Пучдемон тръгна с рогата напред и загуби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6522836 www.24chasa.bg

Защо големите в Европа са против каталунската независимост

За пореден път препрочитам вече прословутия член 155 от испанската конституция. Той е кратък, но и доста витиеват. По-важното обаче е, че е част от цялата глава от конституцията, посветена на т.нар. “статут на автономиите”. Който дава на 17-те региона права, фактически сравними с американските щати или с германските провинции.

Какво нямаше (или по-скоро какво все още има) Каталуня?

Има си собствено правителство с доста големи правомощия.

Има си собствен парламент, който да го контролира и насочва.

Има си

собствена

“автономна”

полиция,

която да се грижи за реда и сигурността в областта. Има си и собствено представителство в Европейската комисия в Брюксел, което брани интересите не на Испания, а на областта.

Има си и собствен език – каталанския. В Барселонския университет например можеш да преподаваш освен на него дори и на френски или английски.

Само да не е на “кастилски”, т.е. испански. На него дори отказват да те обслужват и в магазините, освен ако не докажеш, че си “естранхеро” (чужденец).

Сиреч Каталуня наред с другата област - Баския, черпеха с пълни шепи от “статута на автономиите”. Но се появи Пучдемон. И започна безумната си политика на обявяване на “независимост от Кралство Испания”.

 Това, разбира се, няма да стане. Защото според споменатия чл. 155, “ако една автономна общност не спазва задълженията си по конституцията или действа по начин, който засяга сериозно общите интереси на Испания, (националното) правителство може да приложи необходимите мерки, за да я задължи към прилагането им, включително и със силови методи”.

Е, май Пучдемон подцени министър-председателя Мариано Рахой. Или забрави, че той е галисиец, т.е. “земляк” на дългогодишния испански диктатор ген. Франсиско Франко.

Който я държеше в желязна ръка под лозунга “Единна, голяма, свободна”. За “свободна” въпросът е спорен, за “голяма” – дискусионен, но че беше (и си е, де) единна, две мнения няма. Та Рахой не се поколеба (между другото, за първи път в демократичната история на Испания) да приложи чл. 155 от конституцията й. И според мен – с пълни основания. Пък и с подкрепата на Конституционния съд.

И май че и в Каталуня след “опиянението от независимостта”

дойде ред и на

изтрезняването Въпреки очакванията за безредици на митинга в неделя не се случи нищо. Просто “мълчаливото мнозинство” против това решение на само 35% от каталунците изрази равносметката от “какво губим и какво бихме спечелили”.

Ами фактически цялата Европа се оказа срещу независимостта. То е и по обясними причини, де. Франция - логично, доколкото половината баски живеят там. Великобритания - защото да не й пламне главата и с Ирландия. Германия - заради Бавария. Румъния - поради унгарското си малцинство. България - от страх за сепаратизъм в Родопите.

Та от тази гледна точка една евентуална “независима република Каталуня” предварително

се оказа в пълна

международна

изолация

А понеже са си и циции, каталунците пресметнаха и загубите. Вече около 1300 големи фирми заявиха, че изтеглят бизнеса си от Барселона. Освен чисто финансови кахъри това означава и хиляди нови безработни. Означава и спад на туризма. Барселона открай време си е една от най-атрактивните дестинации за милиони чужденци. А ако добавим и прекрасното й крайбрежие, стават още повече.

Та дори и само поради тези причини, според мен каталунската “независимост” просто няма да се състои. Впрочем и

самият

Пучдемон май

вече взе да

дава заден ход

с апелите си за “мирна съпротива срещу диктатурата на Мадрид”. Да беше послушал съветите на баския си колега – преговаряй за нови фискални привилегии, а не се прави на бик с рогата напред. Но не го послуша. И на насрочените за 21 декември избори най-вероятно това ще му излезе скъпо.

И накрая наистина ще се окаже, че случаят с Каталуня е като онзи въпрос, дето мъдрият българин си е задавал – “Бе що ти е на баир лозе?”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в