Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6520737 www.24chasa.bg

Ако се приеме формула за минималната заплата, тя расте и с повече от предвиденото от правителството!

Хилядите ни служители да бъдат спокойни - само за следващата година сме планирали инвестиции за стотици милиони

- Изнасяте ли бизнеса си от България, г-н Домусчиев?

- Не, това е лъжа, която цели само и единствено да ме злепостави и да настрои общественото мнение срещу мен. Хилядите наши служители и работници могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм отговорен човек.

- Тоест това е от т. нар. фалшиви новини?

- Абсолютно фалшива новина, изфабрикувано е мое изказване, че ще изнеса бизнеса си от страната, ако минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, след като досега са инвестирани стотици милиони в нашите компании.

- Какво е причината за тази невярна информация?

- Видно е, че в България е модно да се произвеждат фалшиви новини. И в повечето случаи

тяхната цел

е даден

човек да бъде

оклеветен,

да се създаде

настроение

в обществото

срещу него

Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е атакуван по такъв начин.

- Как си обяснявате атаката срещу вас, каква е причината?

- Аз съм атакуван постоянно - директно или индиректно, като атаките са най-различни. Основно като председател на КРИБ, който с действията си отстоява позициите и принципите на най-голямата организация на бизнеса в България.

Явно принципната ми позиция не се харесва на определени хора. И те търсят начин да ме злепоставят и да намалят активността и влиянието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да отстоявам нейните позиции и виждания.

- Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с инвестициите?

- Само за следващата година инвестициите, които сме планирали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат изградени две модерни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга инвестициите ще надхвърлят 120 млн. долара - основно за нови кораби и за следващия етап от преоборудването на пристанището в Бургас.

Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези инвестиции, които откриват работни места, някой може да си помиси, че Кирил Домусчиев ще се предаде и ще си стегне багажа.

- Каква е позицията ви за минималната заплата, опитват се да ви набедят, че сте против нейното увеличение. Нима не трябва доходите да нарастват?

- Разбира се, че доходите трябва да нарастват и аз като български гражданин и работодател отстоявам принципа, че доходите на хората трябва да са такива, че да им осигуряват нормален стандарт на живот. През годините на прехода сме свидетели на различни безумни хрумвания, които в крайна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина трябва да растат на база на принципи, а не да се регулират административно.

Минималната заплата

трябва да се

определя чрез

формула, която да

е обвързана със

средната заплата, производителността на труда и редица социално-икономически фактори. Това правило се прилага в много европейски държави, на които искаме да приличаме, и е залегнало и в 131-а конвенция на Международната организация на труда.

Аз смятам, че ако се приеме такава формула, ръстът на минималната заплата ще е по-висок, отколкото е планираното за следващите три години от правителството.

За мен темата за минималната заплата никога не е била приоритетна, тъй като работещите в нашите предприятия винаги са получавали далеч по-високи доходи.

Позицията ми е принципна, тъй като темата касае всички български индустрии и тяхната специфика. Бизнесът иска предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

- А как оценявате условията за правене не бизнес в България?

- Условията за бизнсе в България се подобряват, но има какво още да се желае. И в същото време

синдикатите се

опитват да

употребяват

работодател като

мръсна дума

А от това няма полза никой. Може би очакванията на синдикатите са, че България ще се превърна в държава като Северна Корея.

- Имат ли основания синдикатите за протести?

- Нямат никакви основания за протести и стачки. При последния протест изкараха на площада хора от полуфалирали държавни фирми и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния сектор, който създава осезаемия ръст на икономиката през последните години и благодарение на който безработицата клони към нула, едва ли е излязъл някой.

И

за този протест бе

платено с парите на

всички нас,

гражданите

Не бих се учудил да са дадени пари освен за автобусите, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, за да може да си направят една хубава екскурзия и да разгледат прекрасната ни столица. Но явно синдикалните лидери искат да покажат, че все още ги има. И с действията си се опитват да изнудват работодателите и правителството за неща, които не са заработили и не са увеличили производителността си - точно обратното. Това е видно от доклада на ЕС, че ръстът на производителността на труда в България изостава в пъти от ръста на възнагражденията. Не бих желал да ги коментирам повече, за да не им придавам голяма важност и значимост на господа синдикалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции