И Барселона сита, и Испания цяла

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6510816 www.24chasa.bg

Каталунците въстанаха заради държавата преразпределител

Е, накрая ще се окаже, че битката за “независимостта на Каталуня” е всъщност буря в чаша с вода. Както и тази с “референдума” в Северна Италия.

Но да се върна към любимата ми Испания.

Вярно е, че по време на Втората испанска република (1931 – 1939) каталунците получиха значителна автономия. Вярно е също, че те бяха последното огнище на съпротива в испанската гражданска война срещу армиите на

генерал Франко,

който обаче

накрая смаза и

тях

Вярно е също, че после той почти смаза и автономията на областта.

Но с идването на демокрацията и новата конституция на кралство Испания (1978 г.) Каталуня не само възстанови автономията си, но и значително я разшири (и не само тя).

В Брюксел например, в ЕК, се оказа, че отделни представителства освен официалното на Испания, имат и всичките 17 автономни области. И че всяка от тях си води отделни преговори с Европа по въпросите, които пряко я засягат. И тогава какво? Ами тогава възникват

двата значими за

ХХІ век въпроса – кой кого храни и кой разпределя парите в държавата. На първия отговорът е ясен – по-богатите хранят по-бедните, а работещите – мързеливците. Ами ей този първи въпрос вдигна на бунт каталунците. Защото едно е да бачкаш от сутрин до здрач, друго е централното правителство да ти прибира част от приходите и да ги преразпределя към Андалусия, където пак от сутрин до здрач слушат фламенко и щракат с кастанетите.

Вторият въпрос обаче е още по-важен. Поне от две десетилетия върви с пълна сила тезата за “Европа на регионите”. Няма нищо общо с идеята за разпад на националните държави, а за нещо съвсем различно – тази за “повече власт към местните управления, повече - към наднационалното, и по-малко – за националното”.

Звучи логично. Тия дни нашата държавна администрация пак си увеличи заплатите. Вероятно и в усърдието си да “усвоява” еврофондове.

После пък тя разпределя част от “усвоените” надолу, към местните власти. Ама чакайте! Дали пък тези местни власти не са по-добре запознати с местните проблеми? И защо тогава им трябва преразпределител? Ами май и да заделя за себе си... Мисля си, че това е другият основен мотив на каталунците да въстанат с призива за “независимост”.

Но като гледам стъпките и на испанския премиер Мариано Рахой, и на каталунския лидер Карлес Пучдемон,

ще има поне две

ответни задни

крачки

Първият обяви, че ограничаването на автономията е “временно” (в интерес на истината, така е и според прословутия чл. 155 от испанската конституция). И че когато начело на областта Каталуня застане разумен човек и се избере разумен парламент, то ще се отложи.

Вторият пък заяви, че “независимостта” на региона била “символична”, а не ефективна. Туй пък въобще го не вдянах.

Значи, от една страна, обявяваш, че ставаш “независима република Каталуня”. От друга обаче, твърдиш, че това е само “символично”. А сега, де? Накрая и двете страни ще се окажат печеливши. Рахой

ще изтегли

единствения

испански

самолетоносач

от бреговете край Барселона и ще стане направо мъж в очите на испанците. Пучдемон ще извоюва нови данъчни облекчения от централната власт. И - пито-платено.

А ние няма да спрем да се възхищаваме на Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри.

Когато те изпяха “Барселона”, май имаха предвид Испания...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в