Махнете мулташките паразити посредници, но не само от оръжейния бизнес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6468143 www.24chasa.bg

Те са навсякъде около нас и смучат всеки ден на хранилка и от държавата, и от бизнеса

Най-голямата отрова за нормалния бизнес в България не е дори толкова корупцията, държавната бюрокрация и неработещата съдебна система, колкото така успешно утвърденият в годините у нас мулташки модел на съществуване и просперитет.

Враждебната бизнес среда в крайна сметка може и да нахъса и мотивира мнозина, но практиката винаги да има избрани хора и фирми, които безотказно да печелят поръчки, да бъдат поставяни в удобни схеми, за да трупат непрестанно купища доходи, без да полагат усилия - това е порочна практика, която обезсърчава крайно предприемачите във всеки сектор.

Не че тази схема е роден патент, но в нашата страна този модел се нарича мулташки в памет на империята "Мултигруп" на вече покойния борец, зет на Държавна сигурност и веднага след промените преуспял бизнесмен Илия Павлов. И ако той е класическият пример за израстване и просперитет по време на преход, със сигурност няма по-добра илюстрация на схемите му на действията от завземането на "Кремиковци".

В средата на 90-те, когато хора като Павлов си имаха цели правителства, фирмите му буквално завзеха социалистическия завод край София, изтискваха с години докрай мощностите му, за да изкарат стотици милиони печалба и да помогнат косвено и за фалита му. Как ставаше това?

Ами, много просто - една фирма на Илия Павлов доставяше коксувани въглища и желязна руда за комбината, прибирайки регулярни комисиони, а след това друга фирма на империята изкупуваше на безценица произведената от внесените суровини стомана и я продаваше на много по-висока цена в чужбина.

В тази ситуация "Кремиковци" беше постоянно на загуба, но се дотираше от държавата, за да носи печалба и да просперира бизнесът на частника Илия Павлов. Но това си е съвсем в реда на нещата, когато за теб работят толкова важни политици и хора във властта. Реално държавата си работи за теб, защото всъщност "Кремиковци" беше само едно от десетките предприятия хранилки на Илия Павлов. Да не забравяме също Девня, както и захарните заводи.

Повод да си припомним мулташките схеми бе един пресен оръжеен скандал от седмицата. След като сръбско предприятие за барут и военният ни завод в Сопот подписаха директен договор, се оказа, че така се спестяват един 15 милиона лева, които иначе вземал посредникът "Емко".

Вземал ги от дълги години. И на постоянен абонамент. По мулташката схема, но в малко по-скромен вариант. Защото вече все пак сме 2017 г., наблюдават ни много по-изкъсо, под постоянен мониторинг сме, така да се каже, и не бива да се излагаме пред чужденците на прага на Шенген и смяната на лева с евро.

Отстраняването на барутния вносител "Емко" е чудесна новина за предприятието и за работниците му, чиито труд веднага стана по-ефективен и печеливш. Но дано причината за отстрела на тази 15-милионна далавера да е наистина прагматична, в интерес на завода, а не нещо, свързано с други недотам публични взаимоотношения.

Дали това е така или не, ще се разбере още в следващите месеци, когато ще видим има ли действително тенденция в остраняването на паразитните посредници, или това е бил самотен единичен изстрел. Защото мулташките фирми са навсякъде около нас. От бизнеса с внос и пренос на газ и петрол, през топлинните счетоводители, износа на произведен у нас ток за чужбина, строителството и всевъзможни услуги за средния и за малкия бизнес.

Абсолютно навсякъде, сложени на хранилка срещу процент от политиците паразити, смучат от бизнеса, смучат и от държавата.

Виж още: Без Мулти по мулташки

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в