Сдружение в повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478944 www.24chasa.bg

Първата дама вечно бърка верния тон, просто трябва да чете по- задълбочено

Какво невероятно съвпадение! Просто не е за вярване колко сходен начин на мислене имат някои първи дами. През 1998 г. Антонина, съпругата на президента Петър Стоянов, се отписа от печално известната “Бъдеще за България”, в която

делеше престиж

с жените на Костов, Софиянски, Стойчев, Тагарински и Бисеров, и учреди своя фондация “Ценности”. Мисията й бе, “основавайки се на традиционните български ценности, да подпомага развитието на българското образование, наука и изкуство, като част от общоевропейската култура и представя българските върхови постижения по света.”

И ето, в неделя действащата първа дама Десислава Радева се похвали, че е регистрирала гражданско сдружение “Живата вода на България” (да не се бърка с албума на Косара Марчинкова “Вълчицата – Жива вода”), чиято цел е “да пази българските традиции, фолклор, занаяти и обичаи, да се грижи и помага на литературата и изкуството, и за българския език, за да могат да пишат децата правилно.”

Редица шегобийци във фейсбук моментално започнаха да я нападат дали ще организира семинари за сребърна, алкална, дейонизирана, структурирана и мъртва вода,

как ще учи

дечицата,

след като статусите й са пълни с граматически грешки, да не би да работи за патриотичната кампания на Кока-кола и други подобни.

Обществена реакция към прекалените амбиции на първите дами у нас е традиционно негативна. “Бъдеще за България” без да иска развали доброто впечатление от благотворителните им каузи, след като се оказа, че дарителите й общо взето са били или държавни предприятия, или приватизирани, или Григорий Лучански. Данъкоплатецът по принцип се дразни от далавери, в които не участва, а като чуе, че президеншата е направила сдружение за опазване на българщината, виква: “Айде пак държавна лапаница, новата леля Елена дойде!” И лошото му чувство вместо да отзвучи, процъфтява.

Засега нямаме никакво основание да предполагаме, че госпожа Радева ще последва примера на предишните дами, най-малкото защото би се получило крайно неудобно, ако “Живата вода” наливат основно фирми, близки до БСП. Не, едва ли търси финансова изгода, по-скоро се опитва да излезе от сянката на съпруга си, да блесне, с нещичко и тя да останви диря в историята. Някои казват: какво пък толкова, нали трябва да прави нещо? Ами,

защо не шие

гоблени

например?

Или да защитава правата на техническите сътрудници.

Проблемът не е в самото намерение да оглави енджио, а в напънът. Каквото и да прави, Деси Радева ще се запише в хрониките като жената на законно избрания президент Румен Радев и толкоз. За нея никой не е гласувал, няма обществени очаквания съпругата да надвиква съпруга, това си е едно сдружение в повече. Довчера е била секретарка и пиар, а не етнолог, краевед или филолог, че да се впуска в опазването на българските традиции, фолклор и литература. Антонина, казват, била навремето по-добър адвокат от Петър Стоянов, поне знаела как се регистрира и управлява фондация, а Деси и хабер си няма.

Особено нелепо в този контекст звучи изказването на Радева: “Критикуваха ме за облеклото и затова се заех да чета книги.” И другото: “Харесвам дори и Азис в някои случай, а слушам и джаз и народна музика.” Е как “в някои случаи”, пък се ангажира да пази българските традиции и фолклор? Някак първосигнално първата дама вечно бърка верния тон, може би просто трябва да започне да чете по-отдалеч.

Като изключим абсурдните й статуси като онзи за гей прайда и котето Чарли, което май имало СПИН, усилията на Радева досега бяха концентрирани предимно във външния й вид. В повечето случаи не само не успяваше да изгради свой уникален стил, но дразнеше с липсата на вкус и оригиналност.

Появи се в Париж с рокля като на Мелания, избра гащеризон с неприлични акценти за рождения ден на царя, медиите съвсем резонно я размазаха. Както самата тя отбелязва: “Последните месеци имах чувството, че съм най-голямото зло в държавата.”

Кой й е виновен? Защо внушава, че едва ли не незаслужено сме я обидили? Това, че не е попаднала на добър стилист и фризьор не означава, че трябва да регистрира гражданско сдружение, за да се отсрами.

Понятието “първа дама” не фигурира в конституцията. С категоричния си отказ да придружава Плевнелиев по време на неговия мандат съпругата му Юлия доказа, че политиката не страда от нейната липса. С незабележимото си присъствие Зорка Първанова пък демонстрира точно къде би трябвало да стои половинката на един български лидер – до него. Грешката на Десислава Радева идва от съпротивата й да проумее, че няма друга роля в тази сцена, освен да бъде съпруга, да помага на каузата, а не да пречи. Всичките й надъхано нелепи постове и изявления въздействат пряко върху авторитета на държавния глава и вкарват администрацията му в обяснителен режим.

Няма нужда да заема сега пасивно-агресивна позиция, мъжът й дойде на власт с голямо мнозинство, никой не е имал намерение да я хейти. Тя сама даде повод за това. Четейки книги, би трябвало да обърне внимание на историята на Жаклин Кенеди-Онасис. Да, двете нямат нищо общо, в Щатите съпругата на държавния глава е фактор, разполага с администрация, но човек трябва да следва най-добрите примери все пак. Подробно е описано как Джаки коренно променя Белия дом с музейни картини, френски готвач и бляскави партита, усетът й за модата я превръща в световна знаменитост. Веднъж Джей Еф Кей казва: “Аз съм мъжът, който придружава Жаклин Кенеди в Париж и се наслаждавам на това.” Литературата е пълна с поучителни сюжети, стига да я разгърнеш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,