Как си бутнахме границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6550494 www.24chasa.bg

Убийството на стотиците километри непробиваема ограда започна при БКП, продължи при БСП и завърши при първото управление на СДС

Днес, когато депутати снимат драматични филми за границата, когато всеки втори човек стана експерт що е двуредово и едноредово заградително съоръжение, хайде да си спомним един простичък факт.

България имаше граница. Желязна граница. Гранично заграждение, което по днешни цени сигурно струва милиарди. То опасваше цялата ни страна по границата с Турция, Гърция и бивша Югославия. Съоръжението се наричаше електросигнализационна система за охрана на държавната граница или, както всички му викаха, “кльон”. Преди кльона имаше една ивица разорана земя - така наречената контролно-следова полоса. По турската и гръцката граница съоръжението се изгражда още от 50-те години на миналия век, по югославската - от началото на 70-те години. Става дума за стотици и стотици километри на практика непробиваема преграда. Охранявана от многохилядните Гранични войски. Може би най-добре подготвените войници по онова време. Става дума за почти идеално синхронизирана система за охрана, включваща гранични отряди като основна бойна единица, застави, маневрени групи, групи за бързо действие, отделно и много добро гранично разузнаване, което работеше основно оперативно… Кой и защо го унищожи?

Първите стъпки към демонтирането и оставянето на самотек на това уникално съоръжение са по нареждане на тогавашния министър на вътрешните работи покойния ген. Атанас Семерджиев още в началото на 90-те. Кльонът беше определен като тоталитарна отживелица. БКП унищожи границата, която държавата под нейното партийно ръководство бе изградила. Парадоксално, но факт.

При управлението на БКП, а после БСП убийството на кльона започна, а при първото управление на СДС завърши. “Перестроечната идеология победи държавническото мислене. Унищожаването на границата стана реалност в онези години на тотална държавна деградация, унищожаване на държавността и икономически процеси на раздържавяване.

Истина е, че тази граница пазеше високоефективно никой да не влезе отвън и още по-ефективно никой да не излезе навън. Истина е, че тя служеше като желязна завеса за всеки инакомислещ, който би искал да избяга от тоталитаризма. Истина са и стотиците убити нарушители, най-често невинни хора, тръгнали на Запад. Но е истина и друго. Една държава без граница понякога става територия, която лесно може да бъде смачкана. Особено на Балканите.

Истина е, че и едно преградно съоръжение е пречка не само за мигрантите, но в голяма степен и за контрабандата. И си задавам въпроса дали пък някои люде в началото на 90-те предвидливо не махнаха кльона и не разбиха Гранични войски? Точно преди голямото забогатяване около югоембаргото? Както се казва, с един удар - два заека. Хем унищожаваме една тоталитарна отживелица, хем се отварят едни нови възможности за бързи пари? Или пък просто като доста от нещата у нас, зад които търсим някакви мегаконспирации, стои нещо много банално и силно - човешката глупост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,