Евгени Будинов: Само ГЕРБ работи реално. Ще продължа и да играя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6495528 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти от интервюто:

В Банкя ми казват Хавиер Бардем, но аз не съм суетен

Заповядайте на театър - ще си запазя ролите, но няма да съм на щат. Амбицията ми е да направя нещо за хората на културата, за образованието и спорта, и за българите в чужбина

На Волен Сидеров бих му стиснал ръката. Ще му пожелая да е щастлив въпреки оная случка в НАТФИЗ. Аз съм добронамерен и конфликтите винаги гледам да ги потушавам

С актьора, който от днес е депутат на ГЕРБ, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- С какви амбиции встъпвате в тази отговорна работа, г-н Будинов? Допреди час щяхме да правим интервюто на “ти”, защото се познаваме, но междувременно положихте клетва като народен представител.

- В парламента трябва да има представители на всички съсловия - както адвокати и доктори, така и артисти. Моите амбиции са да променя нещо, за да се почувстват по-добре хората на културата. Бих работил за това.

- Имате идеи?

- Имам, но искам да се поогледам малко. Аз съм буквално депутат на един час. Но това е моят приоритет, това е моята мисия, ако мога така да кажа, защото образованието, културата и спортът са много важни. Аз имам дете на 4 г. – Александър, и започвам да се замислям за бъдещето на нашите деца. Отсега трябва да направим така, че следващите поколения да бъдат занимавани с изкуство и спорт, да бъдат културни и образовани, а не да мислят глупости. Много е важно да имаме и родова памет. Сега голяма част от българите знаем само кой е прадядо ти и дотам. Това, че на повечето хора у нас ценностната система е ниска, се дължи и на липсата на родовата памет. Народното събрание има комисия за българите в чужбина. И това ми е много интересно.

- Защото сега се върнахте от турне в Щатите?

- Донякъде е свързано. Докато бяхме на турнето в Щатите и в Канада, видях колко по-родолюбиви са българите там, колко повече се поддържат. Голяма част от българите не са тук, но те пак са български граждани.

- И се поддържат повече от нас.

- Да, пазят си корена. За тях също трябва да се направят неща, за да почувстват, че не са скъсали връзката с родината.

- Кажете малко за турнето. Къде отидохте, кои бяхте, какво играхте?

- Играхме култовата комедия “Изневери в повече”, в която сме с Албена Михова, Христо Гърбов, Веселин Плачков и Стела Ганчева. Първо играхме в Бостън. После веднага - газ с автобус до Ню Йорк. За 2-3 ч, колкото можахме, разгледахме.

На мен ми падна

мандибулата…

Страхотно е там… Изиграхме си представлението в една църква. Аз викам: “Как ще играем “Изневери в повече” в църква? Това е кощунство!”. Оказа се огромна църква с театрална зала в мазето. Имахме много публика, много ни се радваха. След Ню Йорк - Вашингтон, Монреал, Торонто. Не сме спали. Със Стела не бяхме виждали Ниагарския водопад. Отидохме през нощта - жестоко! След това - голямото представление в Чикаго, в огромна зала. И обратно тук. Още не ми е минало...

- И в парламента - пак театър, макар и непрофесионален.

- И тук може да е професионален, не знам.

Театърът

произхожда

от църквата,

взета е сградата - куполът, и т.н. И парламентът има такава конструкция. И тук един застава на сцената, само че и публиката участва и се сменят. Интересно е…

Според мен хубавият театър е между църквата и цирка. Някъде там е.

- Видяхте ли се вече с Ламбо?

- Със Стефан Данаилов не можахме да се засечем днес. Много се надявах. Аз благоговея пред него. Той за мен е не само най-популярният, но и най-добрият български актьор.

Като порасна,

искам да

стана като него.

Много го обичам!

- Вие сте завършил неговия клас в НАТФИЗ.

- Само той и Венци Кисьов, Бог да го прости, ми казваха Женя. Никой друг не е посмял. Аз много и не обичам, но те двамата, като ми кажат - мед ми капе на сърцето!

- С премиера Борисов сте градски от Банкя.

- Да. Аз и на него много му симпатизирам. Ако има някоя партия, която прави наистина нещо в България, това е ГЕРБ.

- Член ли сте на партията?

- От няколко години. С кмета на Банкя Рангел Марков започнахме да правим проекти - за кино, за артцентър. Около културата видях, че много лесно работя с тези хора, че са много добронамерени. Така инициативата дойде от мен.

- Жена ви е досущ като Пенелопе Крус, а вие приличате на Хавиер Бардем. В политиката вече си имахме Брад Пит - Симеон Дянков се оприличи на него. Вие чувствате ли секссимвол?

- В Банкя ми казват Хавиер. Българския Бардем. Едно към едно сме. Всъщност Хавиер и Пенелопе сме ние и сме научили български език. (Смее се.) Това не е сериозен разговор за парламента. Не се чувствам секссимвол, въпреки че усещам постоянно симпатиите на женския пол към себе си. На мен ми е интересно друго - да се развивам като актьор, да ставам все по-добър. Суетата не е нещо, което ми е интересно. За мен е важна работата. Както в театъра цялото представление е по-важно от всички актьори, така и

каузата в

парламента

трябва да бъде

по-важна от

отделните

личности.

- Градска легенда е сблъсъкът ви с Волен Сидеров, на когото не позволихте да лепи партийни афиши пред НАТФИЗ. Стигна ли се всъщност до физически сблъсък, или схватката бе само вербална?

- Нямаше физически сблъсък. Аз съм пацифист. Те искаха да лепят партийни плакати върху тези за Учебния театър. Знаете, че НАТФИЗ за мен е свещено място. Направих забележка. Сидеров влезе в конфликт, но аз тогава гледах да потушавам. Викам: “Интелигентни хора сме. Недейте, спрете се.” Не смятам, че имаше кой знае какъв конфликт. Нямам нищо срещу Сидеров.

- Вие и със Сидеров сега ще се виждате всеки ден тук, след като той се върне от меден месец…

- Да. Много хубаво да си изкара, да е щастлив. Аз съм много добронамерен, нямам никакви лоши мисли към никого. Напротив - ако има конфликти, аз съм човекът, който иска да ги потушава. Смятам, че на хората в България им е писнало вече от глупости. Те очакват от политиците да правят нещо за тях, а не да се състезават и да се разправят помежду си. Бих му стиснал ръката на Волен Сидеров, като се върне, и се надявам да работим заедно.

- Ще разредите ли участията си в театъра - няма да имате толкова време?

- Иска ми се да забавя малко темпото в театъра, но няма да може – имам заглавия, които трябва да се играят и колегите разчитат на мен. Но смятам да не репетирам нищо ново поне до края на годината.

- В какво ще участвате този сезон?

- В “Изневери в повече”. Имам “На живо от оня свят или клюки от ада” - също ни е много хубаво представление, с Кирил Ефремов и с Албена Михова. В неделя имам премиера във Варна - играем “Нашата голяма френска сватба” с Герасим Георгиев-Геро, аз, Евелин Костова и Христо и Светлана Бонини. Пиесата е адски смешна и хората полудяват от кеф, като я гледат. Интересното е, че аз за пръв път почти не съм имал много-много репетиции. Заради представлението ми в Щатите наеха още един актьор – Бойко Кръстанов, и ние двамата с него се сменяме в ролята на Луи. Снощи гледах тяхната премиера, снимах си я на телефона. Сега ще си репетирам малко сам. За пръв път имам дубльор и е много приятно - отговорността не е изцяло върху теб.

Асен Блатечки е режисьор на “Нашата голяма френска сватба”. С него се работи много готино. Има режисьори, които, ако репетицията е 4 часа, той 2 ти говори някакви неща, с които уж да ти помогне, но в повечето случаи те отегчава и ти изтича енергията. Асен е много конкретен. Репетираме 2 - 2 и половина часа и той казва: “Писнахте ми. Готово е.”

Продължавам с пълна сила да си играя представленията, само вече нямам право да съм на щат. Хората могат да заповядат и в Малък градски театър “Зад канала”, ако не са гледали “Балкански синдром” на Мариус Куркински. Играем го вече 180 пъти. Култово е.

CV

Роден 20 юни 1981 г. в София

Завършил е 78-о СОУ в Банкя

Влиза през 2000 г. в НАТФИЗ от раз. През 2004 г. отива в бургаския театър, където играе 3 г. От 10 г. е в трупата на Малък градски театър “Зад канала”, но сега ще се наложи да го напусне, понеже не може да е и на държавна работа, и в НС. Ще продължи да играе представленията, без да е на щат. Водил е за 3 месеца през 2009 г. “Полет над нощта” на Хачо Бояджиев. Имал е рубрика в “Преди обед” на bTV

Женен, има син

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции