За калпазаните оръжие има, за жертвите - не

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6522841 www.24chasa.bg

“Правото на хората да съхраняват и носят оръжия не трябва да бъде нарушавано”, казва Конституцията на САЩ

НЯКОЛКО притежатели на оръжие завзеха вестникарските заглавия през изминалата седмица по всички грешни причини. Ангел Бончев вдигна пистолета си срещу първородния си син, няколко имотни измамници бяха хванати с незаконни пушки и пищови. На съд пък отиде мъжът, гръмнал жена си посред бял ден на улицата в София с пистолет с изтекло разрешително.

Всички те имаха оръжие по един или друг начин, а жертвите им - не. Парадоксално, имотният “калпазанин” Аврам Аврамов не е срещнал бюрократични трудности да се сдобие с пушка и пистолет, просто защото са били незаконни. Изобщо, хора с рисков профил нямат проблем с оръжието. Ако някой от останалите обаче иска пистолет, чака поне два месеца. Не трябва да има криминална регистрация, камо ли да е осъждан. Записваш се на курс за безопасно боравене с оръжие, вземаш си каса и пищов, носиш го в полицията и след месец го имаш. Е, тромаво е, но не е трагедия, смятат властите.

“За сигурността на една свободна държава е необходима добре регулирана съпротива; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъде нарушавано”, казва обаче Втората поправка в Конституцията на САЩ. Всъщност тези първи 10 поправки в Декларацията за независимостта се казват Закон за правата.

Пише го в конституцията на единствената страна, в чийто основен закон е записано, че човек има право на живот, свобода и да преследва щастието. Вярно, някой ще каже, че САЩ е на 4-о място в света по убийства. Това е така, но ако махнете от статистиката столицата Вашингтон, Чикаго, Детройт и Ню Орлианс, то Щатите са на 4-о място в света отзад напред. Между тези 4 града има 2 общи неща - имат най-строгите закони за контрол на оръжията и от над 50 години са под контрола на демократите. Второто е ключово, защото републиканците са известни като поддръжници на оръжията.

Дори да въведем една опростена процедура у нас, има и друг проблем. Иконописецът Йордан Опиц го знае най-добре. Той дръзна да застреля със законното си оръжие крадец, влязъл в дома му. Това му изкара няколкогодишен договор за декорация с икони на затвора, защото не ползвал оръжие, равно на това на крадеца. А американците, за които още Тодор Колев попита как ще ги стигнем, казват “Господ създаде хората, а полковник Самюъл Колт ги направи равни”.

Така е. 1836 г. е била ключова за оръжията. Тогава полковник Колт създаде първия автоматичен револвер, носещ името му, и пренесе личната защита в нови измерения. Мнозина биха казали, че ще има много убийства, ако всеки има оръжие. “Знаеш ли, лицензът за убиване е и лиценз да не убиваш”, казва самият шеф на Джеймс Бонд - Ем, в последния филм за супершпионина.

И докато Аврамов, Бончев, децата и убиецът от София са по вестникарските заглавия, никой не отрази няколкото българи, сдобили се законно с оръжия през последната седмица. Защото да имаш оръжие не е новина - това е изконно човешко право!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в