Юрий Чайка: Русия е миролюбива страна, не сме заплаха за никого

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6455964 www.24chasa.bg
Юрий Чайка и Сотир Цацаров подписват програма за сътрудничество.

Помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. Ние при никого не сме отивали с меч, казва генералният прокурор на Руската федерация

В разговора участва и Сотир Цацаров: За хора, които живеят от чужди грантове, националните ни интереси не значат нищо

- Прокурор Чайка, каква е целта на посещението ви в България?

- По време на визитата ми във вашата страна с главния прокурор Сотир Цацаров подписахме програма за сътрудничество между прокуратурите на Руската федерация и на България за периода 2018-2019 г.

Това е втора подобна програма. Предишната бе за 2017 г. и я подписахме през миналата година. Документът засяга няколко направления - обмяна на опит и кадри, участие в международни проекти, възможност със съвместни усилия да постигнем единна позиция по въпроси, свързани с международната правна помощ.

- Прокурор Цацаров, в интервю по БНР бившият ни посланик в Москва Илиян Василев ви упрекна, че сте приели роля, която надвишава правомощията ви по конституция, и хората трудно могат да повярват, че посещението на генералния прокурор на Русия е само във връзка с подписано споразумение за сътрудничество. Така ли е?

- Когато човек живее от чужди грантове или е бил

секретен сътрудник

на бившата Държавна

сигурност, той вече е

продал душата си

После, каквото и да стане - министър или посланик, си остава глашатай под наем. За такива хора националните интереси не значат нищо.

- Каква е причината за визитата на прокурор Чайка у нас и как ще я коментирате в контекста на публикувания преди дни доклад, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на България?

- Посещението е в резултат на споразумение за сътрудничество, подписано през 2008 г. В негово изпълнение на всеки 2 години се подписва програма, която предвижда обучителни и консултативни мероприятия в областта на международната правна помощ между двете прокуратури. На първо място, сътрудничеството е професионално.

Що се отнася до публикувания и широко обсъждан доклад, в който Русия е дефинирана като една от заплахите за националната сигурност на България, ще изразя лично мнение.

Нищо и по никакъв начин не може да промени това, което ние, гражданите и политиците, най-общо наричаме евро-атлантическа ориентация. България е член на Европейския съюз и на НАТО. Това не се поставя под съмнение и не бива.

Най-невярно и

най-грешно е Русия

да бъде определяна

като заплаха за

националната сигурност

на България

Тя е велика сила и незаобиколим фактор в световната политика. Българският президент казва, че не бива да се говори за Русия, а с Русия, и смятам, че това е най-правилната ориентация на нашата политика. Не бива да се поставя под въпрос общата ни история, фактът, че сме братски славянски народи.

Никой не може да заличи в душата на българина да гледа на Русия като на страна, населявана от братски славянски народ.

- Заключения, че Русия ни застрашава, не създават ли ненужно напрежение, и то в момент, когато големият проблем на света е тероризмът, срещу който може да се действа само със съвместни усилия?

- Трябва да бъдем максимално честни. Русия не е заплаха за нашата национална сигурност. Българските интереси изискват на нея да се гледа като на приятел.

Но ако нещо е заплаха за националната сигурност, не бива да мислим толкова тесногръдо, така че да се харесаме на една или друга световна сила. Заплахите пред нас и Европа са две, всъщност една. Това са имигрантската вълна, ислямският фундаментализъм и като тяхна последица - тероризмът. Това е заплахата за България, за Европа, за Русия. Така че добре е да бъдем максимално честни и да погледнем реалистично.

България е член на ЕС и НАТО и тази евро-атлантическа ориентация не може да бъде променена, но тя сама по себе си в никакъв случай не налага Русия да бъде обявена за враг, защото в сърцето на българина не може да е враг. Следователно нека погледнем реално и кажем -

имаме общ враг, общ за

целия цивилизован свят

Това е врагът в днешно време, всичко друго е политическа риторика, която специално в нашата страна трябва да обоснове съществуването на едни или други партии или политици, защото те няма с какво да привлекат внимание.

Да оставим настрана идеологията, историята и да гледаме истинските си национални интереси.

- Прокурор Чайка, Русия заплаха ли е за България?

- Каква заплаха представляваме и за кого? Ние сме миролюбива държава. Много руски граждани са си купили имоти тук и ако застрашавахме вашата държава, те едва ли биха придобили собственост в България.

Но ще припомня думите на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще загине. Така че изводът е един - просто твърдението не е вярно.

- Русия безспорно има голям опит в борбата с тероризма. Как може вие да ни помогнете в тази сфера?

- Можем много да

помогнем на

българските ни приятели

и ако страната ви се обърне към нас, винаги ще споделим опита ни. Генералната прокуратура на Руската федерация може да съдейства по въпроси, свързани с правната помощ, с екстрадициите.

- Държавните лидери декларират готовност да обединят усилия и да се борят с тероризма, но въпреки това терористите са винаги крачка пред прокуратурите, службите.

- Кой казва, че изоставаме? Големият проблем е миграционната политика. Преди дни по тази тема говорих с главния прокурор за борба с мафията на Италия, който бе на посещение в Москва. На срещата обсъждахме именно тероризма. И него го тревожат същите проблеми - миграцията, ислямският фундаментализъм.

В Европа има огромно количество мигранти, които не се асимилират, които живеят в затворени общности. Погледнете Франция, Германия, Италия, където има огромни общности, които не навлизат в европейската култура.

Те искат да живеят не по-лошо от местните граждани, но в замяна да не дават нищо, а да грабят, убиват, извършват терористични актове.

Затова Русия приканва да се обединят международните усилия в борбата с екстремизма и тероризма.

Ние първи се

сблъскахме

с това зло,

наречено тероризъм,

още в края на 90-те години на миналия век. Няма да забравя през 2006 г. бях правосъден министър и като такъв бях в командировка във Финландия. Тогава Русия инициира приемането на европейска конвенция за борба с тероризма. Глобална конвенция имаше, но европейска - не. Но нашите финландски приятели се побояха да я приемат, защото се уплашиха, че тогава при тях ще дойдат терористите.

Но те вече са и при тях и навсякъде в Европа и трябва да обединим усилията си. Нашите контакти и опит, особено тези на прокуратурите, трябва да се консолидират в борбата с това зло.

Глупост е да се говори, че Русия представлява заплаха за балтийските държави, за България. Как е възможно да се говори така?

Моята родна сестра

живее в Латвия

- От изкуственото противопоставяне между държавите не се ли възползват най-вече терористите?

- Именно. Това са гнили политики. Патриотите, които милеят за народа и родината си, взимат присърце своята страна и не я противопоставят на други.

Те винаги биха били за консолидация на усилията за борба със злото тероризма. Ето - с моя колега прокурора Цацаров ми е много комфортно, много приятно. Преди дни говорих и с прокурора на Италия, неотдавна бях на посещение в Кипър.

Преди две седмици

бях в Бразилия

на заседание на държавите, членуващи в БРИКС (организация, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - б.р.) Разговарях с главния прокурор на Бразилия и главните прокурори на държавите от БРИКС. Нашият език бе един - езикът на професионализма, за да консолидираме усилията си за борба с организираната престъпност, тероризма, екстремизма.

Приехме и съвместна декларация по тема, която вълнува целия свят - проблемите с климата. И главните прокурори на тези държави я подписаха.

И отново ще повторя - в нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Алексадър Невски, който вече ви казах - който при нас с меч дойде, от меч ще погине.

При никого не сме

отивали с меч

- У вас има ли политици, които се опитват да трупат актив на гърба на прокуратурата?

- Вероятно има хора, които се стараят да се възползват заради своите интереси, но не сме се сблъсквали пряко.

Честно изпълняваме своя дълг и закона за прокуратурата.

Много сме

ефективни и

хората ни го признават

Всяка година имаме много задачи, които ни дава президентът, а именно във връзка със защита правата на гражданите. Това са случаи, при които има нарушение на правата на децата, на сираците, на трудовите и социалните права.

Решаваме огромно количество въпроси. Прокуратурата е много ефикасна, защото има и пълномощия в тази област.

- В момента в България се подготвя антикорупционен закон. Вие как се справяте с проблема, имате ли специален орган за борба с корупцията?

- Именно Генералната прокуратура на Русия координира борбата с корупцията и ние представляваме Русия на международни форуми, посветени на темата. Имаме съвет по проблемите на корупцията, президиум, който се оглавява от администрацията на президента.

Кардинално бе променено и законодателството, насочено точно срещу корупцията. Има международна организация - ГРЕКО (антикорупционна мониторингова организация със седалище в Страсбург, в която влизат държавите, борещи се с проблема - б.р.), която изучава руския опит в тази област.

- Какво бихте посъветвали българските си колеги по делата срещу корупция? Бихте ли им препоръчали по-голяма решителност, повече работа в екип?

- Не са ни искали съвети. България е прекрасна страна и аз мисля, че тези проблеми се решават на добро ниво. В подписаната сега програма една от точките е борбата с корупцията.

- Има ли български престъпни организации, които действат на територията на Русия, или руско-български банди?

- Това е информация, която си обменят специалните служби. Генералната прокуратура действа в рамките на международното право и националното законодателство.

 Визитка

 Роден е през 1951 г. в град Николаевск на Амур, Хабаровски район

 През 1972 г. постъпва в Свердловски юридически институт

 От 1976 г. започва стаж в прокуратурата. Последователно минава през длъжностите следовател и заместник-районен прокурор в Иркутска област

 През 1983 г. оглавява следствения отдел в Източносибирската транспортна прокуратура

 През 1995 г. става първи заместник на главния прокурор на Руската федерация

 От 1999 до 2006 г. е министър на правосъдието

 На 23 юни 2006 г. с постановление на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Русия е назначен за генерален прокурор

Женен, с две деца.

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо