Царят, който обръсна руснаците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6490033 www.24chasa.bg

Кога и как

Русия впери

поглед в

Европа

Руската заплаха за Европа, която е любима тема за спор на българите, е едно сравнително абстрактно понятие с точна рождена дата.

Русия вперва погледа си към Европа на 29 август 1698 година. Тогава се случва събитие с дълготрайни геополитически последствия. Цар Петър Велики издава указ с невероятното име “За носенето на немски дрехи, бръсненето на мустаците и брадите и ходенето на разколниците в указаното им облекло”. Русия решава на битово ниво, че ще бъде част от европейската цивилизация. За 15 месеца на т. нар. Велико пратеничество в Западна Европа младият цар Петър се нагълтва с толкова западноевропейски идеи, че в кръга на шегата по днешните стандарти могат да го обявят за соросоид.

Връщайки се в Русия, той ще я отвори по драстичен начин за всичко европейско, ще преобрази армията и ще започне създаването на флота. А за да строиш флот по това време, ти трябват холандци, англичани и немци. Въобще чужденците толкова време са били на върха на руското управление, че когато години по-късно император Александър Първи попитал един от своите генерали каква награда да му даде заради победата над Наполеоновите войски, военният отговорил простичко: “Повишете ме в германец”.

Като всеки руски самодържец с амбиции Петър Велики, освен че обръсва руските бради, решава да се бори и с пиянството, затова създава специален орден, който да се връчва на най-тежките пияндурници. На ордена пишело “За пиянство”. Представлявал стоманена плоча, окачена на желязна верига, и тежал точно седем кила.

Пиеш водка, но после го мъкнеш цяла седмица. Историята обаче е доказала, че руснака с носене на тежки предмети не може да го уплашиш и водката победила дори великия Петър.

Извън тези забавни моменти издаването на указа, който отменил стария руски бит и поевропейчил руската аристокрация, наистина е преломна точка в световната геополитика. В Европа се появява нова сила. Смесица от европейски стремежи, тежко монголо-татарско наследство и мечти за нова Римска империя. “Загадъчната руска душа”, за която европейските мислители ще изпишат тонове книги, ту ще е носител на светлина, ту ще води мрака след себе си.

Колкото и да е странно, в самата Русия Петър Велики е определян понякога като противоречива фигура. Доста сериозни историци вече обвиняват Петър в родоостъпничество заради това, че заразил евразийската руска идентичност с вируса на западничеството.

Впрочем в българската историография също е имало подобни упреци към цар Борис Първи Покръстител. През 30-те години на миналия век той е обвиняван от привържениците на хуно-българската теория, че приемането на християнството погубило страшната сила на древните хуно-български воини. Но да се върнем на Петър Велики. За любителите на конспирациите в нета се разпространява масово версията, че по време на престоя си в Холандия и Англия на младия руски цар или му е направена магия, или е бил подменен, тъй като преди да замине, имал бенка, а се върнал без.

Няма майтап, в историята циркулират доста мистерии.
В интерес на истината голямата популярност на Петър Велики идва със Сталин и масовата съветска култура. Съветското кино и литература издигат две монархически фигури в култ - Петър Велики и Александър Невски. Явно реформаторският дух на Петър по странен начин е допадал на другаря Джугашливи, който също като него кани маса американци и немци да индустриализират СССР. В години на голяма депресия хиляди американски и немски специалисти заминават да развиват съветската индустрия, и то за страхотни заплати в долари. Това ме подсеща за интересния виц - по какво си приличат русофилите и русофобите, че и двата вида предпочитат да им се плаща в долари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.