Кротко със заплатите, да не върнем социализма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6546576 www.24chasa.bg

Четете “Капиталът” на Карл Маркс, там всичко е описано

KАПИТАЛИЗМЪТ като строй има много точна икономическа теория, която е “Капиталът” на Карл Маркс. За разлика от социализма, където са се трудили знайни и незнайни теоретици. Това е признато дори от американците. В първата изложба от САЩ след идването на демокрацията, която бе в сградата на малкото НДК, книгата бе в отделна витрина. Точно с подобен надпис.

Напоследък обаче е явно, че в България се помни единствено законът “Пари - стока - пари прим”. Вярно, че е основен, но има и други, които не са по-маловажни.

Например този за базата и надстройката. Който гласи най-общо, че в едно общество първо трябва да се развие базата, или индустрията, а след това да се гледа надстройката, която е обслужващата сфера (да ме простят главен асистент Иван Костов и професор Алексиев, ако греша). Това ми се е набило в главата за четири явявания на този изпит във Висшия машинно-електротехнически институт “Владимир Илич Ленин”.

У нас в последните години се забелязват нарушения точно на този основен закон. Което няма да доведе до нищо хубаво.

Напоследък е модно да се протестира за заплати. Полицаи, медицински сестри, лекари. И с малко там се бележи ръст на заплатите. В същото време в частните фирми те са замразени на някои места от 10 години и мърдат единствено ако си на минималната. И когато растежът в бюджетната сфера е по-сериозен от този в частната, на това му се вика социализъм. Вероятно на никого не му е цел да върнем Народна република България.

На всичко отгоре този растеж не е на базата на някакви реални резултати, а просто на негодувание, което е още по-опасно.

Защото полицията в центъра на София продължава да липсва, няма ги общинските служби, а по дворовете се правят сметища. 200 гонят трима в планината и не могат да ги хванат. Сигурно заради ниското си заплащане. По-скоро намирисва на нещо друго.

Болниците поглъщат все повече и повече средства, но никой не казва да се спре с порочната практика да се произвеждат болни. Защото в момента точно това правим. Правителството, което вдигне двойно и тройно парите за спорт, ще влезе в историята, защото ще спасим няколко поколения. Но това е съвсем друга тема.

Нямам против да се вдигат заплатите, да няма някакво неразбиране. Но първо трябва да се постараем да изградим по-сериозна база и след това да си гледаме надстройката.

Заради това трябва да се чете по-внимателно Карл Маркс.

От над 20 години се опитваме да направим обратното и след това се чудим защо не се получава.

Първо бяха бетоните по морето и туризмът, сега са болниците. Вече имаме повече от Холандия. Но няма нито един доволен от обслужването.

Гърците успешно се справяха с обратния модел, докато не влязоха с двата крака покрай двойни и тройни разходи за олимпиадата. Просто някой прибра едни пари, а след това държавата фалира.

Някой замислял ли се е за феномена, че като изключим Бил Гейтс и шефа на “Амазон”, в портфолиото на всеки световен милиардер, който е в списъка на “Форбс”, има някаква част от индустрия, на първо място металургия. Значи Лакшми Митал или пък Роман Абрамович могат да правят пари от нея, но в България никой не успя. Напротив, затворихме всичко, което можеше да затворим, и го нарязахме на скрап. А не го изнесохме, защото няма къде да го преработим.

Да, хубаво е заплатите на растат, но не на всяка цена. Особено в бюджетната сфера.

А “Капиталът” е достъпен за всички. И за работодатели, и за министри. Него трябва да го четат най-вече първите. И да разберат, че специалист струва пари, а не минимална заплата. Иначе няма да ги намерят и със свещ в Украйна, Тайланд и други екзотични места. И това го има в теорията на капитализма. Вервайте ми. От четвъртия път вързах четворка. При Иван Костов. Навремето във ВМЕИ “Ленин” това се равняваше на диплома. Политикономията и основи на комунизма при Грую Манафов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо на Кольо от Гурково му харесва в затвора

    Условията в българските арести и затвори не са никак добри. Не само Десислава Иванчева, и други са се оплаквали от мизерията. Защо тогава 39-годишният рецидивист от град Гурково Кольо Рашков е извършил нарочно престъпление - според негови съграждани - за да влезе отново зад решетките. Зад този удивителен мотив се крият много проблеми на
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.