изпитание, той пък заведе иск срещу Нинова заради нейно телевизионно участие, в което го нарича “крадец”. Миналата година осъди Волен Сидеров за клевета, което беше похвално, но безумната съдебна система го застави да плати 35 хиляди лева разноски за адвокати и лошото чувство остана. Така че баш в неговия случай това със съденето на политическия опонент вече е играно, но не е допринесло кой знае колко в полза на правдата - днес Борисов управлява със Сидеров все пак.

Пълно недоумение събуди и внезапното проговаряне на Ахмед Доган. “Не се занимавайте с мен” му беше лайтмотивът на интервюто по повод драмата с вездесъщия спукан хидровъзел. Защо го били забърквали в проблемите на държавата, след като той от пет години не е в реалната политика, кой ги бил измислял тия работи за хонорара му от “Цанков камък”, нямало за какво да го разследват и арестуват... Още един натрапчиво чудесен пример за сгрешена пиар стратегия и публично говорене. Нелепо е да кажеш, че никога не си консултирал тоя проект, най-малкото преди да си отворил уикипедия и да си прочел какво пише там под името ти: “Ахмед Доган е консултирал четири мегапроекта на правителството на Сергей Станишев – хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”… и историята продължава нататък.

Всеки с достъп до интернет може да влезе в сайта и да прочете. С кого да се занимават? Или са виновни, че изобщо питат?

Политиката не е лесна работа, особено когато липсват елементарно възпитание, качествено образование и свежа мисъл, но пък за сметка на това преобладават объркано самосъзнание и неоправдано високомерие. В такива случаи се постига странен ефект – израствайки в йерархията, политикът полага нечовешки усилия сам да се дърпа надолу. Във фейсбук човек, който постоянно се кара и сипе заплахи, се нарича трол. Никой не ги харесва по принцип, не се занимавайте с тях.

  • Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Десетдневката от мрачни рекорди се увенча тази неделя със 180 нови случая на заразени с коронавирус, а епидемията вече се разпространява дифузно. Тоест не може да ѝ се хване краят, защото отдавна е излязла през вратите на цеховете, минала е отвъд оградите на ромските гета и през бариерите на селата с гастарбайтери