В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6451748 www.24chasa.bg
Янко Кесаровски (със синия костюм)

С организацията на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев"помагаме за развитието и популяризирането на този спорт сред децата

- Г-н Кесаровски, от 16 години сте организатор на международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев". Какво кара един строителен предприемач да приема толкова присърце мисията на шаха?

- Така е, тази седмица успешно приключихме 16-тото поредно издание на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев". Горди сме, че за толкова години можем да се похвалим, че организираме най-силно застъпения международен турнир по шахмат в България. Тази година за наградния фонд от 20 000 лв. се състезаваха над 200 участници от 20 държави. Любовта към този спорт идва още от детските ми години, когато баща ми, чието име е част от името на турнира (бел. ред. "Мемориал Кесаровски-Станчев" носи имената на Стефан Кесаровски и Господин Станчев, родители на организаторите на турнира)ме учеше на първите ходове върху шахматната дъска.
Първоначално гледах него и приятелите му, докато не станах достатъчно голям, за да разбирам и разрешавам ситуациите в шаха.

Така че тази мисия, както казвате Вие, е заложена в мен отдавна. Иска ни се да вярваме, че с организацията на този турнир спомагаме за развитието и популяризирането на този спорт в България най-вече сред подрастващите. Не случайно едната възрастова група в състезанието е за деца до 14 години. Шахът е различен спорт,защото основната цел не е само победата, но и ученето как да не пропилееш нито един ход. Веднъж правейки ход с пешката не можеш да промениш решението си и да се върнеш назад. Точно както в живота, трябва да мислиш преди да вземеш решение и направиш стъпка. За това според мен този спорт, който често е подценяван от родителите на сегашните подрастващи, а всъщност е много възпитателен.

- Казвате, че шахът изгражда характер при децата, но е подценяван като спорт. Защо?

- Шахът е полезен за подрастващите, защото помага за концентрацията. Освен това отдавна вече не е само аналогова игра. Различните техники и заучаването им могат да повишат умението на децата при решаване на проблеми, както и да ги направят по-креативни, умни, а и по-критични към себе си и решенията, които вземат. Тази година по време на турнира, в който взеха участие деца от България, Русия, Украйна, Турция, Германия и т.н., видяхме будни млади хора, които взимат оригинални решения. Вярвам, че ще реализират този си потенциал и в живота.

- Част сте от настоящия Управителния съвет на Българска федерация по шахмат. Как ще коментирате последните събития и разделението в шахматната общност?

- Аз бях член и на предходните няколко ръководства на Федерацията, преизбран съм и в настоящото. Темата е неприятна за всички свързани с шахмата - ръководители, състезатели и почитатели. Няма човек, който милее за този спорт и който според мен да адмирира това разделение и международна изолация. Да не забравяме, че шахматът е един от най-успешните спортове за България в последните 15 години на международно ниво.

Гордеем се с 5 световни шампиони, европейски отборни шампиони и т.н. Моята роля като член на УС винаги е била да подкрепям развитието на този спорт с провеждането на международния турнир "Мемориал Кесаровски-Станчев" и да работя за популяризирането на спорта. Сега апелирам, че е време за обединение, защото постовете не трябва да бъдат самоцел, а трябва да водят до резултати. Таланти, както и в останалите спортове, не се раждат всеки ден и за това ние трябва да изграждаме състезатели и да ги подкрепяме по пътя им към медалите.

- Има ли връзка между печелившата страгегия в бизнеса и победата в шаха?

- Ако трябва да търсим такава връзка, бих казал, че първо гледам на конкурентите си както на противниците в шаха - с уважение, търпение и им показвам какво правя, защото ако са добри в работата си, те тъй или иначе ще го научат. Въпреки всичко няма да им издам какво си мисля, както не бих го направил и в шаха. (усмихва се) Също така уважавам служителите и партньорите на всички нива и ги ценя, така както на шахма*тната дъска са ценни всички фигури. Освен това, както вече казах, шахът учи на търпение, за това и аз съм свикнал да съм търпелив в бизнеса и делата си, няма прибързани решения и такива на всяка цена.

- Казвате, че искате просто да помагате за популяризирането на шахмата като спорт. Но какво Ви дава мотивация да продължавате вече 16 години да го правите, при положение, че погледнато реално скандалите в шахмата са по-звучни от успехите?

- Мотивацията като цяло е нещо, което при мен няма дефицит, независимо в коя област е - семейство, бизнес или хобита. Мотивирам се много лесно, защото всичко, с което се занимавам е важно за мен. Преди почти година, получих едно новогодишно послание от специален за мен човек, което гласи: "никога не се предавайте-никога-нито за големи, нито за малки неща, нито за значими, нито за незначителни, никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум.". Така, че се опитвам всекидневно да следвам убежденията си за чест и здрав разум.

CV

Янко Кесаровски е роден на 10 юли 1965 г., в Бургас и е строителен предприемач и консултант, който в последните 25 години е и инвеститор в емблематични проекти и сгради по Южното Черноморие, отличени с редица архитектурни награди. Член е на УС на Българска Федерация по шахмат и е съорганизатор на шахматния мемориал "Кесаровски-Станчев".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в