Въведете часове по киберсигурност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6561442 www.24chasa.bg

Нека децата от малки знаят, че в интернет има не само забавления

СЛЕД поредната вълна от атаки с мейли менте, този път уж от “Кредисимо”, едно е ясно – трябват часове по киберсигурност за учениците.

Не може десетки хиляди души да отварят писма, които наглед са от компания за кредити, и да се притесняват, че ще отидат на дело, при положение че нямат заем към нея. Нещо повече, никой не си е направил труда да провери подателя. Да, името действително съдържа името на фирмата, но човек може да сложи там дори това на американския президент. Ако обаче се цъкне върху това име, веднага излиза кой е мейл адресът, от който е пратено съобщението.

В случая с последните атаки това бе пощенска услуга от Япония. Тази трябва да е втората аларма на човек, след като той вече знае, че няма кредит към тази фирма. Дори обаче тези две неща да не го убедят, че мейлът е менте, писмото пренасочва към прикрепения файл. Там също има ключов детайл.

Мейлът казва, че в него има още информация. При опит да се изтегли този файл, без да се отваря, се вижда, че той не е с разширение на текстови документ – например .doc, .docx или .txt. Вместо това е .ехе, което е инсталационен файл.

Това са възможно най-дребните примери от последната мейл атака, която е изключително елементарна – инсталираш файла и киберапашите получават достъп до банковите ти сметки и всичките ти пароли. Дори да нямаш онлайн банкиране, завземат фейсбука ти и искат пари от твоите приятели от твое име, уж защото си болен. В интернет обаче дебнат и много други заплахи.

Всекидневно се разпращат фишинг мейли. И при тях човек само трябва да погледне не кaк изглежда даден сайт, защото той може да е точно огледало на фейсбук например, а домейна отгоре. Ако той не е на легитимния сайт, то това е опит за измама. И въпреки това редица хора се хващат. Да не говорим колко беди идват от обстоятелството, че някой решава да си спести някой и друг лев и не си купува оригинален софтуер. Вместо това тегли пиратски, който няма никакви защити. Така “спестените” пари се плащат на малко по-късен етап, но за сметка на това с лихвите.

В училищата отдавна има часове по информатика и информационни технологии. Те запознават с основните им принципи. В тях обаче не се обръща никакво внимание на сигурността, а тя е ключова.

Вече почти цялата информация за човек е налична в онлайн присъствието му, откъдето мнозина управляват и парите си.

А едно е сигурно – кибербандитите не само няма да спрат, но ще станат и по-изобретателни.

Затова е време да се въведат часове по киберсигурност. И най-добре е това да почне още от училище, за да са подготвени от малки децата, че в интернет освен забавления има и много рискове и опасности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.