Хората се отегчиха от тези, които се продават по магазините, докато вкусът на ръчно правените е по-осезаем, плътен и дори вълнуващ
Оли Смит е експерт по виното и носител на много награди за познанията си в областта на винарството. Той е тв водещ, автор и журналист. Пише за английски печатни издания като Independent, London Life и Country Life, има и авторска колонка в Wine and Spirit, както и в Men`s Health. Смит е автор на три кулинарни книги. Неговите знания и ентусиазъм го нареждат сред 500-те най-влиятелни хора в Обединеното кралство. След няколко дни започва и вторият сезон на предаването му “Оли Смит по следите на бирата” по “Травъл ченъл”.
- Какво научихте за бирата от предаването си, г-н Смит? Защо хората я пият толкова много?
- Пият я по много различни причини. Най-важното, което научих от предаванетоо си, е, че това, което прави бирата толкова специална, е връзката между всички нейни съставки и как тази връзка прераства в превръщането на бирариите в социално място. Забелязах наличието на особен дух в местата, където хората ходят да пият бира. Така че чрез бирата хората успяват да се опознаят един друг по начин, по който не могат никъде другаде.
- Защо крафт бирите станаха толкова популярни в наши дни?
- Хората се отегчиха от бирите, които се продават по магазините. Вече сякаш и вкусът им не е същият. Докато вкусът на ръчно направените бири е по-осезаем, плътен и дори вълнуващ. Много често крафт бирите представят вкуса на региона, от който произхождат. А за тези, които не са били никога любители на бирата, определено ръчно направените бири могат да ги изненадат, и то много приятно.
- Междувременно вероятно заради комерсиални цели хората правят бира от всякакви видове въглехидрати като картофи например?
- Да, забелязва се тази промяна на класическите съставки. Но мисля, че ако се използват достатъчно качествени продукти, могат да се получат чудесни светли бири.
Като пример за страхотна светла бира мога да дам бира с лимонова трева
В Аризона попаднах
на много хубава
бира от диня
Този вид нестандартни бири действат ободряващо и са наистина доста леки на вкус. Виждам, че сега тенденциите са концентрацията на алкохол да намалява.
Когато за първи път посетих Западното крайбрежие на Америка, опитах тежки бири с изключително силен вкус. Наистина страхотни бири. А сега наблюдавам появата на повече бири, които са за маса. Те са много по-подходящи за консумация по време на обяд или вечеря. Вкусът им не е толкова остатъчен и те не пречат да се усеща вкусът на храната.
- Не пием ли фалшива бира - в днешно време бирата се оставя да ферментира едва 2-3 дни?
- Това не се отнася за крафт бирите. Те се нуждаят от доста време, за да отлежат. В индустриалното производство не е така, а това, разбира се, влияе на вкуса. Тези бири са стандартизирани и широко разпространени. Не казвам, че популярните марки са задължително лоши, но мисля, че крафт бирите са много по-добри. Индустриализацията, за жалост, отнема доста от връзката между съставките. Определено е по-добре да платиш малко повече за бира, за която знаеш, че съставките са по-качествени и времето за направа е повече. Уверявам всеки, че това подобрява много и комуникацията между потребителите. Така хората се обединяват около нещо и се създава общност. В Денвър, Колорадо, например попаднах на място, където има доста крафт бирарии и улични артисти, които рисуват сградите и допринасят за създаването на особен дух на това място.
- Какъв вид бира пиете?
- Аз живея в Съсекс, Англия, и там има традиционно заведение за ръчно направена бира. Наистина много харесвам тази бира, която се прави в града ми, но ми допадат и бири, които се предлагат в магазините във Великобритания. В днешно време обаче
е много лесно в
интернет да си
поръчваш бира от
всяка точка на света
и постоянно да опитваш нови вкусове. Преди няколко дни видях една американска бира, която исках да опитам, и я поръчах само за 30 сек. Невероятно е колко свързан е светът чрез модерните технологии.
- Коя бира харесвате повече - английската или американската?
- Двете държави - Великобритания и САЩ, са се специализирали в правенето на доста различни видове бира. От двете страни на Атлантика се забелязват големи различия. Ние, англичаните, сме се специализирали повече в правенето на тъмни бири, докато в САЩ подхождат по-креативно. Там са направили бирата туристическа атракция. Има градове, които привличат много туристи - любители на алкохолната напитка. В Портланд например имат невероятни бирени фестивали.
- Запознахте ли се с интересни хора по време на обиколките си в Америка?
- Да, веднага се сещам за две момчета в Аризона с невероятна концепция за бира, която се казва “Аризонска дивотия”. Двамата обикалят навсякъде из селата в района, до някои места дори ходят с кану и събират интересни съставки за своята ръчно направена бира. Имах възможността да обикалям с тях. Заедно отидохме при фермер, който им даде дини, а от тях те направиха чудесна бира. Много ми харесва това, че хората се обединяват в направата на нещо уникално и търсят начин да си съдействат. Подобно нещо видях и в Колорадо.
- Някои специалисти казват, че чашата, в която се налива бирата, е от голямо значение.
- Абсолютно вярно.
- Каква трябва да е подходящата чаша?
- Зависи от вида бира.
Светлите, не толкова
алкохолни бири са
подходящи за високи
големи чаши
като кана
Но най-универсалната чаша за бира, особено за по-алкохолните бири като индийския пейл ейл, е високата сферична чаша. Като за коняк, но по-голяма. Тя е много подходяща за американския индийски пейл ейл и имперския индийски пейл ейл, които имат по-цитрусов вкус и аромат и именно чашата набляга на тези характеристики на бирата. Чашата може да създаде изключително удоволствие, докато пиеш бира.
- Вие самият колко бира можете да изпиете?
- Не особено много, (Смее се). Повече гледам да се наслаждавам на вкуса на бирата. А когато изпия повечко, ми се дотанцува.
- От какво значение е пяната на бирата и трябва ли тя да е до ръбчето, или изобщо не трябва да я има?
- Различно е в отделните държави. В Германия например чашите изглеждат сякаш са пълни със сладолед на върха - има толкова много пяна. В Холандия оставят малко пяна до ръбчето на чашата, а във Великобритания изцяло махаме пяната. Така че зависи от традициите при консумацията на бира в различните държави. За мен най-важното е бирата да изглежда добре и да ти създава удоволствие, докато я пиеш. Според мен ейловете са по-приятни без пяна, но определено има различни предпочитания в различните страни.
- Освен че разбирате от бира, вие сте голям експерт по виното. Как се случи така, че да станете един от най-големите познавачи на виното?
- Докато растях у дома в Англия, там не се консумираше вино. През 70-те и 80-те виното не беше особено разпространено на Острова. На 18-годишна възраст, докато бях ученик, започнах работа като разносвач към магазин за вино. Често се заглеждах по надписите на кашоните и се чудех какво означават и какво общо имат с виното. Казвах си: “Майорка - какво ли е това изобщо?” Впоследствие разбрах, че това е едно невероятно място в Испания, където правят вино. Впоследстие интересът ми се засили дотолкова, че се явих на конкурса Wine Idol, нещо като Music Idol, само че никой не го гледа по телевизията. (Смее се.) Поне майка ми го гледаше и беше много горда с мен. Аз тогава го спечелих и оттам тръгна моята кариера като винен експерт. Започнаха да ме канят в различни шоупрограми по телевизията.
- Кое е перфектното вино за вас?
- Много харесвам английското шампанско - предпочитам го за празници.
- Вие сте един от петстотинте най-влиятелни хора във Великобритания. Какво е мнението ви за Брекзит?
- Аз съм страстен проевропеец и мисля, че се създаде ситуация, в която трябва да се доверим на правителството на страната. Надявам се, че те ще направят най-доброто за държавата. Ще видим дали ще свършат добра работа. Аз съм категорично против Брекзит, но щом това е волята на народа, нека така да бъде. За мен е голяма трагедия. Аз подкрепям Европейския съюз и може би затова трябва да се преместя в България. (Смее се.)