Евгени Будинов: Само ГЕРБ работи реално. Ще продължа и да играя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6495528 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

В Банкя ми казват Хавиер Бардем, но аз не съм суетен

Заповядайте на театър - ще си запазя ролите, но няма да съм на щат. Амбицията ми е да направя нещо за хората на културата, за образованието и спорта, и за българите в чужбина

На Волен Сидеров бих му стиснал ръката. Ще му пожелая да е щастлив въпреки оная случка в НАТФИЗ. Аз съм добронамерен и конфликтите винаги гледам да ги потушавам

С актьора, който от днес е депутат на ГЕРБ, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- С какви амбиции встъпвате в тази отговорна работа, г-н Будинов? Допреди час щяхме да правим интервюто на “ти”, защото се познаваме, но междувременно положихте клетва като народен представител.

- В парламента трябва да има представители на всички съсловия - както адвокати и доктори, така и артисти. Моите амбиции са да променя нещо, за да се почувстват по-добре хората на културата. Бих работил за това.

- Имате идеи?

- Имам, но искам да се поогледам малко. Аз съм буквално депутат на един час. Но това е моят приоритет, това е моята мисия, ако мога така да кажа, защото образованието, културата и спортът са много важни. Аз имам дете на 4 г. – Александър, и започвам да се замислям за бъдещето на нашите деца. Отсега трябва да направим така, че следващите поколения да бъдат занимавани с изкуство и спорт, да бъдат културни и образовани, а не да мислят глупости. Много е важно да имаме и родова памет. Сега голяма част от българите знаем само кой е прадядо ти и дотам. Това, че на повечето хора у нас ценностната система е ниска, се дължи и на липсата на родовата памет. Народното събрание има комисия за българите в чужбина. И това ми е много интересно.

- Защото сега се върнахте от турне в Щатите?

- Донякъде е свързано. Докато бяхме на турнето в Щатите и в Канада, видях колко по-родолюбиви са българите там, колко повече се поддържат. Голяма част от българите не са тук, но те пак са български граждани.

- И се поддържат повече от нас.

- Да, пазят си корена. За тях също трябва да се направят неща, за да почувстват, че не са скъсали връзката с родината.

- Кажете малко за турнето. Къде отидохте, кои бяхте, какво играхте?

- Играхме култовата комедия “Изневери в повече”, в която сме с Албена Михова, Христо Гърбов, Веселин Плачков и Стела Ганчева. Първо играхме в Бостън. После веднага - газ с автобус до Ню Йорк. За 2-3 ч, колкото можахме, разгледахме.

На мен ми падна

мандибулата…

Страхотно е там… Изиграхме си представлението в една църква. Аз викам: “Как ще играем “Изневери в повече” в църква? Това е кощунство!”. Оказа се огромна църква с театрална зала в мазето. Имахме много публика, много ни се радваха. След Ню Йорк - Вашингтон, Монреал, Торонто. Не сме спали. Със Стела не бяхме виждали Ниагарския водопад. Отидохме през нощта - жестоко! След това - голямото представление в Чикаго, в огромна зала. И обратно тук. Още не ми е минало...

- И в парламента - пак театър, макар и непрофесионален.

- И тук може да е професионален, не знам.

Театърът

произхожда

от църквата,

взета е сградата - куполът, и т.н. И парламентът има такава конструкция. И тук един застава на сцената, само че и публиката участва и се сменят. Интересно е…

Според мен хубавият театър е между църквата и цирка. Някъде там е.

- Видяхте ли се вече с Ламбо?

- Със Стефан Данаилов не можахме да се засечем днес. Много се надявах. Аз благоговея пред него. Той за мен е не само най-популярният, но и най-добрият български актьор.

Като порасна,

искам да

стана като него.

Много го обичам!

- Вие сте завършил неговия клас в НАТФИЗ.

- Само той и Венци Кисьов, Бог да го прости, ми казваха Женя. Никой друг не е посмял. Аз много и не обичам, но те двамата, като ми кажат - мед ми капе на сърцето!

- С премиера Борисов сте градски от Банкя.

- Да. Аз и на него много му симпатизирам. Ако има някоя партия, която прави наистина нещо в България, това е ГЕРБ.

- Член ли сте на партията?

- От няколко години. С кмета на Банкя Рангел Марков започнахме да правим проекти - за кино, за артцентър. Около културата видях, че много лесно работя с тези хора, че са много добронамерени. Така инициативата дойде от мен.

- Жена ви е досущ като Пенелопе Крус, а вие приличате на Хавиер Бардем. В политиката вече си имахме Брад Пит - Симеон Дянков се оприличи на него. Вие чувствате ли секссимвол?

- В Банкя ми казват Хавиер. Българския Бардем. Едно към едно сме. Всъщност Хавиер и Пенелопе сме ние и сме научили български език. (Смее се.) Това не е сериозен разговор за парламента. Не се чувствам секссимвол, въпреки че усещам постоянно симпатиите на женския пол към себе си. На мен ми е интересно друго - да се развивам като актьор, да ставам все по-добър. Суетата не е нещо, което ми е интересно. За мен е важна работата. Както в театъра цялото представление е по-важно от всички актьори, така и

каузата в

парламента

трябва да бъде

по-важна от

отделните

личности.

- Градска легенда е сблъсъкът ви с Волен Сидеров, на когото не позволихте да лепи партийни афиши пред НАТФИЗ. Стигна ли се всъщност до физически сблъсък, или схватката бе само вербална?

- Нямаше физически сблъсък. Аз съм пацифист. Те искаха да лепят партийни плакати върху тези за Учебния театър. Знаете, че НАТФИЗ за мен е свещено място. Направих забележка. Сидеров влезе в конфликт, но аз тогава гледах да потушавам. Викам: “Интелигентни хора сме. Недейте, спрете се.” Не смятам, че имаше кой знае какъв конфликт. Нямам нищо срещу Сидеров.

- Вие и със Сидеров сега ще се виждате всеки ден тук, след като той се върне от меден месец…

- Да. Много хубаво да си изкара, да е щастлив. Аз съм много добронамерен, нямам никакви лоши мисли към никого. Напротив - ако има конфликти, аз съм човекът, който иска да ги потушава. Смятам, че на хората в България им е писнало вече от глупости. Те очакват от политиците да правят нещо за тях, а не да се състезават и да се разправят помежду си. Бих му стиснал ръката на Волен Сидеров, като се върне, и се надявам да работим заедно.

- Ще разредите ли участията си в театъра - няма да имате толкова време?

- Иска ми се да забавя малко темпото в театъра, но няма да може – имам заглавия, които трябва да се играят и колегите разчитат на мен. Но смятам да не репетирам нищо ново поне до края на годината.

- В какво ще участвате този сезон?

- В “Изневери в повече”. Имам “На живо от оня свят или клюки от ада” - също ни е много хубаво представление, с Кирил Ефремов и с Албена Михова. В неделя имам премиера във Варна - играем “Нашата голяма френска сватба” с Герасим Георгиев-Геро, аз, Евелин Костова и Христо и Светлана Бонини. Пиесата е адски смешна и хората полудяват от кеф, като я гледат. Интересното е, че аз за пръв път почти не съм имал много-много репетиции. Заради представлението ми в Щатите наеха още един актьор – Бойко Кръстанов, и ние двамата с него се сменяме в ролята на Луи. Снощи гледах тяхната премиера, снимах си я на телефона. Сега ще си репетирам малко сам. За пръв път имам дубльор и е много приятно - отговорността не е изцяло върху теб.

Асен Блатечки е режисьор на “Нашата голяма френска сватба”. С него се работи много готино. Има режисьори, които, ако репетицията е 4 часа, той 2 ти говори някакви неща, с които уж да ти помогне, но в повечето случаи те отегчава и ти изтича енергията. Асен е много конкретен. Репетираме 2 - 2 и половина часа и той казва: “Писнахте ми. Готово е.”

Продължавам с пълна сила да си играя представленията, само вече нямам право да съм на щат. Хората могат да заповядат и в Малък градски театър “Зад канала”, ако не са гледали “Балкански синдром” на Мариус Куркински. Играем го вече 180 пъти. Култово е.

CV

Роден 20 юни 1981 г. в София

Завършил е 78-о СОУ в Банкя

Влиза през 2000 г. в НАТФИЗ от раз. През 2004 г. отива в бургаския театър, където играе 3 г. От 10 г. е в трупата на Малък градски театър “Зад канала”, но сега ще се наложи да го напусне, понеже не може да е и на държавна работа, и в НС. Ще продължи да играе представленията, без да е на щат. Водил е за 3 месеца през 2009 г. “Полет над нощта” на Хачо Бояджиев. Имал е рубрика в “Преди обед” на bTV

Женен, има син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,