На грък гръб не давам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6546592 www.24chasa.bg

Дайте да не си мерим картите при сложната и преплетена история на балканските държави

Гръцки дипломати били протестирали срещу Войнишкия паметник пред НДК. Те негодували срещу картата, изобразена на щита, държан от лъва, на железните ни полкове. Картата изобразявала границите на Санстефанска България.Това било лош знак преди европредседателството. Такава информация се завъртя из публичното пространство.

Надявам се, това да е поредната леко фалшива новина, защото иначе

става навик

чужди дипломати

да ни учат

как да четем и почитаме историята си. Точно гърците, които са едни от най-големите националисти в Европа, да ни дават уроци по умереност е, меко казано, неуместно.

В интерес на историческата правда и днешната реалност българският национализъм и дори идеята за велика България са направо мизерни в сравнение с идеите за велика Гърция и велика Сърбия. Нашите православни братя винаги са мислили и желали доста по-мащабно от нас. Дето се вика, като се иска - да се иска, като се взима -да се взима. Казано честно, до гръцкия национализъм дори най-върлите наши националисти изглеждат като нежни хризантеми.

Връщане на лъва на железните полкове пред НДК е възстановяване на историческата справедливост и израз на почитта ни към героите от Софийската дивизия, загинали във войните на България.

Картата на щита

не е на

територията

на България

според Санстефанския мирен договор, а на българското землище на Българската екзархия. Границите на Българската екзархия не са определени от българи, а от ферман на султана след много внимателно проучване на османското правителство.

За включването в територията на нашата екзархия на определени епархии е проведен, включително и плебисцит. Е, ние ли сме виновни, че към 1870 година българите са населявали земите от Охрид до Черно море, от Дунава до Бяло море, включително Северна Добруджа до делтата на Дунав и Източна Тракия до линията Мидия-Енос?

Не, ние сме виновни, че въпреки героизма на Българската армия заради поредица от безумни решения на тогавашния политически елит

сме загубили

практически

половината от

българските

земи

Ние сме си виновни, че сме направили от голямото землище на българското племе - “земя като една човешка длан”. Картата на щита отразява историческата реалност към онова време. Тя не предявява териториални претенции, а посочва историческата истина и защитава националното достойнство на дедите ни. Именно от гърците може да се научим на това как се брани национално достойнство. Би могло да се каже - с гърците да се държим по гръцки.

Без да се заяждам, но сигурно Беломорието е най-несправедливо откъснатата от България територия.Тази територия е била част от България дори след пагубната за нас Междусъюзническа война. В онези години за Беломорието никога не е имало спор какви хора живеят там и чие е то. За Македония спор е имало, а виж, за Беломорието е нямало. Там според всички са живеели българи и то е било българско. Аз наистина уважавам гръцкия патриотизъм, но все пак бих припомнил думите на шуменеца генерал Каварналиев, победил шестократно по голямата гръцка войска при Дойран през 1913 година- “НА ГРЪК ГРЪБ НЕ ДАВАМ“.

И въобще дайте да не си мерим картите, че при нашата сложна и преплетена история всяка балканска държава държи сигурно по две тестета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какъв firewall*, за да защити държавата данните на хората

    Някой изнесе голямо количество лична информация за милиони българи, целейки да дискредитира държавата. И е критично важно в следващите дни тази държава да покаже, че може да защити своите граждани. При днешното светкавично развитие на технологиите няма система със 100% гаранции срещу кибератака. Тогава?
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в