Стоян Мавродиев: Ще превърна ББР в банка с визия и удвоена печалба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6522648 www.24chasa.bg

И в момента финансовата институция е финансово стабилна, казва изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев

Мога само да похваля предишното ръководство

Даденият в миналото мандат на банката е вече преизпълнен


Плюсовете от влизането в еврозоната са повече от евентуалните  минуси

- Честита нова позиция, г-н Мавродиев! С какво се занимавахте във времето след КФН?

- Пътувах и се видях с приятели и близки хора както в страната и в чужбина. Имам традиция между смяната на две работни места да си вземам кратка почивка.

- Много коментари имаше около появата ви заедно с китайска делегация на среща с премиера Борисов в Бургас. Хвърлете малко светлина.

- Присъствах на срещата като професионалист и експерт, работил дълги години във водещи международни финансови компании и познаващ в частност бизнеса в Китай. Освен това дългият ми опит като председател на финансовия регулатор и преди това като народен представител и експерт по финанси и макроикономика и автор на първата икономическа програма на ГЕРБ са полезни при подобни срещи.

Министър-председателят показа доверие към моите познания в тези посоки и ме покани.

- Какво е най-важното при преход от небанковия към банковия сектор? Вие 6 години контролирахте целия небанков сектор.

- “Контролира” не е точна дума - ние надзиравахме дали поднадзорните ни компании, включително няколко банки,

спазват

определени

закони

Хората често се подлъгват по името и допускат, че Комисията за финансов надзор (КФН) е всемогъща институция, която може да контролира финансовия сектор. Това не е така. Голямото предизвикателство пред мен е да се върна отново към ролята на топмениджър и финансист, какъвто бях, преди да поема КФН.

- Поемате Българската банка за развитие (ББР) в интересни времена. Към банката и към вас са отправени множество критики. Кажете обаче първото позитивно нещо, което ви впечатли в ББР.

- За банка, обект на такава политическа и дори смея да твърдя, партийна атака, ББР има изключително добри финансови резултати. Тук мога с чиста съвест да похваля предходното ръководство откъм ефективност - над 44 млн. лв. печалба при около 2 млрд. лв. активи е забележителен резултат. Това е придружено от

най-високия

кредитен рейтинг

на банка

в България и най-високата капиталова адекватност след преминалите стрестестове. Можем без съмнение да твърдим, че ББР е финансово стабилна и печеливша.

- А кое е първото нещо, което ви притесни?

- Притеснява ме фактът, че ББР няма визия, тоест не мога да твърдя с абсолютна сигурност, че днес политиците могат да аргументират защо тази държавна банка е такава, каквато е. По закон и устав ББР трябва да кредитира приоритетно малкия и средния бизнес, който и без нея има огромен избор измежду почти 30 банкови и десетки небанкови финансиращи институции. Тоест на ББР е даден един мандат, който вече е преизпълнен от финансовия сектор. Повечето банки за развитие както на Запад, така и на Изток изпълняват съвършено различна роля.

- Каква е тя?

- Често - да финансират мащабни държавни или публично-частни проекти, около които се изгражда екосистема от стотици и дори хиляди малки и средни компании. Миналата седмица ББР откри изложба на проектите на свои и на сестрински банки за развитие, в която това се вижда повече от ясно.

- Да разбираме ли, че вие ще се опитате да промените насоката на ББР?

- Не. Аз съм избран за изпълнителен директор, който ще управлява банката спрямо закона такъв, какъвто е. Просто е видно за всеки финансист, че ББР към момента няма ясна визия за развитие. И тук ще добавя още един парадокс - по закон и устав ББР трябва да кредитира малкия и средния бизнес, но не разполага с клонова мрежа. Предприемачите имат нужда да разговарят непосредствено с банковите служители, да им бъде обяснено спокойно какви са продуктите, да им се вдъхне доверие в институцията, да се почувстват партньори. ББР няма този инструмент. Може единствено да предоставя он-лендинг схеми към други търговски банки, което смея да твърдя, че е инструмент със съмнителен потенциал в близко бъдеще.

- Какво имате предвид? Че другите банки може да спрат да взимат пари от ББР?

- Не да спрат, но интересът към ресурса на ББР да намалее значително. Банковата система в България е

високо ликвидна

към момента, а политиката по нулеви лихви на ЕЦБ допълнително натиска лихвените равнища надолу. Представете си, че вие сте голяма чуждестранна банка в България - защо да вземете ресурс на 2% от ББР, когато можете да получите такъв на 1% от своята банка майка? Всъщност има само една причина - ББР споделя риска, но това е нож с две остриета особено що се отнася до малки и средни бизнеси, които са високорисков сегмент.

- Пет партии обявиха, че пускат сигнал до ЕК срещу вас лично, предричайки, че това ще е бъдеща КТБ. Как ще коментирате това?

- Тези партии съвсем публично се лансират от изданията на г-н Иво Прокопиев, който има обективни причини да работи срещу мен - по мой сигнал вече е подсъдим, като вероятно срещу него ще бъдат повдигнати още три обвинения за пране на пари и данъчни измами. С тези хора аз нямам какво да си говоря вече, с тях се занимават компетентните институции. Що се отнася до това възможно ли е ББР да се превърне в нова КТБ - такова нещо може да каже единствено човек с нулеви финансови познания. КТБ фалира

вследствие на

банкова паника

- хората отидоха и си изтеглиха депозитите. Това няма как да се случи с ББР, тъй като банката не събира депозити.

- Тези атаки ще ви попречат ли в работата начело на ББР?

- Не виждам как биха могли. Като председател на КФН бях въвел изключително високо ниво на прозрачност и смятам да направя същото и в ББР, доколкото това е позволено от закона. Тъмните сили бягат от светлината.

- Как бихте искали да видите банката в края на мандата си?

- Пожелавам си да превърнем ББР в модерна държавна банка с ясна и приета от обществото стратегическа визия, с удвоена годишна печалба и с важна роля в редица области на икономиката, в които частните търговски банки нямат особено желание да се включат.

- Смятате ли, че България трябва да се присъедини към еврозоната?

- Това е политическо решение, но чисто икономически и финансово, плюсовете изглеждат повече от минусите. Основните предимства са, че ЕЦБ ще подсигури нашите банки срещу кризи, надзорът върху банките ще е по-строг, валутният риск при търговията и инвестициите ще изчезне, влизаме перманентно в първата скорост на ЕС. От друга страна, минусите са повече спекулации, митове и легенди, отколкото реални опасности. Например така цитираното удвояване на цените не се вижда в статистиката за инфлация на нито една държава. Даже напротив - в няколко страни инфлацията е паднала след влизането в еврозоната.

Основните опасности са свързани с възможни плащания за спасяване на други фалирали държави, макар тези плащания да са съобразени с размера на икономиката и нашите биха били малки. Както и с внезапно изливане на ликвидност от други европейски страни към нашия пазар, което би могло да доведе до някакво прегряване в определени сектори и съответно възможни балони.

CV

l Роден е на 21 октомври 1969 година в София

l Завършил е право в Софийския университет и финанси в УНСС

l Автор е на първата икономическа програма на ГЕРБ

lНа 16 юни 2010 година е избран за председател на Комисията за финансов надзор

l През септември 2017 година е избран за председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР)

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г