Царят, който обръсна руснаците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6490033 www.24chasa.bg

Кога и как

Русия впери

поглед в

Европа

Руската заплаха за Европа, която е любима тема за спор на българите, е едно сравнително абстрактно понятие с точна рождена дата.

Русия вперва погледа си към Европа на 29 август 1698 година. Тогава се случва събитие с дълготрайни геополитически последствия. Цар Петър Велики издава указ с невероятното име “За носенето на немски дрехи, бръсненето на мустаците и брадите и ходенето на разколниците в указаното им облекло”. Русия решава на битово ниво, че ще бъде част от европейската цивилизация. За 15 месеца на т. нар. Велико пратеничество в Западна Европа младият цар Петър се нагълтва с толкова западноевропейски идеи, че в кръга на шегата по днешните стандарти могат да го обявят за соросоид.

Връщайки се в Русия, той ще я отвори по драстичен начин за всичко европейско, ще преобрази армията и ще започне създаването на флота. А за да строиш флот по това време, ти трябват холандци, англичани и немци. Въобще чужденците толкова време са били на върха на руското управление, че когато години по-късно император Александър Първи попитал един от своите генерали каква награда да му даде заради победата над Наполеоновите войски, военният отговорил простичко: “Повишете ме в германец”.

Като всеки руски самодържец с амбиции Петър Велики, освен че обръсва руските бради, решава да се бори и с пиянството, затова създава специален орден, който да се връчва на най-тежките пияндурници. На ордена пишело “За пиянство”. Представлявал стоманена плоча, окачена на желязна верига, и тежал точно седем кила.

Пиеш водка, но после го мъкнеш цяла седмица. Историята обаче е доказала, че руснака с носене на тежки предмети не може да го уплашиш и водката победила дори великия Петър.

Извън тези забавни моменти издаването на указа, който отменил стария руски бит и поевропейчил руската аристокрация, наистина е преломна точка в световната геополитика. В Европа се появява нова сила. Смесица от европейски стремежи, тежко монголо-татарско наследство и мечти за нова Римска империя. “Загадъчната руска душа”, за която европейските мислители ще изпишат тонове книги, ту ще е носител на светлина, ту ще води мрака след себе си.

Колкото и да е странно, в самата Русия Петър Велики е определян понякога като противоречива фигура. Доста сериозни историци вече обвиняват Петър в родоостъпничество заради това, че заразил евразийската руска идентичност с вируса на западничеството.

Впрочем в българската историография също е имало подобни упреци към цар Борис Първи Покръстител. През 30-те години на миналия век той е обвиняван от привържениците на хуно-българската теория, че приемането на християнството погубило страшната сила на древните хуно-български воини. Но да се върнем на Петър Велики. За любителите на конспирациите в нета се разпространява масово версията, че по време на престоя си в Холандия и Англия на младия руски цар или му е направена магия, или е бил подменен, тъй като преди да замине, имал бенка, а се върнал без.

Няма майтап, в историята циркулират доста мистерии.
В интерес на истината голямата популярност на Петър Велики идва със Сталин и масовата съветска култура. Съветското кино и литература издигат две монархически фигури в култ - Петър Велики и Александър Невски. Явно реформаторският дух на Петър по странен начин е допадал на другаря Джугашливи, който също като него кани маса американци и немци да индустриализират СССР. В години на голяма депресия хиляди американски и немски специалисти заминават да развиват съветската индустрия, и то за страхотни заплати в долари. Това ме подсеща за интересния виц - по какво си приличат русофилите и русофобите, че и двата вида предпочитат да им се плаща в долари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,