Ще спрат ли убийствата в САЩ? Би могло, но няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478923 www.24chasa.bg

Доналд Тръмп е избран с гласовете и на всемогъщата Национална оръжейна асоциация

Досега никой не знае защо. Какво може да накара един пенсионер, американец, бял, завидно богат, без политически или религиозни пристрастия, с безупречно полицейско досие, в което като единствено прегрешение през целия му живот е записано само едно-единствено погрешно паркиране, да си наеме стая на 32-ия етаж в хотел в Лас Вегас и да открие огън по хиляди хора, сякаш са животни за отстрел.

59 загинали и над 600 ранени. Това е кървавата равносметка от стрелбата в Лас Вегас. Дали убиецът е имал въобще конкретна причина?

Амок ли е

атаката му - самоубийство, в което е решил да вземе максимален брой хора със себе си в отвъдното?

Падок е планирал атентата грижливо. В хотелския му апартамент са открити 23 оръжия, в къщата му край Лас Вегас още 19. Сред тях много автоматични, включително и картечници. Ако някой иска да убие от голяма дистанция максимален брой хора, трябва да се снабди именно с такива.

Оръжията са били хоби за Падок, казват от семейството му. Голяма част от тях той е придобил съвсем законно и после е подобрил, за да може да изстреля голям брой куршуми за кратко време. Това е незаконно, но не и необичайно в САЩ.

Страната има кървава традиция със

самотните

стрелци, които

убиват

голям брой хора. Клането в Лас Вегас оглави списъка с подобни атентати, но само преди година имаше и стрелба в дискотеката в Орландо. През 2007 година в Техническия университет във Вирджиния бяха застреляни 32-ма души. От 1982 година до днес в Щатите е имало 52 масови избивания на хора с оръжие. За същия период в индустриалните държави на Запад общо се случват 119 атаки – тоест американските кланета заемат почти половината от тази тъжна статистика. “Ню Йорк таймс” писа, че от масовото убийство в Орландо миналата година до тази седмица в САЩ са застреляни 585 души, а 2156 са ранени.

Може ли тази

лудост да бъде

предотвратена?

Официално е доказано, че броят на убийствата с огнестрелно оръжие е в пряка зависимост от свободата да купуваш такова.

Наскоро бяха публикувани резултатите от най-мащабното проучване досега на тази тема. Анализирани са 130 висококвалифицирани проучвания в 10 държави, направени през последните 60 години. Всяко отделно проучване анализира връзката между промени в законодателството и броя на жертвите от стрелба, самоубийства с огнестрелни оръжия и ранявания с такива.

Учените стигат до следните изводи: За да има промени в смъртността, един закон не стига, нужен е основен ремонт на всички закони, засягащи по някакъв начин

притежанието

на оръжие Ограничаването на достъпа до оръжие и употребата му са свързани с намаляването на смъртността.

Пример за това е Южна Африка, където от 2000 година законът за контрол на огнестрелните оръжия и всички мерки, произхождащи от него, са намалявали убийствата с пушки през всяка следваща година с по 13,6% всяка. Подобен закон е приет и в Австралия през 1996 година и още на следващата убийствата намаляват с 14%. Промяната през 1996 г. е реакция на масово убийство – в следващите 20 години такова в Австралия не се случва. Но дори и по-малки законови поправки могат чувствително да подобрят положението.

“Законите, рестриктиращи притежанието на оръжие, както и достъпа до него (например задължават притежателите да го съхраняват в сейф), са причина за намаляването на убийствата в семейства – на интимен партньор или на/от деца”, съобщи “Епидемолоджик ревю”.

И обратното – през 2007 година Мисури разрешава и облекчава сдобиването и притежанието на оръжие. Според проучване убийствата са нараснали с 25% след това. Никаква друга промяна в законодателството не може да обясни това покачване освен оръжейните поправки.

И въпреки че в САЩ убийството с огнестрелно оръжие е сериозен проблем, за да се предотврати то, не се прави нищо. А и по всичко личи, че няма и да бъде направено. Звучи парадоксално, но в някои щати, ако си под 21 години, не можеш да влезеш в бар, но още на 16 можеш да си купиш пистолет. В САЩ има над 300 милиона оръжия в частни ръце. 42% от населението притежава у дома поне една пушка или пистолет.

Белият дом вече даде сигнал, че темата за затягането на достъпа до оръжие няма да бъде обсъждана дори и сега, след Лас Вегас. Но

с нея не се справи

дори и Обама

Той искаше да въведе национален регистър на притежателите на оръжие и всеки, който купува такова, да бъде проверяван из основи. Но републиканците не допуснаха предложението му да мине. Хилари Клинтън обеща в предизборната си кампания да се бори за затягане на правилата и това също не ѝ помогна много. Това доведе само до едно – в Невада продаваха оръжия с така нареченото “намаление преди да дойде Хилари”.

Всъщност не политиците имат думата, когато става дума за оръжия в САЩ, а всемогъщата Национална оръжейна асоциация. Според американските медии тя е в състояние да финансира кампанията на всеки политик и да разруши кариерата също така на всеки политик. 250 милиона долара годишно от бюджета ѝ са отделяни именно за лобизъм и политически кампании. Членовете на тази асоциация са пет милиона. Републиканците са буквално зависими от тях – а те са мнозинство и в двете камери. Единствено Хилари Клинтън обяви в понеделник, че е време американците да застанат срещу Националната асоциация.

От Тръмп обаче не може да се очаква това. Още след терористичните атаки в Париж в края на 2015 година, когато джихадисти откриха огън по хората на концерт в “Батаклан”, Тръмп написа в туитър, че

ако посетителите на

концерта бяха имали

оръжие, нямаше да се

стигне дотам

Той дори си позволи шегички на тази тема, че такива неща стават в страна с най-строги оръжейни закони.

Е, в понеделник в Лас Вегас вероятно повечето посетители на концерта са били притежатели на оръжие. Невада е щатът с най-свободен достъп до огнестрелно оръжие. Това също не се оказа спасение.

В президентската си кампания Доналд Тръмп бе обявен за кандидат и на Националната оръжейна асоциация, а той самият държа реч на техен конгрес като “близък приятел”. За победата му допринесоха гласовете на петте ѝ милиона членове. Така че в САЩ дори и след Лас Вегас няма да се промени нищо.

  • Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка. Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си