Кротко със заплатите, да не върнем социализма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6546576 www.24chasa.bg

Четете “Капиталът” на Карл Маркс, там всичко е описано

KАПИТАЛИЗМЪТ като строй има много точна икономическа теория, която е “Капиталът” на Карл Маркс. За разлика от социализма, където са се трудили знайни и незнайни теоретици. Това е признато дори от американците. В първата изложба от САЩ след идването на демокрацията, която бе в сградата на малкото НДК, книгата бе в отделна витрина. Точно с подобен надпис.

Напоследък обаче е явно, че в България се помни единствено законът “Пари - стока - пари прим”. Вярно, че е основен, но има и други, които не са по-маловажни.

Например този за базата и надстройката. Който гласи най-общо, че в едно общество първо трябва да се развие базата, или индустрията, а след това да се гледа надстройката, която е обслужващата сфера (да ме простят главен асистент Иван Костов и професор Алексиев, ако греша). Това ми се е набило в главата за четири явявания на този изпит във Висшия машинно-електротехнически институт “Владимир Илич Ленин”.

У нас в последните години се забелязват нарушения точно на този основен закон. Което няма да доведе до нищо хубаво.

Напоследък е модно да се протестира за заплати. Полицаи, медицински сестри, лекари. И с малко там се бележи ръст на заплатите. В същото време в частните фирми те са замразени на някои места от 10 години и мърдат единствено ако си на минималната. И когато растежът в бюджетната сфера е по-сериозен от този в частната, на това му се вика социализъм. Вероятно на никого не му е цел да върнем Народна република България.

На всичко отгоре този растеж не е на базата на някакви реални резултати, а просто на негодувание, което е още по-опасно.

Защото полицията в центъра на София продължава да липсва, няма ги общинските служби, а по дворовете се правят сметища. 200 гонят трима в планината и не могат да ги хванат. Сигурно заради ниското си заплащане. По-скоро намирисва на нещо друго.

Болниците поглъщат все повече и повече средства, но никой не казва да се спре с порочната практика да се произвеждат болни. Защото в момента точно това правим. Правителството, което вдигне двойно и тройно парите за спорт, ще влезе в историята, защото ще спасим няколко поколения. Но това е съвсем друга тема.

Нямам против да се вдигат заплатите, да няма някакво неразбиране. Но първо трябва да се постараем да изградим по-сериозна база и след това да си гледаме надстройката.

Заради това трябва да се чете по-внимателно Карл Маркс.

От над 20 години се опитваме да направим обратното и след това се чудим защо не се получава.

Първо бяха бетоните по морето и туризмът, сега са болниците. Вече имаме повече от Холандия. Но няма нито един доволен от обслужването.

Гърците успешно се справяха с обратния модел, докато не влязоха с двата крака покрай двойни и тройни разходи за олимпиадата. Просто някой прибра едни пари, а след това държавата фалира.

Някой замислял ли се е за феномена, че като изключим Бил Гейтс и шефа на “Амазон”, в портфолиото на всеки световен милиардер, който е в списъка на “Форбс”, има някаква част от индустрия, на първо място металургия. Значи Лакшми Митал или пък Роман Абрамович могат да правят пари от нея, но в България никой не успя. Напротив, затворихме всичко, което можеше да затворим, и го нарязахме на скрап. А не го изнесохме, защото няма къде да го преработим.

Да, хубаво е заплатите на растат, но не на всяка цена. Особено в бюджетната сфера.

А “Капиталът” е достъпен за всички. И за работодатели, и за министри. Него трябва да го четат най-вече първите. И да разберат, че специалист струва пари, а не минимална заплата. Иначе няма да ги намерят и със свещ в Украйна, Тайланд и други екзотични места. И това го има в теорията на капитализма. Вервайте ми. От четвъртия път вързах четворка. При Иван Костов. Навремето във ВМЕИ “Ленин” това се равняваше на диплома. Политикономията и основи на комунизма при Грую Манафов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,