Повече от положителна е инициативата “Сподели България”, с която ще се развива т.нар. бавен туризъм. При него се залага на традиционни за даден регион вина, кухня и забележителности.
Такъв тип туризъм привлича платежоспособни посетители, които обичат да се глезят и са готови да платят за това удоволствие. Още повече че в концепцията му влиза опознаването на едно място, без да се бърза към следващото. Има още нещо важно при него - обикновено се пазарува от местните пазари. Тоест туристът харчи пари, от които се възползват и местните производители, не само хотелиери и ресторантьори.
Развитието на такъв тип туризъм дава шанс на България да се утвърди на нов доходоносен пазар. И да изгради имидж на страна с прекрасна природа, хубаво вино, вкусна храна. И най-вече извън този на алкохолните турове по морето, които надали може да се определят като особено престижни.