Не плащайте осигуровки, НОИ ни разреши!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6467021 www.24chasa.bg

С изявлението си, че първо трябва да се вдигат минималните пенсии, новият шеф заплаши целия пенсионен модел

СПРЕТЕ веднага да си плащате осигуровките! Вече е разрешено, а и няма никакъв смисъл, така или иначе ще получите минимална пенсия.

Съзнавам, че призивът ми може да бъде възприет като антидържавен и заплашващ дори финансовата стабилност на България.

Моите извинения, но аз

спирам да си

плащам

осигуровките в

реален размер

След като така или иначе ще получа минимална пенсия, не виждам защо сам да не си харча парите на младини.

Нормално е първо да се увеличат минималните пенсии, а след това, ако има финансова възможност, ще се вдигнат и останалите.

Това изявление направи в неделя, на петия ден от избирането му на поста, новият управител на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. С което направо срути пенсионния модел. И откровено ни обясни, че колкото и да сме изрядни при плащането на осигуровки, съвсем скоро

всички ще сме

еднакво бедни с

минимална

пенсия

От неделя вече 800 хиляди пенсионери ще са еднакво бедни. Почти 40% от пенсионерите в страната.

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. и вероятно ще продължи патриотичния си устрем да стигне 300 лв. на месец още през следващата година.

Което ще е почти двойно увеличение спрямо размера ѝ преди 1 юли тази година. Нищо лошо, правителството се грижи за бедните.

А уж независимият от кабинета шеф на осигурителния институт ни обяснява, че така е редно. Всички да са еднакво бедни.

Проблемът с увеличението на минималните пенсии не е в техния размер. А в това, че

минималната

пенсия е

незаслужена

Такава получават хората, които реално не са внасяли, по някаква обективна или субективна причина, достатъчно осигуровки. И тогава държавата взема от осигуровките на останалите коректни платци и додава на тези хора. И колкото повече се вдига минималната пенсия, толкова по-несправедлива става тя.

Изявлението на Ивайло Иванов всъщност противоречи на всички експерти по пенсионната система.

Предишният шеф на НОИ и сегашен министър на труда и социалната политика Бисер Петков например неколкократно обясни, че увеличението само на минималната пенсия е несправедливо. И дори беше изготвил анализи кога, как и с колко трябва да бъдат преизчислени пенсиите, така че

да бъдат

увеличени

всички

Обяснението на Петков бе просто. Хората ще загубят интерес да се осигуряват на реалните си доходи, ако минималната пенсия е прекалено висока и почти равна с останалите.

Тази философия на осигурителния модел обаче бе тотално преобърната от новия управител на НОИ Ивайло Иванов. Който подобно на вицепремиера Валери Симеонов реши да сложи акцента на минималната пенсия. С което обаче призова и хората с доходи над минималните да крият осигуровки.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди