Браво на Гришо, милост за Волгин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6559278 www.24chasa.bg

Защо премиерът трябва да мине на голф

Двама души развълнуваха нацията покрай финалния тенис турнир в Лондон – Григор Димитров и Петър Волгин. Григор изпълни с възторг всяко българско сърце, а Волгин – с гняв и неистово желание да му се удари шамар, да бъде натикан в миша дупка и завинаги да бъде затръшната устата, която си позволи да омаловажи значението на първата ни ракета

за съдбата на

нацията

Ето едно от любимите ми изказвания по повод на Волгин във фейса:

Petya Simonsen: Смятам, тъй като съм много импулсивна, да ударя един виртуален шамар на интелигентния господин, ей така, просто щото ми се иска... започвам обаче не с един, а с 21 шамара, защото смятам, че има много чаркове за наместване по мозъка, можете и вие да се пробвате, ако искате - ето 21 шамара.

Тази Петя ми напомня древния герой Одисей, който пребива от бой Терсит – праобраза на днешния журналист. Терсит си спечелва боя с това, че изразява народното недоволство и негодувание от несправедливата подялба на благата от страна на Агамемнон. Ето как го описва Омир:

Още шумеше

единствен Терсит,

неумерен във думи,

който в душата си

въдеше разни слова

непристойни.

Между дошлите при

Троя ахейци той беше

най-грозен:

с гърбица, куц,

кривоглед, раменете

му хилави бяха

вгънати силно

навътре и сведени

чак до гърдите.

Така Омир обрисува първия журналист някъде през VII-VIII век преди Христа, при античните родово-племенни нрави. Явно след 2800 години сме си все същите. Я някой нещо критикува – бой. То и самият Омир в един момент става жертва на цензурата, защото според Платон поет като него не трябва да се допуска в идеалната държава – откъде накъде ще придава на боговете човешки слабости?

Проблемът е, че преди 2800 години Терсит си изяжда боя, но никой не се сеща да го опровергае с аргументи. Затова и до днес историята приема, че той е прав - в лагера на ахейците цари разкол, Агамемнон е корумпиран, а Ахил бойкотира войната заради някакви си девойки. Което показва, че

истината не се

лекува с шамари

Затова аз ще се опитам да спася честта на тенис феновете без виртуални шамари, а с логически аргументи. Първо, какво точно трябва да се опровергае? В своя “злостен” коментар

Волгин изобщо не

обижда Гришо

Той просто изтъква, че неговите победи с нищо не променят нашия живот, така че няма какво чак толкова да се възторгваме. Между едното и другото има голяма разлика, надявам се, че хората от шамарената фабрика ще се напънат да го схванат.

Второ, аз приемам, че Волгин е около 40% прав, но само що се отнася до некрасивите спортове. Вероятно си спомня телешките възторзи от борбата и щангите – каква стана тя после? Едни се продадоха в Турция и Катар, други създадоха бандитски групировки, трети станаха абонати на комисията по допинг. А как да се гордея с успехите на жените в щангите? Пази боже. Едно време развивахме точно тези спортове, които младежта по света избягваше, та да е по-лесно да грабнем медалите.

Но тенисът е нещо принципно различно. Г-н Волгин явно не го познава и затова гледа на него с пренебрежение. Тенисът извисява ума и облагородява чувствата дори когато го играят българи. Тенисът е красив спорт, а красотата ще спаси света, така че защо да не спаси България?

Самият факт, че

Гришо е красавец

и чрез него целият български народ общува с Шарапова и Шерцингер, вече вдъхнови хиляди млади хора да тръгнат по неговия път. Парите на Гришо също не биха отблъснали младежта, та да ги споменаваме иронически. Ако 10 000 момчета закачат на стената си портрета на Гришо вместо някой калпав рапър с позлатен патлак и ланци, нима това не извисява националната ни култура?

И ако се опитат да тренират като Гришо, ще получат здрав дух в здраво тяло, ще се научат на строг режим, упорство и борба. Какво по-добро за нацията?

Дори младият човек да постигне и една десета от успехите на Гришо в тениса, само да проблесне в компютрите на тенис асоциацията, ще може да вземе пълна стипендия в някой американски университет, да стане бакалавър и да се ожени за американка, след което да се разведе и да се омъжи. Където и да отиде, няма да му се налага да мие чинии. Тенисът е най-конвертируемата професия, гладен тенисист няма.

Но дори и младежът да се насочи към друга професия, тенис уменията винаги ще му помагат в кариерата. Мога да назова няколко наши

сънародници,

които станаха

министри

и забогатяха главно благодарение на тениса. В наше време дамите все по-активно използват предимствата си, с които изместват силния пол в кариерната надпревара. Само тенисът може да изравни шансовете на младия мъж. Началството обикновено играе тенис и търси добри спаринг-партньори, те се ценят дори повече от партньорите в кревата. Мъж тенисист е 10 пъти по-силен от жена тенисист. Така че младежът, който навлезе от рано в този спорт, по-късно ще бъде щедро възнаграден.

Вярно, най-маститите шефове вече се насочват към голфа. Уви, тук нямаме идол като Гришо. Ако имахме, десетгодишните вече щяха да мрънкат: “Тате, искам на “Трейшън клифс!” Но истината е, че тенисът много помага за усвояването на ударите в голфа, защото и в двата спорта се искат точен замах, правилна стойка и правилен партньор. Докато не се появи национална звезда в голфа, успехите на Григор Димитров са най-добрият ни пътепоказател към правилния цивилизационен избор още от най-ранна възраст. И нито един младеж или родител няма да остане измамен.

Измамени бяха тези момчета, които се вдъхновиха от футболните ни успехи през 1994 година. Те се втурнаха да се записват в детските школи, бягаха от училище да тренират, майките им даваха подкупи на треньорите и накрая к'во? Щом почукаха на вратата на клубния отбор, оказа се, че мястото им е заето от някой Мугабе.

Шампионът ни “Лудогорец” ту излиза изцяло с латиноамерикански тим, ту изцяло с африкански, а ритнитопковците от Делиормана трън си вадят и люпят семки. Едно време в клубните ни отбори нямаше нито един чужденец, но футболистите ни играеха в най-елитните западноевропейски отбори и печелеха милиони. Днес у нас ритат само чужденци, а българите я успеят да се продадат в някой азиатски заводски тим, я не.

Сутрин ритат, следобед метат стружките в цеховете. Така че Волгин може би е прав за футбола и щангите, но за тениса не е. Спокойно може да предположим, че ако Гришо стане №1 в ранглистата, това

ще вдигне БВП

на България

поне с 1%

и ще ни придвижи поне с 1 километър по пътя към Европа.

И накрая ще завърша с един съвет към премиера – да остави и футбола, и тениса и да мине на голф. На голф игрището той ще може да общува културно със световни лидери като Тръмп, Макрон, Бил Гейтс. Дето се вика, колкото по-нагоре в социалната стълбица, толкова по-малки топки.

Защото, ако продължава да търчи по игрища и кортове с тези килограми, ще си съсипе ставите, знам го от личен опит. Не искам да го гледам след 20 години как влиза и излиза с инвалидна количка от Министерския съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност