Защо Стоичков разгневи вицепремиерката на Испания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6480686 www.24chasa.bg

Каталуня като генерална репетиция за Европа?

Не съм склонен да приема “индепендентската” политическа позиция на Ицо Стоичков. В смисъл, че продължавам да смятам мераците за “независима Каталуня” за пълна безсмислица.

Освен ако не са поредният напън на каталунците да си извоюват нови икономически облаги от централното правителство в Мадрид. Или пък, дано не ме заподозрат в “клиноведски помисли” – поредният опит на една известна световна банда за поредната “цветна революция” в Европа.

Ама опазил ме Господ от подобни помисли. Защото те водят до извода, че “бандата” сериозно е решила да срути цялата сега действаща европейска система.

В същото време обаче подкрепям личната позиция на Ицо. Да, той като каталунец (защото си е такъв по манталитет, където и да живее) има своето право да я отстоява.

Още по-голямо

право има да се

възмущава от

полицейското

насилие

над граждани, отишли мирно да изразят пред урните своите си възгледи. А оттук и правото му да иска оставката на лицето, което е наредило това насилие.

А това, че въпросното лице щяло да го съди за квалификациите му, че е франкист, предизвиква у мен смесени чувства на смях и гордост. Гордост, че цял вицепремиер на голяма държава тръгва на съдебно преследване срещу един българин. Още по-голяма гордост, че в сравнение с този българин въпросното лице е известно май само в пределите на собствената си държава, докато

българинът Ицо

е познат в

целия свят

Спомням си например, когато през 1994 година се изсипахме внушителна делегация при папа Йоан Павел, да е светла паметта му, от всички той се спря да поговори само с двама – с космонавта Георги Иванов и с Ицо Стоичков. И му каза (беше след световното в САЩ), че е гледал всичките му мачове и не е спирал да му се възхищава (ако някой не знае, папата още като отец Войтила е бил и футболист).

А сега за смеха. Цяла Испания знае, че родът на въпросната вицепремиерка е потомствено франкистки. И в това не би трябвало да има нищо срамно – по-лошото би било, ако се отметнеш от родовите традиции и се превърнеш в политически номад.

Но с какво точно я обиди Ицо? Да, малко се поувлече с приказките и за сина й – той е едва на 6 години, пък и се казва дори не Хуан, а просто Иван. Но

тъкмо за това

Ицо й се извини

За другото би било нелепо.

И понеже сега ще ме погнат, че сляпо защитавам Ицо, започвам да го критикувам. Сиреч да го упрекна, че и той, освен каталунските си пристрастия май е станал жертва на жестоките медийни манипулации.

Изгледах в последните 48 часа всичко, което можах, и изчетох всичко, до което се добрах (малко поназнайвам и испански) за станалото в Каталуня. И взех да си правя сметки.

Значи гласували 42 процента. А другите 58? От тези 42% - за независимост 90%. Ами това май прави като цяло едва 35 на сто от каталунците. А останалите 65?

Прочетох в нета и разказа на един от “полицаите насилници”. Той и колегите му се опитвали да изведат от съответното училище майки с ревящи деца, а върху тях се нахвърлили окупаторите индепендисти. И, естествено, настанало меле.

Гледах много пъти и видеото с онази дама, на която й били “чупели пръстите един по един”. Ми май нищо й нямаше, поне докато не се появи с превързана ръка.

После научих, че заради уж “националната стачка” специални отряди обхождали работещите магазини и кафенета и

насила ги

заставяли

незабавно

да затварят

И май ми дойде много. Споделям и личните емоции на Ицо, и чувствата на онези 35 процента от каталунците.

Не споделям обаче онова, на което ми замириса - добре организирана операция за всяване на хаос в една от водещите европейски държави. Нещо като генерална репетиция за съсипване на единството на Стария континент...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в