Родната полиция ни пази, и то яко, който не вярва, е злобен хейтър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6502319 www.24chasa.bg

Този месец, ако някой отрече, че родната полиция ни пази, ще е най-якият хейтър в държавата и на Балканите.

Само за някакви си 15-ина дни в слънчевия октомври гражданите почувстваха сигурност и ред, а полицията ни скъса националните рейтинги и се прочу на международно и даже на островно ниво.

Безапелационно, златният медал е за оперативен работник Красимир Карчев от казанлъшката полиция, който на остров Крит застреля заради любовницата си кардиолога Христодулу Каландзаки. Любопитното в тази иначе тривиална история между трима души, от които единият - излишен, е начинът, по който действа 37-годишният полицай.

Неслучайно отбелязвам възрастта му, както и факта, че не е просто някакъв униформен служител, а истински оперативен работник, което би трябвало да предполага сериозен опит в криминалния жанр. Как обаче Красимир извършва това планирано, а не инцидентно-битово убийство?

Първо, той стреля със собствената си пушка. Второ, оставя на местопрестъплението свидетели. Трето, води цялата комуникация при подготовката и самото покушение с личния си мобилен телефон към личния мобилен телефон на любовницата. Четвърто, води тази комуникация не гласово, което не може да се извлече с по-късна дата, а с есемеси, в които двамата недвусмислено издават своите намерения.

Обобщено с една дума - единственото, което пропуска да направи нашият оперативен работник в тази спецакция на чужда територия, е да изпусне личната си карта на местопрестъплението.

В резултат Красимир Карчев и приятелката му успяват да предизвикат такова напрежение и да настроят срещу българите остров Крит, както и цяла Гърция, което хиляди български рибари не можаха да постигнат с години опустошаване на рибата и замърсяване на десетки реки, язовири и езера в южната ни съседка.

Но като оставим настрана ефекта върху двустранните взаимоотношения от фаталния завършек на тази любовна афера, за мен лично много по-значим проблем се крие в професионалните качества на оперативен работник Красимир Карчев.

Представяте ли си как би могъл той да разкрие някое тежко, сложно, замисляно от месеци престъпление, при положение че допуска толкова груби грешки в осъществяването на едно планирано убийство?

Въпреки че получава заплата за друго, Карчев не става и за нощен пазач на склад. Със сигурност класи над него е полицейският началник от Трето РПУ в Пловдив Стоян Павлов. Той е печен оперативен работник и не си губи времето в безсмислени емоционални афери, защото знае, че с дребни, но много редовни далавери може да се постигне много повече в живота.

Точно по тази схема зам.-началникът на управлението беше задържан от колеги, докато прибираше 300 лева от ало измамници край автомивка в града под тепетата. Оказа се, че само час по-рано телефонните терористи прилъгали баба да им метне през прозореца 1300 лева и те оттам директно тичат на среща със Стоян Павлов, за да му отчетат 300 лева от сумата. Банкнотите, мушнати в кутия от цигари, са 23 процента от плячката.

После пък станало ясно, че само от началото на септември бандата телефонни измамници е прибрала общо 180 хиляди лева от лековерни старци в района. От цялата внушителна сума 23-процентовият дял за зам.-шефа на РПУ-то възлиза на 41 400 лева.

Това, разделено на 60-те дни за "заработването им", прави по 20 700 лева на месец. Повече от заплатите накуп на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Димитър Главчев и вътрешния министър Валентин Радев.

Тази сума наистина изглежда внушителна. Но си е направо прашинка, сравнена с метеоритния дъжд от доходи в наркогалактиката, която оперативните работници Александър и Осман успяха да си устроят в софийското Седмо РПУ.

В работно и извънработно време, понеже тези понятия при Осман и Александър се размиват, както и престъплението и битката срещу него, двамата оформили автентична организирана престъпна група, но с полицейски карти в джобовете и служебен пистолет на кръста. На всичкото отгоре работели за наркодилъра Радо Ланеца.

Както си били на работа, социално осигурени и прочее, рекетирали и ограбвали пласьори на дрога, а наркотиците после давали на други дилъри да продават за тях. Лошите пласьори били наказвани и принуждавани да плащат всеки месец по 2000 лева "такса спокойствие". Привечер двамата сводничели и на студентки, които си докарвали допълнителни доходи с проституция.

В свободното време от наркоразпространение, рекет и сводничество оперативните работници събирали дългове и в тази дейност били много по-успешни от всякакви колекторски фирми и дори от най-злите съдия изпълнители.

Ако трябва леко да ъпгрейднем знаменития Ал Капоне: "С добра дума, пистолет в ръка и полицейска карта на ревера, можеш да постигнеш много повече, отколкото само с добра дума и с пистолет в ръка."

Сега сигурно някои хейтъри завиждат на двойката Осман/Александър и си въобразяват, че дежурствата им са били само доходни и безаварийни до гредата с ареста вечерта в неделя, но дълбоко грешат. Двамата не само са били принудени да работят постоянно и на празници, и в почивните дни заради многобройните си ангажименти, но е трябвало да хвърлят много сили, за да поддържат специалния си стандарт на живот.

Александър например при 1000 лева чиста заплата е трябвало всеки месец да плаща по 1200 лева наем за апартамента си и да поддържа изправен джипа си мерцедес ML. Той бил много взискателен към гардероба си и при обиска в апартамента в кв. "Витоша" полицаите видели купища чисто нови дрехи с табели на известни дизайнери за хиляди левове.

Абе, въобще, целият студентски град - наркодилъри, сводници, крадци, знаели какъв огромен обем работа трябвало да отхвърлят денонощно Александър и Осман, само шефът на полицейското управление нищо не забелязал. Дори и едно срамежливо око не хвърлил към паркинга на управлението.

Също като десетки, а може би и стотици други началници на РПУ-та в страната, услужливо отпуснати в пасивна кома. Защото, за съжаление, униформените и цивилни полицаи, които всеки ден "ни пазят" по схемата на арестуваните от Седмо РПУ, със сигурност в цялата страна са стотици - при оптимистична прогноза.

Рап припевът "Жена ми е банкнота. Затова горе ръцете - давай оборота!" е любим на прекалено много служители в Министерството на вътрешните работи. Това обаче май само в МВР не го знаят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,