Защо Стоичков разгневи вицепремиерката на Испания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6480686 www.24chasa.bg

Каталуня като генерална репетиция за Европа?

Не съм склонен да приема “индепендентската” политическа позиция на Ицо Стоичков. В смисъл, че продължавам да смятам мераците за “независима Каталуня” за пълна безсмислица.

Освен ако не са поредният напън на каталунците да си извоюват нови икономически облаги от централното правителство в Мадрид. Или пък, дано не ме заподозрат в “клиноведски помисли” – поредният опит на една известна световна банда за поредната “цветна революция” в Европа.

Ама опазил ме Господ от подобни помисли. Защото те водят до извода, че “бандата” сериозно е решила да срути цялата сега действаща европейска система.

В същото време обаче подкрепям личната позиция на Ицо. Да, той като каталунец (защото си е такъв по манталитет, където и да живее) има своето право да я отстоява.

Още по-голямо

право има да се

възмущава от

полицейското

насилие

над граждани, отишли мирно да изразят пред урните своите си възгледи. А оттук и правото му да иска оставката на лицето, което е наредило това насилие.

А това, че въпросното лице щяло да го съди за квалификациите му, че е франкист, предизвиква у мен смесени чувства на смях и гордост. Гордост, че цял вицепремиер на голяма държава тръгва на съдебно преследване срещу един българин. Още по-голяма гордост, че в сравнение с този българин въпросното лице е известно май само в пределите на собствената си държава, докато

българинът Ицо

е познат в

целия свят

Спомням си например, когато през 1994 година се изсипахме внушителна делегация при папа Йоан Павел, да е светла паметта му, от всички той се спря да поговори само с двама – с космонавта Георги Иванов и с Ицо Стоичков. И му каза (беше след световното в САЩ), че е гледал всичките му мачове и не е спирал да му се възхищава (ако някой не знае, папата още като отец Войтила е бил и футболист).

А сега за смеха. Цяла Испания знае, че родът на въпросната вицепремиерка е потомствено франкистки. И в това не би трябвало да има нищо срамно – по-лошото би било, ако се отметнеш от родовите традиции и се превърнеш в политически номад.

Но с какво точно я обиди Ицо? Да, малко се поувлече с приказките и за сина й – той е едва на 6 години, пък и се казва дори не Хуан, а просто Иван. Но

тъкмо за това

Ицо й се извини

За другото би било нелепо.

И понеже сега ще ме погнат, че сляпо защитавам Ицо, започвам да го критикувам. Сиреч да го упрекна, че и той, освен каталунските си пристрастия май е станал жертва на жестоките медийни манипулации.

Изгледах в последните 48 часа всичко, което можах, и изчетох всичко, до което се добрах (малко поназнайвам и испански) за станалото в Каталуня. И взех да си правя сметки.

Значи гласували 42 процента. А другите 58? От тези 42% - за независимост 90%. Ами това май прави като цяло едва 35 на сто от каталунците. А останалите 65?

Прочетох в нета и разказа на един от “полицаите насилници”. Той и колегите му се опитвали да изведат от съответното училище майки с ревящи деца, а върху тях се нахвърлили окупаторите индепендисти. И, естествено, настанало меле.

Гледах много пъти и видеото с онази дама, на която й били “чупели пръстите един по един”. Ми май нищо й нямаше, поне докато не се появи с превързана ръка.

После научих, че заради уж “националната стачка” специални отряди обхождали работещите магазини и кафенета и

насила ги

заставяли

незабавно

да затварят

И май ми дойде много. Споделям и личните емоции на Ицо, и чувствата на онези 35 процента от каталунците.

Не споделям обаче онова, на което ми замириса - добре организирана операция за всяване на хаос в една от водещите европейски държави. Нещо като генерална репетиция за съсипване на единството на Стария континент...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,