Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6520737 www.24chasa.bg

Ако се приеме формула за минималната заплата, тя расте и с повече от предвиденото от правителството!

Хилядите ни служители да бъдат спокойни - само за следващата година сме планирали инвестиции за стотици милиони

- Изнасяте ли бизнеса си от България, г-н Домусчиев?

- Не, това е лъжа, която цели само и единствено да ме злепостави и да настрои общественото мнение срещу мен. Хилядите наши служители и работници могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм отговорен човек.

- Тоест това е от т. нар. фалшиви новини?

- Абсолютно фалшива новина, изфабрикувано е мое изказване, че ще изнеса бизнеса си от страната, ако минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, след като досега са инвестирани стотици милиони в нашите компании.

- Какво е причината за тази невярна информация?

- Видно е, че в България е модно да се произвеждат фалшиви новини. И в повечето случаи

тяхната цел

е даден

човек да бъде

оклеветен,

да се създаде

настроение

в обществото

срещу него

Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е атакуван по такъв начин.

- Как си обяснявате атаката срещу вас, каква е причината?

- Аз съм атакуван постоянно - директно или индиректно, като атаките са най-различни. Основно като председател на КРИБ, който с действията си отстоява позициите и принципите на най-голямата организация на бизнеса в България.

Явно принципната ми позиция не се харесва на определени хора. И те търсят начин да ме злепоставят и да намалят активността и влиянието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да отстоявам нейните позиции и виждания.

- Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с инвестициите?

- Само за следващата година инвестициите, които сме планирали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат изградени две модерни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга инвестициите ще надхвърлят 120 млн. долара - основно за нови кораби и за следващия етап от преоборудването на пристанището в Бургас.

Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези инвестиции, които откриват работни места, някой може да си помиси, че Кирил Домусчиев ще се предаде и ще си стегне багажа.

- Каква е позицията ви за минималната заплата, опитват се да ви набедят, че сте против нейното увеличение. Нима не трябва доходите да нарастват?

- Разбира се, че доходите трябва да нарастват и аз като български гражданин и работодател отстоявам принципа, че доходите на хората трябва да са такива, че да им осигуряват нормален стандарт на живот. През годините на прехода сме свидетели на различни безумни хрумвания, които в крайна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина трябва да растат на база на принципи, а не да се регулират административно.

Минималната заплата

трябва да се

определя чрез

формула, която да

е обвързана със

средната заплата, производителността на труда и редица социално-икономически фактори. Това правило се прилага в много европейски държави, на които искаме да приличаме, и е залегнало и в 131-а конвенция на Международната организация на труда.

Аз смятам, че ако се приеме такава формула, ръстът на минималната заплата ще е по-висок, отколкото е планираното за следващите три години от правителството.

За мен темата за минималната заплата никога не е била приоритетна, тъй като работещите в нашите предприятия винаги са получавали далеч по-високи доходи.

Позицията ми е принципна, тъй като темата касае всички български индустрии и тяхната специфика. Бизнесът иска предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

- А как оценявате условията за правене не бизнес в България?

- Условията за бизнсе в България се подобряват, но има какво още да се желае. И в същото време

синдикатите се

опитват да

употребяват

работодател като

мръсна дума

А от това няма полза никой. Може би очакванията на синдикатите са, че България ще се превърна в държава като Северна Корея.

- Имат ли основания синдикатите за протести?

- Нямат никакви основания за протести и стачки. При последния протест изкараха на площада хора от полуфалирали държавни фирми и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния сектор, който създава осезаемия ръст на икономиката през последните години и благодарение на който безработицата клони към нула, едва ли е излязъл някой.

И

за този протест бе

платено с парите на

всички нас,

гражданите

Не бих се учудил да са дадени пари освен за автобусите, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, за да може да си направят една хубава екскурзия и да разгледат прекрасната ни столица. Но явно синдикалните лидери искат да покажат, че все още ги има. И с действията си се опитват да изнудват работодателите и правителството за неща, които не са заработили и не са увеличили производителността си - точно обратното. Това е видно от доклада на ЕС, че ръстът на производителността на труда в България изостава в пъти от ръста на възнагражденията. Не бих желал да ги коментирам повече, за да не им придавам голяма важност и значимост на господа синдикалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,