Завистта ли попречи да бъде награден Владимир Зарев?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6490760 www.24chasa.bg

С романите си писателят е      културен посланик на България       в немскоезичния свят

НА 5 октомври писателят Владимир Зарев навърши 70 години, на 6-и беше честван в Софийската градска художествена галерия.

Единственото държавно отличие, с което беше удостоен писателят, е знакът на президента Румен Радев. Никакъв орден, медал, грамота дори нямаше.

А Владимир Зарев заслужава признанието на държавата. Той е от малцината ни писатели, който има успешни книги и преди 1989 г. и след това.

По времето на соца злобничко се шегуваха, че името на младия белетрист не е Владко, а “С татко Зарев”. Издават книгите му благодарение на високия пост на баща му акад. Пантелей Зарев, председател на СБП и член на ловната дружина на Тодор Живков.

И баща му, и Живков, и социализмът отдавна са в небитието, но и сега на пазара има 18 книги на Владимир Зарев, от които 12 са романи.

И които се купуват, а читателите им са впечталени от майсторството и модерния начин, с който Зарев описва днешното сложно, многопластово и пълно с противоречия житие-битие.

Но хайде да оставим българската мерки и оценки за книгите му. Зарев отдавна е познат и признат в Германия и немскоезичния свят.

Неговият роман “Разруха” се превърна в бестселър на книжния пазар в Германия. В една критична рецензия в немския печат Зарев е сравнен с Гюнтер Грас и наречен “българският Балзак”. Втора програма на немската обществена телевизия ZDF прави едночасов документален филм за автора на “Разруха” и за заглавие избира същото определение - “Българският Балзак”. Филмът е излъчен няколко пъти в културната програма на телевизията.

В навечерието на рождения ден на Зарев научих интересна подробност за оценките и отношението към него от страна на родната литературна критика. За близо 50 г. творчески път в България за него са написани 65 отзива. За 5 години в немскоезичния свят - Германия, Швейцария и Австрия - отзивите са 68! За какво говори това неглижиране на писателя от страна на родната критика? Във всеки случай не за признание и за уважение към Владимир Зарев и неговото творчество.

През последните години с ордени и медали бяха наградени много съвременни български писатели. Не поставям под съмнение таланта и силата на нито един награден. На нито един! Но колко от тях имат европейската осветеност на Владимир Зарев?

Колко от тях имат такава успешната културна мисия от България към сърцето на Европа?

Владимир Зарев е дългогодишен член на Съюза на българските писатели. И точно от СБП трябваше да дойде предложението до Министерството на културата за награждаването на писателя романист примерно с орден “Св. св. Кирил и Методий” или с какъвто друг му се полага според заслугите - в министерството знаят по-добре. Но това не стана. Защо? Забрави ли СБП, или причината е друга?

През юли т. г. Зарев получи националната литературна награда “Елин Пелин”, която се връчва веднъж на 10 години. Предложението към община Горна Малина идва от издателство “Хермес”. Впрочем, дали пък причината Зарев да не получи заслуженото държавно признание не е в онова велико прозрение на гениалния шоп Пелинко за завистта и българското ѝ приложение...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Точни глоби, за да няма компромиси и своеволия

    Преминаване на кола през дюни, спиране за престой или паркирането ще струва на шофьора глоба от 1000 до 3000 лв., предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По принцип идеята да се глобяват тези, които замърсяват или разрушават природата, е добра. Крайно време е обаче да бъде изключен плурализмът в административната
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.