Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478958 www.24chasa.bg

България вече е в топ 8 по нисък дял на незаконните цигари, Борисов обеща страната да влезе в челната тройка

Контрабандата на цигари е на исторически ниско ниво - 7,1%, в края на първата половина на годината. Това стана ясно от данните, изнесени преди дни на срещата на правителството с петте най-големи тютюневи компании на пазара у нас - “Бритиш Американ Табако”, “Булгартабак холдинг”, “Джапан Табако интернешънъл България”, “Импириъл Табако България” и “Филип Морис България”.

Страната ни се нарежда сред отличниците в ЕС

по нисък дял

на нелегалните

цигари - ние сме

на осмо място, като по-голяма контрабанда има в държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния, се посочва в изследването.

От данните в него става ясно, че делът на нелегалните цигари на пазара се е свил близо три пъти за три години. А от 2010 г., когато бе пикът в контрабандата, тя е намаляла близо 5 пъти. Причината за рязкото вдигане на нелегалната търговия преди 7 години бе увеличеният акциз, който доведе до шоково поскъпване. Ако през 2009 г. кутия цигари от най-търсената ценова категория струваше под 3 лв., то на следващата година цената вече бе над 4 лв.

Според компаниите от тютюневата индустрия над 1/3 от нелегалните цигари са т.нар. illicit whites - марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар.

В някои от градовете нивото остава значително над средното за страната (виж таблицата). В други населени места потреблението на цигари без бандерол остава ниско. Това са Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

За първи път бяха представени и данни за потреблението на нелегален нарязан тютюн в 15 европейски държави. Според проучването за четвъртото тримесечие на 2016 г. в България 74,6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн е насипен и се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата се оценяват на приблизително 124 млн. лева.

Цигарите от марките “Премиум”, “Бизнес роялс” и “Карелия” пък са

най-често

продаваните

без бандерол

При представянето на данните от изследването премиерът Бойко Борисов заяви, че най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България.

Борисов каза още, че тенденцията за

намаляване на

контрабандата

е видна

и ще продължи, тъй като се пълни бюджетът. Премиерът посочи, че в плана за изпълнение на приходите за годината е на 120%.

“Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката. Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри - гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната”, заяви Борисов.

Усилията на държавата да се справи с контрабандата са повече от обосновани, тъй като България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз. През миналата година 7-8% от бюджета се генерират именно от акцизите.

Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като 98% от тях са от акциз върху цигарите.

По принцип бюджета на България зависи основно от облагането на потреблението (непреките данъци), а не толкова от преките върху личните доходи и корпоративните печалби, което отличава страната от по-богатите европейски държави. В последните години например приходите само от акцизи надвишават сбора от този от от данъка върху общия доход и корпоративния налог. Това показва ключовото значение на акцизите за бюджета и фискалната политика на страната.

Данни на Института за пазарна икономика показват, че загубите на данъчни приходи за държавния бюджет от незаконната търговия в България са 193 млн. долара годишно, което прави над 320 млн. лева.

Всяко едно

сътресение в

държавата води

до увеличаване

на сивия сектор,

твърдят участниците на пазара. И дават пример с първото тримесечие на годината, когато имаше служебно правителство.

Според тях от края на миналата година до края на мандата на служебния кабинет нелегалният пазар се е увеличил. Това се дължало на по-слабата работа на контролните органи в периода преди изборите.

Показателни са резултатите от приходите от акцизи от цигари в бюджета. За първите четири месеца на 2016 г. например те са били 874,3 млн. лв. А през същия период имат спад с 26 млн. лв. до 848,4 млн. А от началото на тази година акцизът за цигарите бе увеличен.

Финансисти изчисляват, че от това увеличение в бюджета би трябвало да влязат

с 200 млн. лева

повече приходи

Но последните данни в края на юни показват, че събраните акцизи от тютюневи изделия са с близо 110 млн. лева по-малко, отколкото за същия период на 2016 г.

Производители и търговци на цигари твърдят, че този спад не се дължи на внезапно отказали се множество пушачи, а е следствие от увеличената контрабанда през първите месеци на годината.

От догодина ще има нова промяна в акциза за цагиратие. Очаква се това да доведе до поскъпване на по-евтините марки, за сметка на по-скъпите, които би трябвало да задържат цените си.

Това може да доведе до ново предизвикателство пред контролните органи за снижаване на контрабандата, тъй като част от потребителите може да се пренасочат към сивия сектор заради поскъпването на по-ниския клас цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Крадеш, просиш, но един ден алчността излиза във фейсбук

    Може да се спори дали просяците от видинското село Дреновец се издадоха от глупост, или пък толкова са си повярвали, че са недосегаеми, та дръзко са демонстрирали имането си във фейсбук. Но да къпеш новичкия си мерцедес с шампанско и да си пожелаваш “още много хиляди крони”, си е наглост отвсякъде.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.