Поправката, която убива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478928 www.24chasa.bg

34 000 загинали от огнестрелни рани в САЩ за година. Не е нормално

периодично поредният изперкал да си устройва поредния лов на хора

Над 30 000 са американските граждани, които всяка година загиват от огнестрелни рани. Над 1000 от тях са деца. Зловещите събития в Лас Вегас за пореден път поставиха въпроса доколко адекватна е Втората поправка в американската конституция, която гарантира право да имаш и носиш оръжие.

Тя гласи следното: “За сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не бива да бъде нарушавано”.

Големият правен спор в Америка винаги е бил дали правото да имаш и носиш оръжие е гарантирано само когато човек е част от подобно опълчение, тоест от военни сили с военна цел, или то е право по принцип.

Върховният съд на САЩ е излизал с противоречащи си решения. Веднъж през 1939 година постановява, че Втората поправка защитава правото на хората да имат оръжие само когато са част от опълчение за военни цели, и втори път през 2008 година

постановява точно

обратното,

че право на оръжие е неотменимо конституционно право на всеки американски гражданин.

Това беше прочутият и вече позабравен казус, когато с 5 на 4 гласа върховните съдии отмениха ограниченията върху притежаването на оръжие във федерален окръг Колумбия.

Знам, че мнозина от българите също са фенове на притежаването на оръжие като средство за самоотбрана и защита на дома.

Знам, че мнозина ще кажат - юридическите текстове не убиват, оръжията не убиват, хората убиват. Както често твърдят членовете на могъщата Национална оръжейна асоциация - не убива пушката, а убива човек, а човекът може да убие и с тухла. Ето тук веднага възниква въпросът

можеш ли да убиеш с

тухла близо 60 човека

на концерт и да раниш още над 500. Нали се сещате, че при стрелбата в плътна маса от хора един мощен куршум може да убива по няколко наведнъж.

Много хора си задават и въпроса как убиецът от Лас Вегас Стивън Падок е внесъл 10 пушки и автомати в хотел, без да съм запознат с детайлите, когато пиша текста, сигурно ги е внесъл съвсем спокойно и открито. Разбра се, че у тях той е притежавал арсенал, с който спокойно е можело тежко да се въоръжи един взвод.

Трагедията е огромна. Тя вече си има и име - “най-смъртоносната масова стрелба в историята на САЩ”. Няма да изброявам десетките случаи, когато психасяли индивиди, въоръжени с мощни пушки или автоматично оръжие, избиха стотици американци.

Знам, че притежаването на оръжие е част от американската култура и ако щете - и от американската идентичност. Знам, че повечето мъже и у нас обичат оръжията. Казвам го като човек, който дълго е мъкнал служебен пищов.

Но все пак. 300 милиона население. 300 милиона броя огнестрелно оръжие. 100 милиона американци въоръжени с повече от една цев. 34 хил. загинали от огнестрелни рани за 2016 г.. 1300 от тях деца. Тази аритметика просто не е нормална. Не е нормално почти всяка година някъде поредният изперкал да си устройва масов лов на хора.

Е, какво пък ни дреме на нас българите за жертвите на американците-ще попита някой. Е, нали всички сме хора - е баналният и нормалния отговор. А ако питате дали нещо ще се промени след Лас Вегас - отговорът е “не”. 100 милиона американци с оръжие, които милеят за него, това е решаващата маса избиратели. Който застане срещу тях, обикновено губи. Справка Хилари Клинтън.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции