Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6516250 www.24chasa.bg

Как да не повтаряме сред униформените историята с Батко и Братко

Няма да забравя колко глупаво реагира ЕК на историята с Батко и Братко.

Властите ни хванаха нещо нередно – как във ведомството на Батко Братко печели една след друга тлъсти обществени поръчки. И ЕК ни спря европейските помощи за инфраструктура. Вместо да ни похвали, че сме хванали и отстранили нередност. И какъв беше изводът -

по-добре да не

хващаш хора

с нередно

поведение,

за да не изпуснеш парите и да нямаш неприятности.

Същото стана и сега. Дирекция Вътрешна сигурност на МВР хвана полицаи, които по всичко личи, че са извършвали престъпления. Кой вземал подкупи от телефонни измамници, за да ги прикрива, кой се занимавал с изнудване и прикриване на наркодилъри. И се вдигна голяма врява, че полицията ни е скапана. Напротив – хванатите полицаи отдавна са правили тези работи, отдавна са назначени, но сега ги хванаха. Значи сега има проблясък на надежда и трябва да похвалим имунната система на полицията, че се е задействала.

Да не би никой да не знае, че немалко ченгета например съдействат на наркодилърите. Очевидно е така, защото от десетилетия и в нощните заведения, и на немалко известни места в София почти необезпокоявано се разпространява дрога.

Браво на полицаите от “Вътрешна сигурност”, че са хванали полицаи престъпници. Но така проблемът няма да се реши трайно.

“24 часа” писа и за фрапиращия случай с убийството на лекар на остров Крит, извършен от български оперативен работник. Който нескопосано беше извършил убийство и беше оставил много следи. Не стига, че в полицията е влязъл психически неуравновесен човек, дето с една любовница не може да се оправи, не стига, че е убиец, ами и няма основни знания да не го пипнат веднага по най-елементарния начин.

Ако при недостатъчно високи заплати се търсят да се назначат още повече полицаи, няма как да не попадне плява. Просто защото

няма подбор и

се вземат хора

със съмнителни

качества

Неведнъж съм чувал, а се и каза по медиите, че имало данни, че престъпни групировки пращат свои близки да учат в полицейската академия, за да се внедрят в полицията. Ако там няма възможност за достатъчно подбор на читави хора, това неминуемо се случва.

За брой полицаи на 100 000 човека в ЕС най достоверни са данните на Евростат за 2015 г., според които у нас се падат 398,1 полицаи на сто хиляди жители и по този показател България е на трето място в ЕС и на осмо в света. Като тук не се включват останалите служители на МВР. Всъщност полицаите на 100 000 човека са повече. Защото данните са изчислени по официалната статистика за българското население. То всъщност е по-малко, защото повечето не се отписват от настоящ адрес, когато заминават. Емиграцията намали темп, има и немалко хора, които се връщат, но пак на година изчезват 40-50 хил. човека - нещо, което националната статистика не отразява. Само българите, които са имали осигурителен номер в Англия в периода март 2014 - март 2015 г., са били 44 хиляди, докато предишната година номер са имали 22 хиляди българи – това е увеличение със 100% В тази цифра не влизат нерегистрираните работещи и студентите.

При намаляващо население няма логика полицаите да нарастват.

Назначените полицейски служители за периода 2012 - 2016 г. са 3961. За същото време назначените служители в администрацията са 5248. Естествено има и напуснали и пенсионирали се. В последните 6 г., броят на работещите в МВР е намалял с близо 12 000 души.

Но за съжаление намалението на бройката на полицаите не е довело до увеличаване на възнаграждението им спрямо другите работещи в държавата. Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен, е малко над 600 лв., като всеки от тях получава ваучери за храна за 120 лв. Възнаграждението на полицай, работещ на терен, с 20 г. стаж е към 1000 лева, като това включва и всички социални плащания. Това си е мизерия за човек, който трябва да рискува живота си, да полага извънреден труд, да е на разположение и да е честен. Не може

полицаят да

взема по-малко

от секретарка

или рецепционист.

Как да ги накараш тези хора да работят, като няма достатъчно кандидати и не смееш да ги изхвърлиш, защото ще останат незаети щатни места. Поради неефективността на полицията ние имаме армия от 70 хил. охранители в 1300 охранителни фирми с бюрокрация, която е едва под 5% от работещите. Така ясно се вижда, че охранителите неколкократно превишават броя и на полицаите, а и на армията ни. Явно никой, който има финансова възможност, не разчита на полицаите.

И не е парите от бюджета за сектор “Сигурност” да са малко. Според Евростат 6,8% от всички бюджетни разходи отиват за полицията, пожарната, затворите, съдилищата. Това е рекорд в ЕС. За сравнение - средният процент за ЕС е почти наполовина по-малък - 3,7%. А бюджетът на МВР за тази година е над 1,23 млрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г. е с над 9,9%.

Към 90% от парите за МВР отиват за заплати и осигуровки. Все така е в последните десетилетия и това е пълен майтап. Полицаите допреди 6 месеца не бяха получавали униформи. Да не говорим за липсата на пари за бензин, за амортизираните коли, за прекомерния извънреден труд и за всички други неуредици, траещи десетилетия.

Изводът е очевиден - да има

по-малко, но

по-качествени

полицаи,

съоръжени с всичко необходимо, за да се борят с престъпността, и получаващи по-високо възнаграждение, което да е в зависимост от постигнатите резултати. Като си оперативен работник – в зависимост от това каква ти е разкриваемостта, като си охраняващ полицай – спада ли престъпността в района ти, като си шеф – какви са резултатите в ресора ти, като си вътрешна сигурност – да няма полицаи, съдействащи на престъпниците и нарушителите. Нека се съкратят мързеливите, корумпираните и неквалифицираните.

И е крайно време да се електронизират услугите в МВР, за да се намалят служителите, занимаващи се с предоставяне на услуги.

Веднага ще се чуе глас – ами какво да правим в малките населени места?

Никъде по света

няма полицаи

във всяка паланка

и ферма

Проблемът се решава с подготовка и въоръжаване на читавите хора за самозащита. В малките населени места в Щатите има шерифи, които работят на обществени начала, или пък хората от населеното място или общината, окръга или щата им плащат неголям допълнителен доход. Какъв е проблемът да се направят доброволни отряди в няколко близки малки населени места? Проблем ли е в най-отдалечените и ненаселени места да се даде възможност и задължение на ловните дружинки да осъществяват определени охранителни функции и да реагират на сигнали за правонарушения срещу повече права в лова на дивеч? Естествено, под стриктен надзор. Правилна стъпка беше и че през тази година до август бяха назначени 934 нови полицейски служители, които да отидат точно в средните и малките населени места.

Полицаите...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в