В БСП има проблем - за първи път някой в партията (Нинова) говори само на висок тон и само от първо лице!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6520682 www.24chasa.bg
На конгреса на БСП в събота Корнелия Нинова спечели битката срещу вътрешната си опозиция, но си отвори война. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Соцлидерката спечели битката, но я чака война. Корнелия ще завърши лидерския си мандат - противниците ѝ не са общност

Корнелия Нинова смаза вътрешнопартийната си опозиция. Това бе първото впечатление от конгреса на БСП.

По-дълбок прочит на случилото обаче показва, че Нинова може и да е спечелила тази битка, но я чака кървава война. Защото за първи път конгрес се използва за явна саморазправа с вътрешната опозиция.

БСП е колективна

партия - вътрешна

опозиция винаги

е имало,

независимо кой е начело. Така беше при Първанов, Станишев и Миков, така е при Нинова и така ще бъде и при този, който я наследи.

Именно различното мнение и правото на критика отличават БСП от останалите партии и я правят демократична, а не авторитарна.

Разликата обаче е, че докато

Първанов и

Станишев се

опитваха да

намерят баланс

между лобитата и кръговете в партията, а Миков тръгна по-остро към тях (и затова изкара само 2 г.), Нинова направо изрови томахавката.

Както се шегуват с лидерката си на “Позитано” 20 - “И на празно поле да пуснеш Нинова, тя пак ще си намери враг.” Което прави партийното ѝ бъдеще не особено светло. Соцлидерката си отвори много фронтове. Политическите послания и заявените политики се загубиха в драматичната част за вътрешните врагове. И остана впечатлението, че

форумът е свикан, за да

се решат вътрешните

проблеми на лидерката

Колкото и искрени да бяха думите на Нинова, колкото и правота да имаше в някои от обвиненията, които тя отправи към опонентите си, всичко ще остане незапомнено пред обидата, която почувства част от залата. Ами ако наистина 9 души са ти проблемът в партията, не е нужно да се свиква цял конгрес, за да се разправиш публично с тях. Тя все едно ги изправи до стената за показен разстрел. При това за какво? Че са изразили различно от нейното мнение...

Самата

Нинова го каза -

силният лидер е

такъв, защото

обединява, а

не разделя

А откакто е начело на БСП, тя създаде повече конфликти откогато и да било, настрои срещу себе си повече хора от всеки друг лидер.

Проблем е, че така и не направи екип. Не просто да има нови членове на Изпълнителното бюро, а малка общност от хора, на които да се довери 100% и да прехвърли част от отговорностите и задачите си. Дори най-близките ѝ признават, че често не знаят какво ще реши тя.

Лидерката

действа често от

позицията “Аз”

За това загатна дори Стефан Данаилов в писмото, където обясни, че неведнъж е предупреждавал Нинова, че не може да поема всички удари сама.

И въпреки усещането, че тя разби опонентите си, истината е, че форумът показа жълт картон на лидерката си. Това показа гласуването по предложението на опозицията, което се превърна в своеобразно преброяване на силите. Искането да се включи точка за промени в устава, с които да се върне избора на лидер от конгреса, бе подкрепено от 149 души. Вярно, Нинова събра мнозинство от близо 400 гласа, но все пак 1/4 от делегатите на конгреса да са срещу теб, не е малък знак.

Корнелия Нинова ще изкара пълен председателски мандат. И то не защото всички я обичат, а защото опозицията ѝ има голям проблем - не е единна и няма лице, зад което да застане.

В момента неформален лидер на недоволните е Георги Гергов. Бизнесменът, без чиято подкрепа тя нямаше да застане начело на БСП, мина в “противниковия” лагер, след като лидерката го извади от Изпълнителното бюро. Официално поводът бе “ЦУМ гейт”, неофициалните версии са много. Още тогава Гергов се закани да отвърне на удара. Като железен партиен войник обаче дълго време запази мълчание.

Допреди 2 седмици, когато започна атака. Именно в активността му Нинова съзря дългата ръка на ГЕРБ. Защото бизнесменът от “Позитано” 20 е обвиняван , че е работил за коалиция между ГЕРБ и БСП.

Самият Гергов до момента опровергаваше всяка информация, че около него има завера. По-наблюдателните забелязват засилената му активност в партията. Първо събра съмишленици на вечеря в деня преди събора, който всяка година организира за 9 септември в местността Копривките. Няма как да не са обсъждали общи действия срещу Нинова. А за първи път лидер не отиде на малката Бузлуджа.

След това Гергов стъпи на на партийна дискусия в Монтана при Михаил Миков, който доскоро се водеше за негов враг в партията. Докато беше лидер, Миков поведе битка срещу феодалите в БСП. Сега обаче двамата явно са затоплили отношения и дори координират действията си. Така Нинова постигна нещо нечувано -

обедини срещу

себе си хора,

които не са

имали нещо общо

Запознати разказаха, че Гергов се сближил и с основния мераклия за лидерския стол в БСП - Красимир Янков. Нищо, че предпочете нея пред него на последния конгрес. Днес двамата ходели заедно на лов, а утре могат и заедно да атакуват председателското място. Всичко това показва, че Гергов се готви за избори. Защото след промените в устава лидерът на партията вече няма да се избира от конгреса, а от пряк вътрешнопартиен вот от всички членове. Битката, когато и да е тя, ще е за гласа на всеки социалист.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Полицаят да стреля, не да го бият с камъни

    Залп от тухли, бутилки, буркани с храна, тенджери, чинии рани четирима полицаи, отзовали се на сигнал за силна музика от сливенския квартал “Надежда”. И какво излиза? Яростна съпротива срещу органите на реда за най-елементарно нещо - да не дъни силна музика посред нощ. А полицаите са тръгнали да вършат това,
  • Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

    Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.