Мултимилионер на о. Крит кара голф, децата на богаташите ни - ферарита

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6480106 www.24chasa.bg

Има две неща, които се случват много, ама много рядко.

Да си неприлично богат, но да запазиш приличие или да си ченге, което успява в една акция да задържи похитителите и да освободи отвлечения, без за живота му да бъде платена и стотинка откуп.

Невъзможно е в България, но пък всичко това се случи тия дни в Гърция, въпреки че на тази история тук не се обърна сериозно внимание.

Най-големият и най-южен гръцки остров Крит е може би най-спокойното място на планетата. Казват, че заради прочутата Средиземноморска диета хората тук живеят най-дълго на Земята. Бият ги само старците от японската островна група Окинава.

В Крит почти не страдат от болести на сърцето и от ракови заболявания. Ходят на плаж от април до ноември. Ядат най-вкусните маслини, домати, зехтин и черна сол. Абе, толкова е спокойно там, че тази година хотелите дори отказаха да приемат британски туристи - от тези, които скачат от балконите в "Слънчев бряг" и не знаят кой ден от седмицата е и кое време от годината.

Тази пролет обаче топлият остров бе разтърсен от непозната по тия географски ширини драма. На 30 март един от най-богатите жители на Крит Михалис Лебидакис бе отвлечен на път от летището за дома си. Похитителите са улеснени, защото 54-годишният мъж се движи без охрана. Сам кара автомобила си.

И понеже всички на острова знаят, че Лебидакис имат цели 9 фабрики за производство на пластмаси в 8 държави по света, още в края на седмицата за Михалис са поискани 100 милиона евро. Всичките 600 хиляди души на Крит започват да следят в следващите месеци драматичните преговори за живота на мултимилионера.

Следят ги, но не по цинично сеирджийския начин, както става в България. У нас по принцип богатите хора са силно мразени от останалите по две основни причини - заради методите за натрупване на капитала и заради начина, по който започват да го харчат след това.

На острова обаче всички обичат семейство Лебидакис. Защото не са откраднали, за да забогатеят. Защото помагат на хора в нужда и защото са изключително скромни. Ще илюстрирам малко с бащата на Михалис - г-н Янис Лебидакис. Днес той е на 80 години, а в далечната 1970 г. стартира семейния бизнес от нулата - без да е поощрен със зависимости от тайни служби, политически партии или някакви роднини във властта, както си му е редът в нашата социално-икономическа среда.

В следващите години освен заводите, които се отварят постепенно един след друг, Янис Лебидакис е в различни моменти президент на Критската кооперативна банка, член на борда на директорите на гръцката авиокомпания "Олимпик еъруейз". Ако трябва да обясним накратко колко богат е старият Лебидакис - в България той със сигурност щеше да кара някакъв майбах с големината на многостаен мезонет, а децата му - ферарита, ламборгинита, поршета, Цеци Красимирова и т.н.

У нас всички, които окрадоха държавата чрез приватизация, източване на банки, ДДС и неплащане на данъци, карат точно такива коли.

Дори 25-годишният Адриан Златков, който бе отвлечен неотдавна, въпреки крехката си възраст, карал ферари и по случайност бил отвлечен в скъп модел на мерцедес, а не в спортната си кола.

Ами, колкото и невероятно да звучи, за разлика от всички тях 80-годишният мултимилионер Янис Лебидакис шофира сам своя фолксваген голф. А докато тримата му синове растат, майка им ги вози до училище в безлично "Рено Сценик", за да знаят от малки как се печелят парите, за да ги ценят. Това, накратко, за разликата между нашите богаташи и мултимилионерите второ поколение от Крит.

Но да се върнем към историята с отвличането. При преговорите постепенно откупът пада на 80, а после и на 30 милиона евро. В един момент обаче похитителите прекратяват преговорите за цели 53 денонощия. Адът с всичките му 9 кръга влиза в дома на Лебидакис. И когато всички вече смятат, че пленникът е убит, пристига негова снимка с вчерашния местен вестник в окованите с белезници ръце.

Преговорите продължават. Близките обявяват, че са събрали 8 милиона евро, но бандата иска повече. Месеците се нижат - юли, август, септември... Семейството и похитителите все не успяват да се споразумеят. Докато не идва утрото на 1 октомври, когато полицията атакува складове в промишлен район на острова и открива там отвлечения милионер и осем души от бандата, които го пазят.

Те са задържани, а той освободен. Няма по-добър вариант за доказване в съда от това да хванеш похитителите и жертвата на едно място. Това в България се е случвало няколко пъти в недалечното минало, но само в случаи, когато бандата не е професионална и прави много груби грешки.

Бърза проверка, която всеки може да направи в интернет, обаче ще покаже, че случаят "Лебидакис" не е изключение, а по-скоро правило в работата на полицията, прокуратурата и съда в Гърция. Защото и другите 3 големи отвличания, станали в южната ни съседка в последните 10 години, са разкрити, а похитителите се намират в затвора. Между другото и останалите жертви - корабен магнат, Краля на халвата и Краля на алуминия, били при нападението без охрана, а някои и дори без шофьор.

Колко тъжно. Излиза, че нито полицията ни е като полициите, ни милионерите ни са като хората...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,