ГЕРБ и БСП се нападат, защото това им дава сили

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6526991 www.24chasa.bg

Затова коалиция между тях в този парламент е невъзможна. Върви и по-малък сблъсък ДПС - патриоти

Много ясен двуполюсен модел с две големи партии - ГЕРБ и БСП се оформи още преди президентските избори, затвърди се на тях, продължи в предизборната кампания за парламент и се пренесе в 44-ото народно събрание.

Какви са

ефектите

Борбата между БСП и ГЕРБ се превърна в основен политически сюжет през последната година. Ефектите от това противопоставяне ги видяхме на парламентарните избори през март 2017-а - безпрецедентна изборна победа на ГЕРБ, които спечелиха по-висока подкрепа, след като излязоха от властта. На предишните парламентарни избори гласовете за ГЕРБ бяха милион и седемдесет хиляди, а на последните - 1 милион и 150 хиляди.

Резултатът на БСП през март 2017-а бе впечатляващ - 950 хиляди, и може да се отчете като безспорен успех. В същия момент БСП успя да монополизира цялото ляво пространство, елиминирайки и АБВ, и “Движение 21”, и Георги Кадиев. Сега никой вече не споменава тези партии.

Какъв е изводът?

ГЕРБ и БСП виждат много ясно своя интерес от това силно противопоставяне помежду си. То ги мобилизира и консолидира, като

маргинализира

всички останали

Което означава, че противопоставянето между БСП и ГЕРБ държи в кондиция и двете партии. Те имат интерес от това противопоставяне и затова ще продължи още дълго.

В рамките на 44-ото народно събрание се появи нов елемент на противопоставяне, идентичен и носещ характеристиките на големия сблъсък – това е острата конфронтация между Движението за права и свободи и “Обединени патриоти”.

За “Обединени патриоти” това е от огромна полза и те добре го съзнават - ДПС непрекъснато да ги атакува. Тази борба показва на патриотичния електорат, че ДПС е срещу тях и иска да изолира “Обединени патриоти” от властта - “Ето, виждате ли, щом ДПС ни бият, ние сме прави!”. Силно послание, без дори да е вербализирано точно така.

А немалка част от гласувалите за “Обединени патриоти” са

подкрепени тъкмо защото

те са контрапункт

на ДПС.

ДПС от своя страна сочи за враг “Обединени патриоти” и това действа на електората му на същия принцип - щом имаш силен враг, ти самият ще бъдеш силен, защото това действа мобилизиращо. И това е закон в политиката - първото нещо, което един политически субект трябва да направи, за да бъде успешен, е да има враг. Нещо повече – това позволява на ДПС да се легитимира като проевропейска партия, която иска да отстрани националистите от управленската конфигурация.

В случая и четирите партии, които изброих, имат много ясно изразен политически враг в лицето на съответния полюс. Така е и между ГЕРБ и БСП, и между ДПС и “Обединени патриоти”.

Твърдението през последната седмица - че някои са преговаряли за коалиция между БСП и ГЕРБ, макар че няма шанс това да се случи, също се вписва в този механизъм. Защото, ако в някакъв момент ГЕРБ кажат: “Ние бихме могли да направим коалиция с БСП”, това би разрушило противопоставянето и двуполюсността. Изведнъж онова, което ги консолидира и мобилизира, изчезва.

Ако в някакъв момент е възможно да се получи коалиция между двата големи опонента, няма да е в рамките на това Народно събрание. Според мен трябва да се мине през нови избори, които да създадат нова политическа ситуация и това да направи възможни разговори между ГЕРБ и БСП. Такава ситуация може да се появи не непременно след следващия парламентарен вот.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо