Внезапна смърт по нелеп начин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6427399 www.24chasa.bg

Когато се гърми наляво и надясно и безконтролно, се стига до трагедии като във Виноградец

СЪБИРАТ се приятели да празнуват, подпийват, вадят оръжия и започват да стрелят. Странно изразяване на радост. Но нищо ново, особено за по-малките населени места. При празнуването във Виногардец на рождения ден не е ясно кой е стрелял – дали председателят на общинския съвет в Септември, или детето, у което е попаднало оръжието. Очевидно не става въпрос за умишлено убийство, защото собственикът на пистолета и застреляният, освен че са първи братовчеди, са и приятели.

Отдавна известен факт е, че пострадалите при инциденти с пистолети значително надвишават случаите, когато някой се е защитил посредством пистолета си срещу нападатели. Много често пострадалите са децата или близки на притежателите на оръжие – най-често поради това, че оръжието не е прибрано и е оставено на общодостъпно място. Не само в България е така.

Смята се, че наличието на оръжие у хора, изложени на риск, ще възпира престъпниците да го нападнат. Но реално голямата част от придобилите пистолети въобще нямат необходимите умения да използват бързо и точно оръжието за защита. Един кратък курс по стрелба преди придобиването на оръжието въобще не създава нужните умения. Необходими са много тренировки на стрелбище, стреляне по движещи се мишени, обучение с помощта на професионалист за бързо вадене и използване на оръжието, необходимост оръжието да се носи, за да изпълнява предназначението си. Огромната част от притежателите на оръжие не си правят тези усилия. Докато немалко от престъпниците имат повече умения. Ето защо при опита за употреба на оръжие от непрофесионалисти рискът за техния живот нараства, вместо да намалява.

Но това е по-малката беда. Самата стрелба с пистолет, а и с пушка при празнувания винаги е опасна. Стрелбата в помещение създава опасност от рикошет. Стрелбата на открито също е опасна. Изстреляният във въздуха куршум пада с близка до същата скорост, с която е изстрелян. А това означава, че ако падащият куршум случайно уцели човек, може да го убие или сериозно да го рани. Поради това трябва да има доста по-сериозни санкции при употреба на огнестрелно оръжие при празнувания. Включително солена глоба и отнемане на оръжието. Засега почти нищо не се прави по въпроса.

Освен всичко друго оръжието следва да се съхранява по стриктен начин. Когато не се използва, то следва да се съхранява в каса, която има сигурна защита. Оръжието следва да се носи по начин, който да е безопасен. Това предполага кобур със закопчалка, за да не може примерно едно дете да вземе оръжието. Според НК този, който, като държи, пренася, изпраща или работи с огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия и не взема необходимите мерки за сигурност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години или с глоба от 500 до 3000 лв. Наказаните по този текст са относителна рядкост.

Оръжието не може да се предава на лица, които нямат разрешение да носят това оръжие. Това е административно нарушение. А когато някой предостави оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия на лице, ненавършило 18 г., се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до пет хиляди лева. Ако от това предаване е последвало по непредпазливост причиняване на средна или тежка телесна повреда, или смърт, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 г. Наказанията са тежки. Въпросът е, че тези текстове от НК не се популяризират, даже притежателите на оръжие не ги знаят и гърменето от кого ли не по разни празници е масово явление.

Предаване на оръжието на друго лице може да стане само на лицензирано стрелбище, където всъщност оръжието се използва за спортна стрелба при контролирани условия и под наблюдението на професионалист. Това се практикува и фактически не се преследва, но следва да се уреди изрично в закон – най-добре с промени в НК.

Вижда се, че наказания има, и то тежки. Това, което липсва, е контрол от полицията и организация за запознаване с правилата и последиците от неправомерно ползване на оръжието. Често има случаи, когато на празнувания и полицаи, и военни гърмят с предоставените им оръжия, което е чудесен пример всички да смятат, че това си е в реда на нещата. Даването и на други хора да погърмят е масова практика. Изстрелване на заря от нелицензирани лица по празниците също е масово явление – нищо, че е наказуемо.

При това положение разрешението е просто – по-стриктно обучение на притежателите на оръжие, включително за отговорността, която носят. Затягане на режима за раздаване на оръжие и не на последно място – доста по-щателно обучение на притежателите на оръжие и въвеждане на изискване за опреснителни курсове на всеки няколко години.

Психотестовете трябва да са много по-пресяващи. А всички, които виждат нарушенията, нека си дадат сметка, че това е опасно и за тях, и за децата им – и да сигнализират полицията за нарушенията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение

    Ако президентът Румен Радев не беше оспорил промените в закона за бързото отчуждаване, до месец можеше да стартира разширението на околовръстното на София. Но няма, защото трябва да се чака решение на Конституционния съд. А бързото отчуждаване бе прието основно за да може да се направят скоростно и изцяло магистрала “Хемус” и още няколко важни
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.