Антон Тодоров - безславният край на един хейтър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6490092 www.24chasa.bg
Антон Тодоров

13 политици от всички цветове, 2-ма служебни премиери, дисиденти и посланици бяха атакувани от скандалния политолог

Едва ли през последните десетилетия е имало такъв прецедент като случая с политолога Антон Тодоров. Предложението той да оглави комисията по досиетата на бившата ДС стана повод за истински взрив от негативизъм. Противно на логиката на развитие на подобни шумни скандали у нас обаче този път брожение имаше както вляво, така и вдясно.

Президентът Румен Радев определи кандидатурата на Тодоров за шеф на комисията по досиетата като “подигравка с миналото и с българското общество”. “Това е все едно да назначиш бракониера за горски. При старанието, което полагаме да се обедини нацията, това ще я раздели”, каза Радев, който преди време бе критикуван остро от Тодоров.

Истината е, че с разобличенията си на компроматна основа през годините той постави своеобразен рекорд и успя да настрои широки политически кръгове от целия спектър. 13 политици - Меглена Кунева, Иван Костов, Надежда Михайлова, Асен Агов, Татяна Дончева, Саша Безуханова, Иво Прокопиев, Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Александър Йорданов, служебните премиери Георги Близнашки и Марин Райков, Цветан Цветанов са само малка част от “жертвите” на политолога. Документални свидетелства, извадени от архивите, които той направи достояние, отстъпиха на емоцията и вместо симпатии пожъна всеобща омраза. Вероятно по-обезпокоителното в случая е, че никой не се нае задълбочено да опровергава фактите.

Стигна се и до куриози, когато враговете му извадиха компромат за баща му, който навремето при свада бил застрелял човек - информация, която Тодоров никога не е отричал.

Много неприязън си спечели и с решението,

след като

критикуваше ГЕРБ,

да стане депутат от

името на ГЕРБ

Биографията на Антон Тодоров не е особено богата на подробности. Той е роден на 19 август 1966 г. в Раднево. Завършил е политология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Дипломната му работа е на тема “Генезис и природа на патримониалната държава в Русия”. Специализирал е във Военна академия “Г. С. Раковски”. Живее и работи в София.

Първо Тодоров нашумя с изследването си за елитите на прехода. Според него перестройката е замислена още по времето на Юрий Андропов, а Горбачов е само човекът, който дава ход на предварително програмираните процеси. У нас пък основна движеща фигура на промените е бил Андрей Луканов, който като политически Франкенщайн е в основата на създаването и на БСП, и на СДС. “До един това са хора, контролирани от БКП под прякото ръководство на военния отдел на ЦК на БКП, и почти всички са били офицери или секретни сътрудници в ДС или в РУМНО”, казва Тодоров.

Воден от такива мисли, политологът повежда война на широк фронт, в която няма свои и чужди, а всички са обект на критика заради нечисти петна в биографиите си. Персоналните му разобличения стартират с разкрития срещу Меглена Кунева през 2011 г., когато българската еврокомисарка и бивша министърка в кабинетите “Сакскобургготски” и “Станишев” е номинирана и за кандидат за президент. По-късно посвети на Кунева и книга, с която стартира поредицата му “Задкулисието на прехода”. Цели три тома от тази серия пък бяха посветени на Иван Костов. Отделно за бившия премиер издаде още и “Иван Костов в документите на Държавна сигурност” и “Досието на Костов”. И бившият президент Росен Плевнелиев беше удостоен с подобно специализирано издание, в което документи показват, че и той е част от червената номенклатура.

С документи открити в комисията по досиетата през 2013 г.

разобличава известни

дисиденти

“Тия дни прочетох в архива на Комисията по досиетата от кора до кора личното кадрово дело и работното дело на Янко Янков като агент на Шесто управление на ДС - пише Тодоров във фейсбук. - Отвратителни доноси за жена му, за негови колеги в Института по правото, ужасна гадост.

Прочетох и ДОР (делото за оперативна разработка) “Смешник”. Този е наистина Смешник, който е от най-долната проба доносници. Как е възможно да се сътвори и поддържа толкова години една пълна мистификация и лъжа за истинския образ на т.нар. политически затворник №1 на комунизма?

Атакува и бившия шеф на НС от СДС Александър Йорданов - в миналото правил кариера в Комсомола. Изнесе и данни за дейността му във фондация “Век 21”, както и за не особено чисти сделки с отдаване под наем на български дипломатически имоти в Полша.

После Тодоров се насочи към ГЕРБ. През 2013 г. се появи “Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите”, а през 2014 г. и втора “Шайка” - за БСП - “Сергей, Гоце и другите”.

Политологът не жали и служебните правителства. През 2013 г. хвърля бомба: “Служебният премиер Марин Райков е бил сътрудник на военното разузнаване.” Според Тодоров след 1989 г. Райков прави опити да напусне военната служба, но това е невъзможно. Обещават му, че досието му ще бъде унищожено.

По-късно обвини и служебния премиер Георги Близнашки, че е изтрил съзнателно част от биографията си -

скрил, че е бил

съветник на Живков

Често в полезрението на Тодоров попадаха и негови колеги политолози като Евгений Дайнов, Огнян Минчев или бизнесмени и издатели като Саша Безуханова и Иво Прокопиев. А словесните канонади почти винаги бяха придружени от солидна документална аргументация и представителите на елита трудно можеха да се защитят.

Накрая Тодоров беше избран за депутат от управляващата партия и с това си навлече множество критики и обвинения в непоследователност и политическа хамелеонщина.

Номинацията му за шеф на комисията

по досиетата взриви парламента

Намерението на ГЕРБ да издигне Антон Тодоров за председател на комисията по досиетата взриви парламента.

Депутатите от БСП планираха да не участват в избора на нови членове на комисията по досиетата, ако кандидат за неин шеф е Тодоров.

Социалистите отново се обявиха за нейното закриване и за създаване на институт по национална памет. Закриване на комисията поиска и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В кандидатурата на Тодоров и предложенията на социалистите партиите “Да, България”, ДСБ, “Зелените”, “Български земеделски народен съюз” и ДЕОС пък видяха координирана атака на ГЕРБ и БСП за ликвидиране на комисията. Самият Антон Тодоров вероятно именно заради този кръстосан огън се отказа от кандидатурата си.

БИВШ ШЕФ

При управлението на СДС е имало 2 опита за отваряне на досиетата, които са били мъртвородени, заявява Антон Тодоров пред Старейшини ГЕРБ вече като кандидат за депутат. За това той критикува основно Иван Костов и бившия шеф на НСлС Атанас Атанасов. И казва, че като вътрешен министър в първия кабинет на Борисов Цветан Цветанов е наследил 28 регионални директори на полицията, които са били от бившата ДС, и ги е освободил. “Костов и Атанасов назначават тези хора, Цветанов ги маха. Кой работи за делото на дясното? Кой работи за делото на лустрацията и на антикомунизма, на прозападното, проатлантическо развитие на България?”, пита риторично Тодоров.

КОЛЕГА

Най-големият скандал, довел до оставката на Антон Тодоров като депутат, обаче се разрази заради опита му на два пъти да “уволни” в ефир водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев заради въпросите му. Това предизвика остра реакция на всички медии и въпреки че Тодоров се извини и обясни, че не е бил правилно разбран, настроенията срещу него се засилиха. Дори ГЕРБ се разграничи от депутата си и той реши да напусне НС.

(Със съкращения от "168 часа")

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо