А колко дивизии има Европа?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6486551 www.24chasa.bg

И еврото трябва
да има военна
опора, иначе е
обречено в
голямата игра

ТЕМАТА за общата европейска армия отдавна се нуждае от здрав реализъм. Иска ли Европа думата ѝ да се чува по света, или винаги ще гледа с плаха надежда какво е туитнал през нощта Тръмп, или дали Путин не е спал накриво? Времето, когато слушахме “Вятърът на промяната”, в която се пееше за войниците, разхождащи се в московския парк “Горки”, си отиде.

В света силата отново се мери с обхвата на балистичните ракети, броя на дивизиите и танковете. Прословутата реплика на Сталин, изречена, когато го попитали за влиянието на Римокатолическата църква “А колко дивизии има папата?”, е до болка актуална и за Европа. На въпроса “А колко дивизии има ЕС?”, всеки пълничък еврочиновник ще повдигне с притеснение рамене.

Така, както доларът се опира и на американската армия, нали никой няма илюзии в обратното, така и еврото трябва да има собствена военна опора. Иначе е обречено в голямата игра.

Идеята за обща европейска армия е стара и неведнъж е претърпявала крах. Първият опит е още в началото на 50-те г. Тогава основен противник на идеята е Франция, която не иска да ограничава военния си суверенитет. А водачът на съпротивата срещу общоевропейските сили е самият генерал Дьо Гол. Само 8 г. след края на Втората световна война е било малко трудно да убедиш твърдоглавия френски генерал да служи заедно с германците.

Сега след шест десетилетия Франция подема идеята и като че ли Германия я подкрепя. Най-мощната европейска армия - френската, и най мощната европейска икономика – немската, са заедно. Идеята е проста като цел и сложна като изпълнение. Националните армии дори на големите европейски страни не могат да поддържат такива въоръжени сили, които реално да гарантират държавния им суверенитет на ниво глобална световна политика. Всяка от европейските страни се опитва да има от всичко по малко и в крайна сметка нито една няма дори в една област на отбраната поне достатъчно. Няма оптимизиране на разходите и ресурсите. Едва ли има европейски политик, който да си прави илюзиите, че евроармията може да измести НАТО. Няма да ѝ достигат най-малкото точно 7260 американски ядрени бойни глави и 12 американски самолетоносача, но безспорно тя би повишила тежестта на Европа в НАТО и способността да се справя със специфични проблеми. Например охраната на границите.

Как НАТО да ни пази границата с натовска Турция, ако има мигрантски натиск? Няма начин. А виж, евроармия би могла. Ако погледнем през българската призма, може да сметнем грубо какви пари трябва да изхарчим, за да имаме реална тежест като самостоятелна армия в НАТО. Няма да ни стигнат и заветните 2%, а ще трябва 20 г. да харчим поне 10% от бюджета, за да се доближим до Гърция, да не говорим за Турция.

Това е реалността. Това е непосилно и безсмислено. България е заделяла и по 30% от бюджета си за армия, като резултат сме получили много победи и три национални катастрофи. Между другото грамите на американския посланик в София през 1979 г. Джак Пери твърдят, че дори през соца Тодор Живков е виждал, че малка България харчи твърде много, за да поддържа онова 150-хилядно страшилище, което имаше 2200 танка - точно с двеста повече от тогавашна Англия.

“Прасетата ще полетят, преди ЕС да създаде армия”, беше написал в туитър Кристофър Майер, бивш британски посланик в САЩ. Човекът сигурно е прав. В коридорите на Брюксел може да умре и най-великата идея. Най-големият проблем на европейската армия не се нарича Москва или Вашингтон, а Брюксел. Трябва доста да си пофантазираш, за да си представиш как човек се записва да служи в армия, олицетворена от безликите еврочиновници. Само че и Брюксел си има началници - Берлин и Париж. Както винаги най-прагматично постъпват германците. Те, без да бият тъпана, започнаха процес на интеграция в Бундесвера на елитни бойни части от други, по-малки страни. Става дума за 81-а румънска механизирана бригада и наистина страховитата 4-а чешка бригада за бързо разполагане. Така хем се избягва брюкселското ходене по бюрократични мъки, хем се създават реално действащи бойни сили. А щом при твърде сложното си историческо минало с германците чехите са навити да служат под немско командване, значи общоевропейската отбрана не е само химера и политическа романтика.В кръга на шегата при нашите исторически отношения с Германия ние би трябвало да се интегрираме най-лесно.

Иначе извън хумора – проблемът с евроармията е много прост. Дали практицизмът може да победи бюрократизма и националния егоизъм.

Може и да се случи, когато един ден брюкселските чиновници проумеят, че една бронирана дивизия струва повече и от пет резолюции. Резолюции сигурност не пазят, това обикновено се прави от хора с униформи и с автомати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в