Половината българи искат 1000-2000 лв. на месец за добър живот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6574496 www.24chasa.bg

Всеки трети не може да си позволи разходи за месо, плодове и шоколадови изделия

Няма големи тревоги за работното място - 9% притеснени, че може да останат без работа

Изследователски център “Тренд” и “24 часа” стартират общ проект за обществено-политически индекс под името 24 TREND INDEX. Основната ни цел е всеки месец да тестваме нагласите на българите и да даваме обективна информация за общественото мнение както по политически, така и по обществени теми.

Представяме на вашето внимание втората част от проучването, посветена на обществен блок от въпроси. Проучването е реализирано от изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017 г.

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента, показват данните от проучването на “24 часа” и изследователски център “Тренд”.

54% не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а

само 16%

смятат, че

жизненият им

стандарт ще

се влоши

Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт, за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Вижте графиката голяма тук

Проучването отчита

усещане за

сигурност

сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. Необходимо е да направим уточнението, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Месните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и за тези, които са безработни.

На декларативно ниво

всеки пети

българин твърди,

че има спестени

пари

Половината от сънародниците ни твърдят, че ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв.

Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда.

За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход е над 2500 лв.

Над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58 на сто имат доверие на полицията при решаването на подобен тип случаи.

  • Благодарим и за емоциите на Ивет и Мария

    Благодарим и за емоциите на Ивет и Мария

    Две големи български спортистки участваха на последната си олимпиада. За едната - Мария Гроздева, е сигурно, за втората - Ивет Лалова, не съвсем. Все пак до Париж остават само 3 години. Независимо от това пак е време да благодарим за емоциите на тези две прекрасни българки. Които ни караха да ставаме рано или пък да си лягаме късно
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо