Долу стръмния данък, вреден е

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6512564 www.24chasa.bg

Ползите от плоския данък отдавна са доказани

Идеите за премахване на плоския данък не са от вчера или днес. Но по-учудващо е, че продължават да бъдат възкресявани от БСП въпреки доказаната им вредност.

Поредното потвърждение на това идва от утвърден специалист по бюджета като зам. финансовия министър Кирил Ананиев.

Ето няколко данни от него - ако се приеме въвеждане на прогресивното облагане, бюджетът ще загуби 1,133 млрд. лв., разходите ще се увеличат с 3 млрд., а дефицитът ще скочи на 5%.

При плоския данък сега всички са доволни. Тези, които изкарват повече пари, плащат по-голям налог, а тези, които са с по-ниски доходи, съответно по-малък. Което е и най-справедливият начин за облагане.

Ако бъде въведен прогресивен данък, ще го плащат хората на заплата и то по принуда - просто няма как да скрият парите си. Всички останали ще намерят начин да заобиколят по-високото облагане.

Особено бизнесът - за него от БСП предлагат да плаща 10 вместо 5% данък дивидент. В момента този налог се дължи, след като се удържи 10% данък печалба. Преизчислени двата налога дават обща тежест от 14,5 на сто. В същото време преводите към офшорни зони се облагат с 15 на сто.

И не е мното трудно да се досети човек какво ще стане - веднага, щом някой реши да вдигне облагането у нас - просто печалбата ще започне да се изнася към офшорки.

Плоският данък премахва възможността партиите да насаждат противопоставянето на бедни и богати. А след това да претендират, че въвеждат справедливост и решават проблем, който сами са създали, като вземат от богатите и дават на бедните.

Възможността, че едните може да живеят за сметка на другите, май я имаше само при Маркс.

При плоския данък хората с по-ниски доходи се стимулират да ги увеличават чрез допълнителни знания и умения. А тези, които имат високи доходи, нямат чувството, че трудът им е ограбен.

Абсурдно е да се предполага, че колкото повече се отнема насила от дохода, толкова повече хората ще имат интерес да плащат по-високи данъци.

Има и няколко знаменателни годишнини - през 2007 г., когато бе въведен плоският данък, спестяванията на населението бяха 14,6 млрд. лв. - всъщнот тогава хората успяха да възстановят спестяванията си, които изчезнаха при фалита на банките десет години по-рано. Сега - десет години по-късно, влоговете вече са 46,4 млрд.

Та ако БСП иска отнякъде допълнително пари, да изтръска червените куфарчета, вместо да връща прогресивния данък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • ЕС да затвори и вратичките за двойния стандарт

    Да, първият т.нар. пробив в битката с двойните стандарти може да влезе в графата с добрите новини. Европарламентът заставя производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка, които са за Западна и Източна Европа. Но точно с думата “значителни” някой е решил да приложи евтиния номер на
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции