Росен Плевнелиев: Приоритетите ни ще са: Балкани, сигурност, еврофондовете след 2020-а

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6486703 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

Моят брак с Юлияна остава в миналото, казвам го за първи и последен път 

Сега сме изключени от коридор №8, затова е нужен нов начин за финансиране на пътища. Където няма свързаност, има бедност

Президентът не е изпълнителна власт и не трябва да назначава хора в звеното “Антикорупция”

Приветствам решението на депутатите с новите изтребители да не се бърза

С държавния глава на републиката в периода 2012-2017 г. разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Плевнелиев, новата първа дама е ежедневно под светлината на прожекторите. По време на мандата ви като президент вашата съпруга нито веднъж не застана до вас. Имаше много спекулации около личния ви живот и отношенията ви с нея. Какво се случва сега при вас в личен план?

- Съзнателно пазех своя личен живот от прекалена публичност. Знаех, че българският народ очаква от своя президент да работи денонощно и посветено, а не да присъства ежедневно в булевардните хроники. Истината е, че моят брак със съпругата ми Юлияна е минало. Живеем разделено повече от година. Процедурата за развод по взаимно съгласие отдавна е в ход, като документите са в съда. Оставаме добри приятели и посветени родители, действаме и мислим изцяло в интерес на децата. Но пътищата ни се разделиха.

“24 часа” е единствената медия, с която споделям това и няма да го коментирам повече. Пред вас отварям темата и я затварям. И пак повтарям - с Юлияна оставаме добри приятели, посветени родители, но пътищата ни се разделиха. Продължаваме да действаме и мислим в интерес на децата. Не се интересувам от булевардното, затова споделям с една отговорна медия истината, без да спекулирам и преигравам с нея.

Не търся

светлината на

прожекторите

за личната

си история,

но дължа обективен отговор на въпроса, който толкова много ми задаваха през годините.

- Окей, затваряме темата. Да минем на актуалното. До какво ще доведе обострящото се противопоставяне в последните дни между БСП и ГЕРБ?

- Това е изключително вредно за българите. Имаме два месеца и половина да се подготвим и да убедим света, че сме готови да водим Европейския съюз. И за тези два месеца и половина, в които ние трябва да покажем най-малкото единство за доброто на България, да се договорим за приоритетите, за посланията, да работим като един в интерес на България,

БСП повдига

отникъде някакви

теми, които

ни връщат

много назад

и по никакъв начин не помагат. Според мен това са измислени, в голямата си част несъществуващи скандали и не прави чест на тези, които ги повдигат по този начин, още повече в този момент. Вместо да се смирят всички в парламента и дебатът да бъде не за това кой кого и как назначавал по партийна линия, а дебатът да бъде как представяме България пред света. Как по най-добрия начин да покажем най-доброто от себе си, защото имаме златен шанс веднъж на 20 години. Точно в този момент това е крайно непродуктивен, дори бих казал неразумен начин да се изместват приоритетите. Моят апел към всички в Народното събрание е да загърбят тяснопартийните битки и партизанския подход и да гледат напред към идващото председателство. Истинският скандал за мен не е в това, че Томислав Дончев е погазил някакви правила, защото очевидно той не го е направил.

Истинският

скандал за мен

е в това, че се

подменя целият

смислен дневен

ред на България.

Вместо да говорим за предстоящото председателство и да се подготвим добре за него, вместо да говорим какви са новите интеграционни проекти, които България да се опита да реализира в рамките на своето председателство, и кой е националният интерес, който би преследвала, за смислените приоритети, вместо да се обединим в Народното събрание около работещ антикорупционен закон, електронни услуги за гражданите, списъкът е много дълъг. Вместо това опозицията подменя изцяло дневния ред с измислени скандали, от което България и българският народ много, много ще пострадат.

- Настоявате, че тези скандали вредят на подготовката ни. Да ви попитам за петъчната първа среща на съвета на евромъдреците към премиера Борисов, посветена именно на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Какво набелязахте?

- Много полезна е инициативата на българския премиер. Преди година-две говорихме за създаването на такъв съвет. От него има много дълбок смисъл, защото, за да направиш каквото и да било, ти трябват приятели в Европа.

- И какво по-точно ще правим, свързано с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС?

- Ние сме амбицирани

да направим

повече от

това, което се

очаква от нас.

Нещо повече от тези текущи 150-200 паралелни процеса, които текат в Европа и ще дойдат при нас. А те касаят всичко - общата миграционна политика, отбрана, Украйна, външнополитически и икономически аспекти на ЕС.

- Това са т.нар. наследени папки от предишните председателства.

- Да. От България се очаква да продължи работата по всички тези над 150 паралелно течащи процеса, които на брюкселски език се наричат “файлове”, и да постигне прогрес. Добавена стойност. Много работоспособно и много убедено ще търсим напредък по всички тези процеси и файлове. Но е задължително отвъд това в допълнение

да проявим

характер, да

покажем визия,

да формулираме своя приоритет и да го поставим на масата. И ние не само ще го заявим, но и направо ще го изкрещим. Това ще е приоритетът, с който ще се позиционираме. А нашата роля - на съвета на евромъдреците, който бих нарекъл също “на приятелите на България”, е по този приоритет

да изградим

мостове към

Берлин, Париж,

Виена и

Брюксел.

“Приятелите на България”, защото тук сме не само аз и царят, но и четиримата видни европейски политици, които влияят на курса на ключовите държави. Това са: Херман ван Ромпой, бивш премиер на Белгия и председател на Европейския съвет, Ханс-Герт Пьотеринг, президент на фондация “Конрад Аденауер”, който е духовен баща, партньор и съветник на Меркел. Това е един от хората, с които тя се съобразява. Третият е Ервин Прьол - 25 г. премиер на Долна Австрия, духовен баща и политически ментор на вероятния бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц. В съвета поканихме и най-доброто от френската външна политика - Жан-Давид Левит, човека с най-голямо влияние върху президента Еманюел Макрон по външнополитическите въпроси. Както аз и царят, така и международните членове на съвета пътуваме много по света и ще налагаме приоритетите на България. Първият съвет бе много продуктивен.

- И какво ще добавим ние като стойност за ЕС по време на нашето председателство? Издайте кои ще са нашите приоритети. Ще опитам да позная един от тях - Западните Балкани?

- Точно така. В петък набелязахме три неща. Първото е това, което казвате - перспектива за Балканите. България не е световен фактор, но на Балканите е незаобиколим фактор. Позиционирахме се вече много добре - ние сме добър приятел и доверен партньор на всички. На Балканите ние сме с доброто име и единствено ние работим добре с всички други държави на Балканите. На Балканите има много противоречия, но ние сме приятел с всички

всички звънят

в София с

доверие.

Всички правителствени лидери на региона дойдоха в София при Борисов. Правителството вече задейства този приоритет, резултатите са видими, постигна се немалко. Договорът за добросъседство между България и Македония, приветстван от целия свят, е доказателство за това. Ще бъде голям успех, ако в рамките на нашето председателство успеем да проведем в София съвет на лидерите на ЕС и Западните Балкани. Но е изключително важно към солунския дневен ред да добавим софийски дневен ред на региона. България подава ръка и продължава процеса. Това е изключително важно, тъй като в близките години,

докато Тръмп

е президент,

за държави от

Балканите не

се задава

членство в НАТО.

Нито пък в ЕС. Затова трябва да намерим междинни решения, с които да задържим тези държави на евро-атлантическия път.

- Кои ще са другите два приоритета?

- Вторият е сигурност и миграция. България бе единствената страна от региона, която застана зад общоевропейското решение - още през 2015 г. формулира политиката на общността по тази ключова тема. Още когато един милион мигранти тръгнаха да влизат в общността. Но въпреки усилията на съюза Европа вече не е място, в което хората се чувстват сигурни. Изключително важно е ЕС по време на българското председателство да адресира темата със сигурността на европейците и да даде решение. За

да спрат хората

да се чувстват

несигурни.

И третият ни приоритет ще е “Иновации, кохезионна политика и правилно планиране на европейските фондове”.

Последното е изключително важно. Сега всеки в региона строи пътища, както му е угодно. Липсва общ план за Балканите как заедно да се позиционираме по пътя на стоките и услугите, за да можем заедно да успеем.

- А как да се планират правилно еврофондовете?

- От 2020 г. средствата по фондовете трябва да се отпускат след общо планиране.

- Общо, тоест централно за ЕС, или само за Балканите?

- За да успеем, трябва да планираме общо, което ще увеличи свързаността на Балканите. Сега в региона не сме достатъчно свързани, затова сме и бедни. Липсата на свързаност е покана за бедност и именно това България с нейното председателство ще се опита да промени.

Давам пример. Сега България е изключена от коридор №8 заради Македония. Сърбия си се свързва с Албания, Унгария и Хърватия по пътя на стоките и услугите, но до нас този коридор не стига. Свързаността е ключов фактор за инвестиции, добре платени работни места и перспектива за всеки.

- Утре (в понеделник, 9 октомври - б.а.) има КСНС за борбата с корупцията. Какво ще кажете за своя наследник?

- Много е хубаво, че държавният глава повдига тази тема. Още по-хубаво ще бъде да се стигне до консенсус за ефективни мерки, които да постигнат видими резултати, така че българският народ най-после да каже: “След 25 г. нищоправене има промяна.” На масата трябва да се поставят конкретни действия, които да доведат до конкретни резултати. И искрено се надявам да се постигне консенсус, но също така предупреждавам, че исканата от БСП и от президента Радев негова роля в антикорупционното звено и назначаването на хората в него е контрапродуктивно. Държавният глава не е изпълнителна власт. Той не може да бори корупцията. Това е задача на изпълнителната власт, на законодателната власт и на съответните институции.

Държавният

глава не

управлява

държавата, той

представлява

държавата.

Той не може да има изпълнителна роля в този процес. Президентът може да зададе смислен приоритет - така, както го е направил с КСНС за борба с корупцията. Това е много добре. Президентът може да търси съгласие, може, разбира се, да работи за това институциите да реализират този смислен приоритет. И тук според мен лекичко се преиграва с искането да се даде право на държавния глава да назначава хора в единния орган за борба с корупцията. Пожелавам от все сърце успех на консултативния съвет. Това ще бъде успех и за българския народ, който чака от 25 г. ефективни мерки за борба с корупцията. Дай Боже!

- Още ли се опасявате, че политиците вече няма да са искрени по време на консултации заради разсекретяването на ония стенограми? За КТБ имам предвид.

- От волята на държавния глава, от неговата преценка зависи дали и кога да се разсекретят тези стенограми. И президентът Радев прецени да разсекрети консултациите, проведени по времето на президента Плевнелиев за стабилизиране на финансовата система в България.

- Което вие до ден днешен смятате за грешка.

- Да, защото оттук нататък на всички консултации при президента по каквато и да било тема политиците ще имат едно наум, че стенограмата може да бъде използвана за политически цели и да се издърпат извадки от нея, когато държавният глава си пожелае. И от тази гледна точка ще говорят повече като за пред камерите, а не толкова като за пред държавния глава, който да може да получи доверието на политиците, за да може да се решават ключови и критични казуси.

- Вярно ли е, че сте призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Ненчев?

- Да, вярно е. В съда ме викат в качеството ми на свидетел по делото срещу министър Ненчев. По това дело президентът Радев също се яви още през лятото да даде показания като свидетел в процеса срещу бившия военен министър за ремонта на изтребителите МиГ-29. Не намирам нищо извънредно в това.

- А какво ще кажете по процедурата за избор на нов тип боен самолет, която тези дни депутатите върнаха в изходна точка?

- От това, че парламентът върна процедурата за покупка на нов тип боен самолет, Българската армия може само да спечели. Както мъдро е казал народът: Три пъти мери, веднъж режи. Добре е, вместо голямото бързане на служебното правителство на президента Радев по странен за всички нас начин да се вземе решение, сега да се даде достатъчно време. Подходът е по-разумен, мина се и през НС. Всички видяха, разбраха, имат позиция. Нека от това да се роди една процедура, която да е наистина премислена достатъчно добре, и да се даде шанс на всеки, за да спечели най-добрата оферта.

CV

Роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев

Завършил Техническия университет - София

От 2007 е член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. От 2008 е член на борда на директорите на Американската търговска камара. Шеф на “Линднер - България”, създател на Бизнес парка

През 2009 става министър на регионалното развитие в кабинета “Борисов”

На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на Република България

Член на световното правителство в сянка

  • Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    България е на финалната права преди еврозоната. Държавата вече има приет от правителството национален план с разписани ясни стъпки и мерки срещу спекулата при преизчисляване на цените. От приемането на еврото може да извлечем само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо