Въведете часове по киберсигурност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6561442 www.24chasa.bg

Нека децата от малки знаят, че в интернет има не само забавления

СЛЕД поредната вълна от атаки с мейли менте, този път уж от “Кредисимо”, едно е ясно – трябват часове по киберсигурност за учениците.

Не може десетки хиляди души да отварят писма, които наглед са от компания за кредити, и да се притесняват, че ще отидат на дело, при положение че нямат заем към нея. Нещо повече, никой не си е направил труда да провери подателя. Да, името действително съдържа името на фирмата, но човек може да сложи там дори това на американския президент. Ако обаче се цъкне върху това име, веднага излиза кой е мейл адресът, от който е пратено съобщението.

В случая с последните атаки това бе пощенска услуга от Япония. Тази трябва да е втората аларма на човек, след като той вече знае, че няма кредит към тази фирма. Дори обаче тези две неща да не го убедят, че мейлът е менте, писмото пренасочва към прикрепения файл. Там също има ключов детайл.

Мейлът казва, че в него има още информация. При опит да се изтегли този файл, без да се отваря, се вижда, че той не е с разширение на текстови документ – например .doc, .docx или .txt. Вместо това е .ехе, което е инсталационен файл.

Това са възможно най-дребните примери от последната мейл атака, която е изключително елементарна – инсталираш файла и киберапашите получават достъп до банковите ти сметки и всичките ти пароли. Дори да нямаш онлайн банкиране, завземат фейсбука ти и искат пари от твоите приятели от твое име, уж защото си болен. В интернет обаче дебнат и много други заплахи.

Всекидневно се разпращат фишинг мейли. И при тях човек само трябва да погледне не кaк изглежда даден сайт, защото той може да е точно огледало на фейсбук например, а домейна отгоре. Ако той не е на легитимния сайт, то това е опит за измама. И въпреки това редица хора се хващат. Да не говорим колко беди идват от обстоятелството, че някой решава да си спести някой и друг лев и не си купува оригинален софтуер. Вместо това тегли пиратски, който няма никакви защити. Така “спестените” пари се плащат на малко по-късен етап, но за сметка на това с лихвите.

В училищата отдавна има часове по информатика и информационни технологии. Те запознават с основните им принципи. В тях обаче не се обръща никакво внимание на сигурността, а тя е ключова.

Вече почти цялата информация за човек е налична в онлайн присъствието му, откъдето мнозина управляват и парите си.

А едно е сигурно – кибербандитите не само няма да спрат, но ще станат и по-изобретателни.

Затова е време да се въведат часове по киберсигурност. И най-добре е това да почне още от училище, за да са подготвени от малки децата, че в интернет освен забавления има и много рискове и опасности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции