Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6516250 www.24chasa.bg

Как да не повтаряме сред униформените историята с Батко и Братко

Няма да забравя колко глупаво реагира ЕК на историята с Батко и Братко.

Властите ни хванаха нещо нередно – как във ведомството на Батко Братко печели една след друга тлъсти обществени поръчки. И ЕК ни спря европейските помощи за инфраструктура. Вместо да ни похвали, че сме хванали и отстранили нередност. И какъв беше изводът -

по-добре да не

хващаш хора

с нередно

поведение,

за да не изпуснеш парите и да нямаш неприятности.

Същото стана и сега. Дирекция Вътрешна сигурност на МВР хвана полицаи, които по всичко личи, че са извършвали престъпления. Кой вземал подкупи от телефонни измамници, за да ги прикрива, кой се занимавал с изнудване и прикриване на наркодилъри. И се вдигна голяма врява, че полицията ни е скапана. Напротив – хванатите полицаи отдавна са правили тези работи, отдавна са назначени, но сега ги хванаха. Значи сега има проблясък на надежда и трябва да похвалим имунната система на полицията, че се е задействала.

Да не би никой да не знае, че немалко ченгета например съдействат на наркодилърите. Очевидно е така, защото от десетилетия и в нощните заведения, и на немалко известни места в София почти необезпокоявано се разпространява дрога.

Браво на полицаите от “Вътрешна сигурност”, че са хванали полицаи престъпници. Но така проблемът няма да се реши трайно.

“24 часа” писа и за фрапиращия случай с убийството на лекар на остров Крит, извършен от български оперативен работник. Който нескопосано беше извършил убийство и беше оставил много следи. Не стига, че в полицията е влязъл психически неуравновесен човек, дето с една любовница не може да се оправи, не стига, че е убиец, ами и няма основни знания да не го пипнат веднага по най-елементарния начин.

Ако при недостатъчно високи заплати се търсят да се назначат още повече полицаи, няма как да не попадне плява. Просто защото

няма подбор и

се вземат хора

със съмнителни

качества

Неведнъж съм чувал, а се и каза по медиите, че имало данни, че престъпни групировки пращат свои близки да учат в полицейската академия, за да се внедрят в полицията. Ако там няма възможност за достатъчно подбор на читави хора, това неминуемо се случва.

За брой полицаи на 100 000 човека в ЕС най достоверни са данните на Евростат за 2015 г., според които у нас се падат 398,1 полицаи на сто хиляди жители и по този показател България е на трето място в ЕС и на осмо в света. Като тук не се включват останалите служители на МВР. Всъщност полицаите на 100 000 човека са повече. Защото данните са изчислени по официалната статистика за българското население. То всъщност е по-малко, защото повечето не се отписват от настоящ адрес, когато заминават. Емиграцията намали темп, има и немалко хора, които се връщат, но пак на година изчезват 40-50 хил. човека - нещо, което националната статистика не отразява. Само българите, които са имали осигурителен номер в Англия в периода март 2014 - март 2015 г., са били 44 хиляди, докато предишната година номер са имали 22 хиляди българи – това е увеличение със 100% В тази цифра не влизат нерегистрираните работещи и студентите.

При намаляващо население няма логика полицаите да нарастват.

Назначените полицейски служители за периода 2012 - 2016 г. са 3961. За същото време назначените служители в администрацията са 5248. Естествено има и напуснали и пенсионирали се. В последните 6 г., броят на работещите в МВР е намалял с близо 12 000 души.

Но за съжаление намалението на бройката на полицаите не е довело до увеличаване на възнаграждението им спрямо другите работещи в държавата. Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен, е малко над 600 лв., като всеки от тях получава ваучери за храна за 120 лв. Възнаграждението на полицай, работещ на терен, с 20 г. стаж е към 1000 лева, като това включва и всички социални плащания. Това си е мизерия за човек, който трябва да рискува живота си, да полага извънреден труд, да е на разположение и да е честен. Не може

полицаят да

взема по-малко

от секретарка

или рецепционист.

Как да ги накараш тези хора да работят, като няма достатъчно кандидати и не смееш да ги изхвърлиш, защото ще останат незаети щатни места. Поради неефективността на полицията ние имаме армия от 70 хил. охранители в 1300 охранителни фирми с бюрокрация, която е едва под 5% от работещите. Така ясно се вижда, че охранителите неколкократно превишават броя и на полицаите, а и на армията ни. Явно никой, който има финансова възможност, не разчита на полицаите.

И не е парите от бюджета за сектор “Сигурност” да са малко. Според Евростат 6,8% от всички бюджетни разходи отиват за полицията, пожарната, затворите, съдилищата. Това е рекорд в ЕС. За сравнение - средният процент за ЕС е почти наполовина по-малък - 3,7%. А бюджетът на МВР за тази година е над 1,23 млрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г. е с над 9,9%.

Към 90% от парите за МВР отиват за заплати и осигуровки. Все така е в последните десетилетия и това е пълен майтап. Полицаите допреди 6 месеца не бяха получавали униформи. Да не говорим за липсата на пари за бензин, за амортизираните коли, за прекомерния извънреден труд и за всички други неуредици, траещи десетилетия.

Изводът е очевиден - да има

по-малко, но

по-качествени

полицаи,

съоръжени с всичко необходимо, за да се борят с престъпността, и получаващи по-високо възнаграждение, което да е в зависимост от постигнатите резултати. Като си оперативен работник – в зависимост от това каква ти е разкриваемостта, като си охраняващ полицай – спада ли престъпността в района ти, като си шеф – какви са резултатите в ресора ти, като си вътрешна сигурност – да няма полицаи, съдействащи на престъпниците и нарушителите. Нека се съкратят мързеливите, корумпираните и неквалифицираните.

И е крайно време да се електронизират услугите в МВР, за да се намалят служителите, занимаващи се с предоставяне на услуги.

Веднага ще се чуе глас – ами какво да правим в малките населени места?

Никъде по света

няма полицаи

във всяка паланка

и ферма

Проблемът се решава с подготовка и въоръжаване на читавите хора за самозащита. В малките населени места в Щатите има шерифи, които работят на обществени начала, или пък хората от населеното място или общината, окръга или щата им плащат неголям допълнителен доход. Какъв е проблемът да се направят доброволни отряди в няколко близки малки населени места? Проблем ли е в най-отдалечените и ненаселени места да се даде възможност и задължение на ловните дружинки да осъществяват определени охранителни функции и да реагират на сигнали за правонарушения срещу повече права в лова на дивеч? Естествено, под стриктен надзор. Правилна стъпка беше и че през тази година до август бяха назначени 934 нови полицейски служители, които да отидат точно в средните и малките населени места.

Полицаите...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,