Популистите – новите любимци в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6512623 www.24chasa.bg
АНДРЕЙ БАБИШ СНИМКА: РОЙТЕРС

В Източна Европа след дългия преход антисистемни играчи заемат властта

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви тези дни Централна Европа за зона, свободна от мигранти. Така той отбеляза поредната победа на популист в тази част на континента – чешкия богаташ Андрей Бабиш.

Беше само въпрос на време популистката вълна от Западна Европа да залее и държавите на изток от Париж. И ако в Холандия, Германия или Франция популистите все пак не оглавяват правителствата, то малко по̀ на изток това вече е факт. Миналия уикенд

Чехия се сдоби

със своя Тръмп

– милиардер, антисистемен играч, който успя само за няколко години да преобърне чешката политика с хастара. Андрей Бабиш става премиер по класическата рецепта на популистите. Обяви, че той знае какво иска народът и говори от негово име. Дори партията му се казва така – Партия на недоволните граждани.

Популистите се различават по много неща – има крайнодесни и крайнолеви, има антиглобалисти и такива, на чийто фон дори и най-яростните неолиберали са като от комунистически кооператив. Но те имат едно общо помежду си –

улавят

страховете на

избирателите,

играят си с емоциите им и предлагат гръмки, макар и неработещи решения. “Страх ви е от тероризъм? Ще затворим границите за бежанци, ще прогоним мюсюлманите, ще забраним исляма.” Че този тип решения не могат да бъдат осъществени, се вижда и от най-големия експеримент на политическата сцена, овладяна от популисти - САЩ. Тръмп обеща в предизборната си програма да изгради стена с Мексико, за да не допуска нелегални мексиканци в страната, и да затвори границите за мюсюлмани. Стена още няма, а границите и достъпът през тях в САЩ се оказаха добре защитени от редица закони.

Популистите обещават, че ще се разправят с корумпирания елит, лъжовните медии, богатите банкери, високомерните интелектуалци, евробюрократите.

Възходът на популистите се дължи до голяма степен и на разпадането на класическите партии – процес, продължаващ вече повече от 10 години. Глобализацията пък преразпредели богатствата така, че ножицата между бедните и богатите се отваря все повече, а средната класа изтънява. Класическите партии представяха политически именно най-вече средната класа и електоратът им оредя, като този на левите партии буквално се стопи. Разочарованите от тях търсят нов политически представител. Една част от тях искат този нов лидер не просто да провежда и нова политика, а направо да върне времето назад.

“Едно време

всичко беше

по-хубаво”,

е класическата популистка реплика, която лови най-много избиратели. Особено в Източна Европа, където броят на хората, обеднели, измамени или разочаровани от прехода от комунизъм към капитализъм е значително висок. Умората на тези хора от демокрация, която не им носи очакваните плодове, е толкова голяма, че са съгласни да дадат властта на някой, който действа като диктатор, само и само да възстанови справедливостта.

Как точно чехите – най-бунтовните източноевропейци, се поддадоха на чара на Андрей Бабиш? Той просто обеща на онези, които някога се осмелиха да въстанат срещу системата, а после се оказаха стъпкани от новия ред, да им върне полагащите се места. Припознаха го за един от своите, борец срещу корумпирания елит, макар и самият той да е увъртян в дела и подозрения за корупция и укриване на данъци. В него те видяха своя лидер, антисистемния борец, макар и да бе част от същото това правителство, срещу което уж въстава. Бабиш обещава всичко, което уморените искат да чуят. Повече пряка демокрация, но по-малко бежанци, повече свобода на търговията и придвижването, но

никакво евро,

по-силна

национална

държава,

но обща европейска сигурност. Това, че обещанията му си противоречат и не може да бъдат изпълнени едновременно, притеснява избирателите точно толкова, колкото и фактът, че обещава да разгроми елита, а самият той е част от него. Дете на висши партийни функционери, пратен на работа в чужбина по време на социализма, завърнал се с неясни капитали и с тях основал фирма, Бабиш всъщност е символ на елитите, управлявали Чехия преди промените и натрупали пари след тях.

Почти със същите лозунги властта спечели и новият канцлер в Австрия – Себастиан Курц. 

От примерен консерватор, който критикуваше крайнодесните в страната си, че прекрачват границата на приличието, той се превърна в тяхно по-добро копие. Зае голяма част от репертоара им, смени цвета на партията си по изборните плакати и се представи в кампанията като ново лице в политиката. Макар да е от 7 години в нея и да бе дори външен министър. Това не попречи австрийците да гласуват за него като за символ на промените. Или, ако трябва да сме по-точни –

символ на

гаранцията, че

няма да има

повече промени

Когато светът бе наред и в германските градчета мюсюлмани нямаше, е любим образ, с който боравят и германските популисти. Макар и реално този “по-добър свят от миналото” да не съществува, поне в Германия с нейната история на подпалвач на световни войни и губещия в тях. 13% спечели “Алтернатива за Германия” на последните парламентарни избори обаче именно с обещания за тези отминали времена.

За разлика от Германия в Словакия избирателите на крайните популисти са предимно млади хора. Партията “Котлеба – Народна партия Наша Словакия” от напълно ново и непознато движение се озова в парламента през 2016 година като трета по сила партия. 70% от нейните избиратели са под 40 г. Шефът ѝ Мариан Котлеба е известен неонацист, чиято предишна партия бе забранена заради фашистка символика.

Защо младите

словаци му

вярват?

Според политолози в страната те са загубили доверие в политическия елит, не виждат перспектива за себе си, искат промяна и вярват, че тя ще дойде само от някой, който е извън системата.  Словакия е и една от европейските държави с най-висока младежка безработица – през 2010 г. тя достига дори 34%, сега е спаднала до 19%. Именно към тези разочаровани и гневни млади хора се обръща и Котлеба. Той вече се е отказал от фашистката символика и не плаши хората, неговите съпартийци ходят по селата и малките градове и показно помагат на възрастни хора да си поправят дома, да си напазаруват, да стигнат до болницата.

Сред младите свои привърженици намират и унгарските крайнодесни. Движението “Йобик” е по-популярно сред тях от консервативната и вече доста крайна “Фидес” на Орбан. За да не ги губи, “Фидес” зави крайно вдясно и от някогашната умерена буржоазно-консервативна партия се превърна в доста радикална десница. Сега двете партии се конкурират за гласовете, отивайки все по-вдясно и търсейки нови и нови врагове. И докато “Фидес” на Орбан ги откри в ЕС, Меркел и бежанците, то “Йобик” се бори срещу елитите и самата “Фидес”.

Не две, а три радикално десни партии доминират политическия пейзаж в Полша. Управляващата “Ред и справедливост” и движението “Кукиш 15” на рокпевеца Павел Кукиш са в парламента, а партията на Януш Корвин-Мике продължава да е фаворит сред младите. Евродепутатът се прочу със скандалните си изказвания в Европарламента, сред които и онова, в което обяви, че е правилно жените да получават по-ниски заплати от мъжете, защото “са по-слаби, по-малки и следователно по-глупави”. И трите крайнодесни партии твърдят, че говорят от името на “истинския полски народ” и разпознават като свой враг бежанците и “корумпирания елит”.

Навсякъде

рецептата за

идване на власт

е еднаква:

популистите са народът – беден и мамен, който се бори срещу елита – корумпиран и самозабравен. Основният враг са бежанците, които пречат на идеала за хомогенен народ с една религия. Който се обявява против популистите, е част от елита. Лидерите на новите партии може и да не са нови лица, но се представят като такива. Те са добре облечени, добре подстригани и с консервативни виждания. Всички владеят изкуството на провокацията – скандалните им изказвания не само не отблъскват избирателите, а печелят нови. Причината е, че популистите печелят от всяко голямо възмущение, като заемат ролята на жертви, казващи “неудобната истина” и санкционирани заради това от елитите. Тази тактика обещава и дълъг политически живот на популистите. Докато и ако избирателят не се умори от скандалите и не прозре, че решенията им не работят, те ще останат на власт.

  • Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    В Германия се случи нещо направо революционно по отношение на реда за ваксиниране. Доскоро гражданите в страната знаеха точната дата, на която може да се ваксинират - на някои редът им щеше да дойде едва през 2022 г. Сега обаче желаещите могат да се ваксинират дори на входа на бара, който посещават.  Така Германия се отказа на практика от строгите
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление