Как Бойко от Банкя стана най-добрият европеец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6541977 www.24chasa.bg

Българският премиер в момента е най-предсказуемият партньор в новите членки и с това заслужи бонусите за Шенген и еврото

В сряда българското правителство и Европейската комисия имаха съвместно заседание в Брюксел.

Нищо специално, чист протокол. Такова заседание се прави винаги, преди която и да е страна да поеме председателството на Съвета на ЕС.

Тази сряда обаче нещата се случиха различно. И не толкова заради разменените целувки между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов. А заради нетипичните за брюкселски политик ясни ангажименти и обещания, които Юнкер пое към Борисов - положителен доклад, за да може България бързо да бъде приета в Шенген, максимално бързо присъединяване към еврозоната, дори даването на хоризонт за присъединяване към ЕС на Сърбия и Черна гора.

Но главното, което получи Борисов, е легитимация като един от силните в Европа и най-добрия европеец поне в източната част на ЕС.

Леко и почти неусетно Бойко от Банкя се превърна в “май френд Бойко” за почти всички европейски политици. И забележителното е, че

успя да го

направи без, да

промени почти

нищо в себе си

Макар и натрупал вече дълъг политически опит, Борисов е все така първичен на моменти, изключително практичен и способен да обясни като за малки деца и най-скучната тема (невинаги вярно, но разбираемо). Остана си и опортюнистът, който веднага улавя откъде духа вятърът. А в същото време стигна до позицията на един от най-проевропейските и стабилни министър-председатели в 27-те оставащи членки на ЕС.

Лека-полека в Брюксел оцениха, че

Борисов не е

склонен на резки

движения,

отнася се с уважение към по-големите и винаги е готов да преговаря, вместо да се фръцка, да тръшка врати и да тропа по масата. Философия, която много прилича на човек, израснал по улиците, където винаги има по-силен и по-голям биткаджия, но, оказва се - и доста сполучлива за по-малък партньор в голямата европейска политика.

Борисов е готов да гледа мачове с Ангела Меркел, да се съгласява с исканията на големите, особено ако са подплатени с допълнително финансиране за България, и за разлика от унгареца Виктор Орбан, поляците, чехите и словаците - никога не поставя под въпрос ЕС. От неговите уста никога няма да бъдат чути думи, които в превод значат Европа да си гледа работата.

Поведението на Борисов и неговите правителства дори е насочено към федерална Европа, а това е целта, която си поставиха Германия, Франция и Брюксел след Брекзит. Поради български чисто финансови причини той е най-горещият поддръжник на общата европейска отбрана, България вече е сред създателите на европейската прокуратура, измисля

енергийни

проекти, от

които да са

доволни

и руснаците, и

европейците

Освен това е човекът в ЕС, който може да се обади на Владимир Путин или на Реджеп Ердоган, да им предаде послания и да върне отговор, без това да му донесе неприятности във вътрешнополитически план.

Накратко казано, Борисов постепенно стигна до позицията да е най-желаният за партньор европейски премиер. И заради това не е нужно да му се правят вътрешнополитически проблеми, а напротив, да му се дават достатъчно постижения, с които да защитава управлението си.

Именно заради това и Юнкер си позволи да каже седмица преди приемането на поредния мониторингов доклад за борбата с корупцията в България, че той ще е положителен. И да опровергае критично настроената комисарка по правосъдие Вера Йоурова. А заявката, че докладът ще е положителен, защото Юнкер иска да види България приета в Шенген, надхвърли всякакви представи за брюкселския изказ, в който никога не се дават конкретни обещания и не се изтъкват причини да бъде направено едно или друго. Заявката, отново от шефа на ЕК, че

България е

готова да

приеме еврото

като валута,

е още един бонус, който беше даден на Борисов.

В България противниците на Борисов изтълкуваха тези жестове като знак, че Европа е вдигнала ръце от България. И ще ни търпи такива корумпирани. Всъщност в Брюксел са пределно наясно, че след като десет години си работил само с тоягата, е крайно време да подадеш и морков. И да отстъпиш малко от вижданията си за идеална правосъдна система, която така или иначе няма да се случи в перфектния вариант. Още повече че вече дори от ЕК признават, че при въвеждането на мониторинг за върховенството на закона върху всички държави от ЕС, както планира Юнкер, България вече няма да е на опашката. Просто защото своите хич немалки проблеми с върховенството на закона има Полша (най-големият получател на еврофондове), Испания, където полицията активно бие на избори и референдуми, Румъния, която даде назад от прословутия румънски модел за борба с корупцията. И кой ли още не всъщност.

И в Брюксел са напълно наясно, че при такава картинка да бъде държана България извън Шенген и еврозоната, е проява на лошо възпитание. И то към Бойко от Банкя, който бавно и полека се превърна в най-добрия европеец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кадрите свършват, бизнесът отсега да обучава нови

    Всички блажени времена някой ден свършват. Ще ви го каже всеки, прочел (поне) няколко умни книги. Така и в туризма идва краят на хубавите дни, в които и туристите бяха бол, и кадрите, които ги обслужват, лесно се намираха. Нищо, че заплатите им бяха едно нищо и никакво. Те и затова кадрите се разбягаха,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо