Трима от най-добрите гинеколози: "Майчин дом" е сред отличниците в Европа при спасяване на бебета с екстремно ниско тегло

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6472623 www.24chasa.bg
Доц. Иван Костов е директор на университетската АГ болница "Майчин дом"

“Майчин дом” е сред отличниците в Европа при спасяване на бебета с екстремно ниско тегло, обясняват доц. Иван Костов, д-р Таня Праматарова и проф. Асен Николов

- Амбициите на най-голямата АГ болница у нас

са да се превърне в балкански център за женско здраве

- Клиника за рак на гърдата ще попълни

портфолиото на здравното заведение

- За първи път в България, а не в чужбина ще се

диагностицират вродените заболявания на бременните

- Недоносените новородени стават повече, а високорисковите

раждания трябва да се заплащат изцяло от здравната каса, казват още трима от най-добрите акушеро-гинекологични специалисти в България

Доц. Иван Костов завършва медицина в София през 1997 г. Взема специалност по акушерство и гинекология през 2001 г. Работил е в “Пирогов” и във ВМА. От 2004 г. е магистър по здравен мениджмънт. Има дисертация на тема “Рамка на национален модел на електронното здравеопазване в България”. Между 2009 и април 2017 г. е ръководил общинските АГ болници “Св. София” и “Шейново”.

Д-р Таня Праматарова е началник на отделение “Физиологично” в Клиниката по неонатология на “Майчин дом”. Работи в болницата от 1988 г.
Завършва медицина в София през 1984 г. Работи по разпределение в Благоевград. След това е клиничен ординатор, по-късно асистент в Института по педиатрия в София. Има 2 специалности - педиатрия и неонатология, и докторска дисертация за профилактиката и лечението на анемия при недоносени.

Проф. Асен Николов е и ръководител на Катедрата по АГ в Медицинския университет - София. Национален консултант по акушерство и гинекология, избран за следващ председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Преминал е следдипломни курсове по мамология, ехография, колпоскопия, лапароскопия. Специализирал е във водещи центрове във Франция и Великобритания.

- Доц. Костов, как ще се развива най-голямата АГ болница у нас “Майчин дом”?

- Тя има огромен ресурс и в последните години бележи ръст в дейността си. Най-старата АГ болница у нас, вече със 115-годишна история, принадлежи към семейството на Медицинския университет - София, и е рождено място на стотици хиляди българи. Част от нашия колектив е и ректорът на МУ проф. Виктор Златков. В болницата са базирани катедрите по акушерство и гинекология, по анестезиология и по медицинска генетика. Тя е

лидер по брой

раждания в

страната - през

2016 г. те са

4012,

тази година се движим с подобни темпове. “Майчин дом” е институция, а амбициите на ръководството са тя да стане и балкански център за женско здраве. Тук работят 3-ма национални консултанти: проф. Асен Николов - по акушерство и гинекология, проф. Боряна Слънчева - по неонатология и началник на Клиниката по неонатология, проф. Силви Георгиев - по анестезиология и реанимация.

- Предвиждат ли се нови дейности и структури?

- Някои от основните посоки за развитие са за лечението на стерилитет и диагностиката на генетични заболявания - при нас се намира уникалната Национална генетична лаборатория. Предвиждаме и структура за лечение на рак на гърдата, с което ще попълним портфолиото на болницата, това е единствената липсваща клиника. За разлика от другите болници “Майчин дом” има и кръвна банка, което позволява да бъде водещ център в онкогинекологията и да посреща тежки раждания, при които кръвопреливането е животоспасяващо.

Болницата се превръща във водещ център в областта на женското здраве, който ще покрива изцяло диагностиката и лечението на всички онкогинекологични заболявания и рака на гърдата, както и диагностиката на генетични заболявания. До 2 месеца ще открием лаборатория за неинвазивна диагностика на вродени заболявания за бременни, това ще стане рутинна процедура в България. Засега тези изследвания се правят в чужбина.

- Какво е мястото на неонатологията сред приоритетите на болницата?

- Тук се намира най-мощната неонатология в България, където се гледат и деца по 500-600 г. Тя бележи много сериозни успехи в последните 10 г., а държавата инвестира значителни средства и в материално-техническата база, и в човешкия фактор. Това нарежда нашата неонатология сред първите в Европа по успеваемост в отглеждането на новородени с екстремно ниско тегло.

– Това обаче е много скъпа дейност, която не е докрай финансирана. Как се справяте?

- Разбира се, че би било хубаво финансирането да отговаря на средноевропейското за тази дейност, защото квалификацията на нашите специалисти не е по-ниска, а консумативите и апаратурата са еквивалентни. Недофинансирането е най-вече за сметка на труда на лекарите и акушерките. Болницата обаче е единен жив организъм и този месец повишаваме заплатите на акушерките в неонатологията, оценявайки тяхната сериозна отговорност и факта, че те се раздават до краен предел в работата си.

– По какъв механизъм осигурявате увеличението?

– Предимно чрез оптимизация на администрацията в болницата, за да спестим пари.

Неонатологията е приоритет за болницата и сме

готови да

работим с всички

родилни звена в

страната,

вратите ни са отворени - и за неонатологията, и за 3-те клиники за рискова бременност. Както знаем, процентът на бременностите след асистирана репродукция скочи драстично в цялата страна и нашите клиники по рискова бременност са отворени и тези жени имат възможност да родят при нас.

– Д-р Праматарова, как се финансира неонатологичното лечение?

– Само чрез клиничните пътеки на здравната каса. Както е известно, в пътеките няма остойностяване на различните дейности и изследвания поотделно, не се калкулира и трудът на лекарите и акушерките. За едно дете може да са направени десетки скъпи изследвания, но това не променя стойността на пътеката. Специфичното в нашата работа е, че дете, родено примерно 700 г, стои в клиниката по 4 месеца. През това време различните етапи на лечението се финансират чрез различни пътеки, иначе е невъзможно да се осъществява тази дейност. Тя е тежка, изисква огромен ресурс, силни болнични структури и затова частните болници например се пазят да откриват неонатология. В САЩ неонатологичните грижи се плащат по 350-400 долара на ден.

- Какви са случаите на недоносеност при вас?

- В “Майчин дом” идват жени с рискова бременност от цялата страна - с диабет, тромбофилии, с данни за хронично фетално страдание, със заплашващо преждевременно раждане. Хубавото е, че колегите от страната се научиха да изпращат тези бременни тук да се следят, да се лекуват, ако трябва, а след раждането на недоносените деца те се поемат от неонатология с най-високото 3-о ниво на компетентност. В сравнение с преди 6 до 10 г.

днес идват

повече жени с

рискова

бременност,

насочени от

своите лекари

Самите колеги осъзнават, че колкото и те самите да са добри специалисти, ако в болницата няма интензивно неонатологично отделение, такива бебета са обречени. За 2016 г. от общо 4012 новородени при нас 736 са недоносени. От тях пък 70 деца са родени с тегло под 1000 г. Те изискват много активна реанимация, интензивни грижи, скъпо лечение.

- На какво се дължат все по-добрите резултати в съвременната неонатология?

- Успеваемостта зависи от много фактори, професионализмът е един от водещите. От медицинска гледна точка промяната в цялостната прогноза и оцеляването на недоносените деца дойде с въвеждането на лечението със сърфактант. Това е повърхностно активно вещество, което се синтезира от зрелия бял дроб при доносените деца. Той поддържа алвеолите отворени и осъществява адекватен газообмен на кислорода. При недоносените сърфактантът е в недостатъчно количество и трябва да се “внася” отвън, впръсква се в трахеята. Препаратът е много скъп, около 700 лв. за флакон, а за някои деца се прилагат и по 2-3 флакона. Преди години го отпускаше МЗ, сега болниците трябва да си го купуват, като е калкулиран до известна степен в клиничната пътека. Случва се при някои бебета цялата пътека да се изразходи само за сърфактант. Има и други скъпоструващи лекарства. Стига се до избор - или качествена медицина на световно ниво, или заплащане на персонала. Иначе клиниката е оборудвана с най-съвременна апаратура, нищо не ни липсва. Всички лекари са с по 2 специалности, 4-ма са с докторски дисертации.

- Проф. Николов, има ли интерес към неонатологията от специализанти?

- Като единственото университетско звено, което обучава с курсове за придобиване на специалност по неонатология, с курсове за следдипломно обучение на неонатолози и като място за практическо обучение, Клиниката по неонатология в “Майчин дом”

изпълнява с

отговорност и

желание

функциите си

Естествено, има нужда и от повече специализанти. Те са обвързани с новата наредба за специализациите, по която заплащането на специализантите произтича пряко от финансите на болницата. Това е причината да нямаме толкова специализанти, колкото бихме искали. В подобно положение са всички специалности и всички болници.

Неонатологичната дейност в нашата клиника се осъществява в 2 сектора за здрави деца, 1 сектор за наблюдение на рискови деца и 1 сектор за интензивно лечение. Двете структури за интензивно лечение са основно ремонтирани и обновени. Болницата приема нормални и рискови раждания от цялата страна, като основна част от рисковите са недоносените бременности. В “Майчин дом”, на фона на общия спад на раждаемостта в България и в София, броят на ражданията остава постоянна величина. Същото се отнася и за недоносените деца, при нас има и тенденция за увеличение. Повече са и бременните с диабет, с прееклампсия - с високо кръвно налягане, както и тези с различна степен на усложнението плацента превия, което е свързано с високото ниво на оперативните раждания у нас. Всяко цезарово сечение крие риск от последващи усложнения при нова бременност.

- Да разбираме ли, че и при вас важи абсурдният принцип на българските болници “Колкото повече работят, толкова повече губят”?

Д-р Т. П.: Точно така, особено важи за интензивните отделения.

Проф. А. Н.: “Губят” може би не е най-точно казано, но се увеличават разходите, които затрудняват системата. Този проблем е от години, очакваме съдействие в решаването му. Увеличаването на броя на недоносените бебета и съвременните изисквания за диагностика, активно и продължително лечение и проследяване съвсем естествено увеличават и разходите за тази дейност. Финансирането от страна на здравната каса чрез пътеките в много случаи се оказва недостатъчно и се налага болницата да

финансира тази

дейност със

собствени

средства,

изкарани чрез други дейности. Ресурсът, отпускан от НЗОК, е недостатъчен спрямо разходите, налагани от съвременните стандарти в медицината. Болницата няма дългове, но по този начин се затормозяват възможностите за преразпределяне на общите средства за други дейности - ремонти, инвестиции, заплати и др.

- В каква степен са недофинансирани ражданията?

- Едно раждане е остойностено на определена сума Х. Десет такива раждания генерират средства, които болницата получава от НЗОК. Едно тежко раждане обаче, с всичко, което се прилага за спасяване на живота на майката и детето, може да струва не колкото 10, а колкото 20 нормални раждания. Значи при всички случаи е необходимо да се увеличи цената на пътеката за нормално раждане - със 100 или 200 лв. например, но е задължително високорисковите раждания да се плащат от касата изцяло, в реалната им стойност. Те трябва да имат отделен статут в системата на клиничните пътеки. Отново поставяме този въпрос за решаване в национален мащаб, защото тази специфична дейност е национален приоритет и се нуждае от справедливо финансиране.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство