Една пиеса, която носи радост на зрителите и мъка на професори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6548393 www.24chasa.bg

Ако билетите за
един спектакъл
свършват, значи
има право
на живот

ОТНОШЕНИЕТО към хумора е голям проблем, защото, както е казал Марк Твен, ако един човек няма чувство за хумор, най-вероятно няма и никакви други чувства.

В Пловдив миналата седмица в зала пред 550 души се изигра пиесата “Операцията”. Оказа се, че в публиката са били ректорът и зам.-ректорът на Пловдивския медицински университет. Те написаха едно много забавно писмо - протест срещу постановката. В него твърдят, че са лично засегнати от нея, че тя е срам, а Иво Сиромахов трябва да бъде персона нон грата за българската култура.

Не знам защо са лично засегнати, вероятно са се разпознали в някои от персонажите ѝ. Синът на проф. Сарафян гледал постановката и казал: “Аз няма да кандидатствам медицина”. Страшни дивотии. По тази логика всички българи трябва да сме обидени на Алеко Константинов заради Бай Ганьо, защото по такъв начин ни е обрисувал. Много се развеселих от това писмо!

Представете си, тези хора през цялото време не са разбрали, че всъщност са на театър и гледат нещо, което е художествена измислица. Те са го възприели като нещо документално. Приемат театралната условност за чиста монета, което е огромна логическа грешка. Това ми напомня на сцената от “Под игото” с “Многострадална Геновева”. Тогава се появява актьорът, който влиза в ролята на злодея. От публиката започват да му викат: “Мръсник!”, “Махай се!”, “Слизай от сцената!”. Ей такива наивни реакции не съм очаквал в XXI в. от образовани хора, професори, за които се предполага, че имат елементарна култура.

През януари “Операцията” трябва отново да се играе в една общинска зала в Пловдив. Сега от общинското ръководство ни казват: “Не може да играете пиесата в тази зала, защото има възражения от страна на Пловдивския медицински университет.”

Вижте какъв парадокс се получава - 550 души са в залата. От тях 547 се радват, ръкопляскат и се заливат от смях. Трима решават, че постановката не им харесва, и заради тях пловдивската публика няма да има възможност пак да гледа това представление.

Има хора, които просто се обиждат от всичко. Явно просто не са уверени в себе си и имат някакви дълбоки комплекси, които ги карат да реагират по подобен начин.

В момента очаквам какво ще бъде решението на пловдивската община. В крайна сметка живеем в свободно общество, а не в комунизма, когато се забраняваха книги, филми, театрални постановки. Изобщо не е важно какво мисли някакъв си професор за пиесата “Операцията”, не е важно какво мисля дори и аз, важно е какво казва публиката, а тя говори, като си купува билети.

Щом билетите свършват, значи този спектакъл има право на живот. Това просто е един спектакъл, който носи само радост на зрителите и мъка на отделни професори от Пловдивския медицински университет.

Представлението е частно, то не е зависимо от държавни или общински институции, а единствено от публиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,