Тъжните мишени на сценария “Помагам на полицията”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6499617 www.24chasa.bg

Желанието за справедливост прави

възрастните глухи и слепи за фактите,

затова хвърлят пачки с пари на бандитите

Ако някой се хване да направи най-тъжната българска класация, в нея задължително ще влязат измамите на възрастни хора. Сякаш край нямат идиотските сценарии, в които, веднъж вкарани, те се превръщат в лесни жертви на ловки бандити.

Щетите са големи, често статистиката обаче ги подминава, защото размерът им е стряскащ. Само за последните два месеца със сигурност взетите суми гонят милион заради два драстични случая. В първия възрастна жена от Първомай направо пусна бандитите до сейфа в къщата си, защото “внукът ѝ пострадал в катастрофа”. Прибраха ѝ над 500 хиляди лева в евро и долари. Чист късмет беше, че заловиха извършителите, и то за кратко време.

В София пък “рекордът” стига 150 хиляди лева, взети пак от възрастен човек. Тези дни нашумя и друг случай - 73-годишен мъж от София изгоря със 110 000 лева. Този път по сценария “Помагам на полицията да залови измамници”.

Не е за разказване какво се случва с журтвите, след като са хвърлили доброволно парите си. В много от случаите възрастните хора не издържат психически на травмата. Изпадат в депресия заради проявената наивност и глупост, буквално се поболяват от мъка и си тръгват от този живот огорчени, обидени, изтерзани, унизени до смърт.

На фона на тази мрачна картина МВР се опитва да се противопостави, но засега все още е в поза партер спрямо измамниците. Защо ли? Защото въпреки разгласата, брошурите по къщите на възрастните хора, дори и нарочно създадения отдел “Измами” към Националната полиция, който се занимава основно с телефонни измами, резултатите са по-скоро обезсърчителни.

Един пример от Пловдив - в онлайн изданията само за август, септември и октомври може да се намерят информации за десетки пострадали от телефонни измамници. А общо от началото на годината в Пловдив 18 души са осъдени за телефонни измами, има и пет висящи наказателни производства с петима задържани за постоянно зад решетките. В Асеновград подобните дела са 6, в Карлово има две, едното е висящо, другото - прекратено. Само за септември в Пловдив са подадени сигнали за отнети 180 000 лева от телефонни измамници. Всички обвиняеми или задържани досега в Пловдив и областта за този род престъпления са от района на Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Ветово.

Е, как цяла България знае къде живеят телефонните измамници, виждала е десетки пъти какви палати са си вдигнали, а никой с пръст не ги закача, не ги пита как по-точно, с какви доходи са си построили къщите например? Да не би истината да е другаде, да не би и тези “сладури” от Ветово, Павликени, Горна Оряховица да имат свои хора някъде “горе”, досущ като онзи началник от РПУ в Пловдив, който дружно е работил с бандата измамници? Нека МВР да каже. Но нека не очаква, че само с брошури и разгласа за гражданите проблемът ще се реши.

Защото това явно не работи. И за това си има чисто психологически причини. Нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, живели в активна възраст в една друга епоха, и днес искат да са полезни, искат да помагат,

искат
най-важното -
справедливост

Искат и те да имат принос, за да хванат телефонните измамници най-после. И точно това често ги прави глухи и слепи за очевидните факти, кара ги да забравят сериозните предупреждения да не хвърлят пачки през балкона в никакъв случай.
Емоционалното и импулсивното надделяват над здравия разум при възрастните хора, предупреждават психолозите. И в една критична ситуация, създадена по всевъзможните сценарии на измамниците, те падат в капана им точно защото рационалното е останало някъде на заден план, изтласкано от моментното желание да помогнат. Пък и нали им обещават, че след като хванат измамниците, веднага ще им върнат парите... А когато дойде шокът, че всичко това е било измама, че сами са станали

жертва на
собствената
си наивност,
че няма никакъв план “Помагам на полицията”, настъпва и ужасът.

Ужасът от стореното, съпроводен от срама и неудобството пред близките, от унижението. “Не ме е яд толкова за парите, колкото ме е яд заради собствената ми глупост”, призна мъжът, който събра 110 хиляди лева и ги занесе доброволно на измамниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,