Ако шведите бяха българи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6484427 www.24chasa.bg

Или колко е важно да си учим физиката

ТИЯ дни връчиха много нобели. Шведската академия обяви носителите на тазгодишните награди, като най-голям интерес винаги предизвиква призът, даван за литература. Много ясно, от литература всеки разбира, от химия и от физика - почти никой. Та, раздаването на нобели в Стокхолм много ми напомни на правенето на образователни реформи в София. И у нас реформират преподаването и по физика, и по химия, не само по литература, но интересът е само към последното. Водят се истински литературни битки за Балканджи Йово, дядо Йоцо, една българка, Рада Госпожина, Белчо и Сивушка и други стожери на българщината. А така съм зажадняла за спорове на тема “Определянето на координати на движещи се тела” и нови интерпретации на експерименталните методи за изследване на частици. Това доста би разнообразило сутрешните блокове и фейсбук. Аман от “Под игото” и Елин Пелин, дето всяка година ги браним някой да не ги бутне.

Да не говорим, че можеха да бъдат избегнати толкова инфарктни ситуации. Представете си, например, влиза Антон Тодоров или друг произВолен депутат в студиото на Нова телевизия. И започва разговор за самолетите. Ама без намеци, а направо в пряк текст. Тодоров обяснява разпалено защо доскоро е смятал втори и трети закон на Нютон за по-важни от първия, а Виктор го засича със задачки за реактивното движение в Космоса.

Въобще нямаше да стигат до скандалните теми за това кой плаща за самолетите и защо столът на Ани Цолова е празен. Когато става дума за истинска наука, темите от областта на фокусите и магиите не се обсъждат. Имало Ани, имало проблем. Няма Ани, няма проблем. Да, ама българската публика не ще да се обръща внимание на точните науки. И ето сега какво стана. Депутат заплаши журналист и България избухна във възмущение. Едно от двете е сефте, познайте кое.

Седи публиката пред телевизора и се възмущава. Според едни Виктор Николаев не се е защитил достатъчно. Два ъперкъта и изваден джигер в живо предаване щяха да ги удовлетворят много повече. Други заключават: “Ако Ани не беше изчезнала, нямаше сега да има тоя проблем. Ани е виновна!” В крайна сметка, както винаги, стигнахме заедно до извода, че ако има виновни за проблемите в тая държава, то това са журналистите. И ако наистина трябва да говорим с конкретни имена, то е виновна Ани. И също така Виктор. Той не се справя достатъчно добре с народната революция, която е длъжен да организира и проведе сам по телевизията, докато останалите гледаме, и това е много възмутително.

Сега заради него никой не говори за нобела за литература! После кой опростачвал народа! Медиите, разбира се. И Виктор Николаев. Та ние може и да приличаме на шведите в някои отношения, но е добре, че те не приличат на нас в нито едно. Иначе представете си как би изглеждала “Икея”, спазваща изконното българско правило: “Всичко в един дом може да се оправи с чук!”

Извинете, купих миналата седмица от вас трикрилен гардероб, а като го сглобих, се оказа спалня!!!

А, виж ти! Я пробвайте с чука да понаместите краката, вържете с изолирбанд пружината наобратно и го подпрете до стената с пералнята, че да не пада. Ако пак не става, удряйте по-силно.

Или дискусиите в Шведската академия на тема “Нобел” за литература? В късна доба в писателското кафене, прикрити от дима на цигарите си членове на академията спорят:

Член 1: - Тоя да вземе “Нобел”? Абсурд, той е пе... искам да кажа обратен.

Член 2: Може той да е гей, но пък на вашия човек кума му е съученичката на зетя на един братовчед на Добрев.

Член 1: И какво от това, да не е написала тя романа му?

Член 2: То па един роман... цели два тома. Кой ще ги чете?

Член 1: Два тома, но какво майсторство! А не като вашия човек – пее... исках да кажа обратен.

Член 2: Кандидатът, когото моите хора предлагат, е уважаван писател и дори е превеждан в Албания.

Член 1: Нашият кандидат е зет на когото трябва. Освен това ви поздравява сърдечно и ни е поканил да отпразнуваме наградата на вилата му в Синеморец.

Член 2: Абе аз романа не съм му го чел, че два тома, кога д анамеря време? То и аз съм писател, не съм читател... Ама има хубави стихове. Кратки едни такива.

В този момент в кафенето влита трети член на академията.

Член 3: Извинявайте за закъснението, ма ме извикаха при шефа да ми кажат кой печели тая година!

Край на дискусията.

На другия ден обявяват наградата, Антон Тодоров или произВолен депутат гостуват на Виктор Николаев, говорят за литература, за стихове, за красота... И публиката доволна, и Виктор цял.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Брюксел да не гази с двойни стандарти

    Брюксел е загрижен дали се спазват принципите на правовата държави във всички членки на ЕС. Затова и Европейската комисия ще следи под лупа гарантирано ли е върховенството на закона, или се нарушава. Досега само Румъния и България бяха под наблюдение и макар да са членове на ЕС повече от 10 г., все се намира някой и друг висш брюкселски чиновник,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в