Лумпени разпускат долни страсти. Да си плащат тогава!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6577305 www.24chasa.bg
Мелето на футболния мач в Пловдив. СНИМКА: SPORTAL.BG

Ако трябва униформени
да пазят по стадионите,
клубовете да дават пари,
и то за двойни надници

Новината след последната футболна среща между “Локомотив” (Пд) и ЦСКА е, че са задържани 11 хулигани. А, да - освен това и двата клуба ще плащат символични глоби от по няколко хиляди лева. И така поредното идиотско сбиване на български стадион ще мине и замине.

Не гледам отдавна мачове на български отбори, дори и националният трудно може да ме привлече за зрител, но след поредното меле на стадиона в Пловдив изгледах видеото от сбиването между феновете на двата отбора. Сбиване е меко казано - възпитана формула на

дивашките

маниери между

млади хора,

обединени от общото “футболни фенове”.

Гледах внимателно - първо изкъртиха със злоба т. нар. прегради на сектора за феновете на ЦСКА на стадиона. После се втурнаха към пистите около игрището, започнаха да летят бомбички, търсеше се зверски сблъсък. Футболистите и от двата отбора изчезнаха яко дим от игрището. Мачът е прекъснат.

Мелето обаче продължава. Минава доста време, докато дойдат полицаите. Не ги укорявам - те са били извън стадиона, за всеки случай, заради т. нар. рискова футболна среща.

Впрочем и това се повтаря от години - когато назначената охрана не може да си свърши работата, както беше в случая, викат полицията. Опитвам се да ги броя от екрана - поне 40-50 жандармеристи са в полезрението на камерата. Пълно снаряжение. Като за битка с футболни ултраси.

Имало, казват, и руски спецове в тая работа, които провокирали сблъсъка. В онлайн пространството се говори, че били

“легенди от

ултракултурата

в Москва”

Дошли чак до стадиона в Пловдив, за да подпалят войната между агитките на двата отбора. Така ли е, или не, да каже полицията.

Не това е важното в случая. Акцентът тук е че някакви абсолютни маргинали днес могат да подпалят война между феновете, утре тези диващини може да прелеят по улиците на един град, по площадите на една страна. Не е невъзможно. Както казва един многознайко от форумите,

те са си

“направо

бойна сила”

“Ако ми трябват войници за действия, няма да разчитам на щатните тумбаци, а ще привикам тези, поротно”, пише този човек. И ги описва така: “млади и здрави мъже, привидно добре задоволени и очевидно скучаещи. Агитката им (на червените) - е отдушник за уикендите. След яко бачкане да разпуснат долни страсти”.

Щом обаче някакви пълни лумпени може да си разиграват коня както си поискат, те трябва да си платят за тази екстра. Защото със сигурност мнозинството граждани, които плащат данъци, не искат с техните пари да се охраняват футболните агитки.

Силите на полицията трябва да са за друго - например, за да се намали битовата престъпност. Да станат по-малко кражбите, телефонните измами.

Защо общо хората в държавата да не се чувстват сигурни, че няма да ги ограбят, докато спят, а полицията да пази футболните лумпени? Клубовете да си поемат този риск с феновете и щом не могат да си озаптят хулиганите, да плащат. Даже двойни, че и тройни надници за полицаите на терена. Защото и с просто око се вижда, че наета охрана работа не върши, когато на стадиона стане напечено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо на Кольо от Гурково му харесва в затвора

    Условията в българските арести и затвори не са никак добри. Не само Десислава Иванчева, и други са се оплаквали от мизерията. Защо тогава 39-годишният рецидивист от град Гурково Кольо Рашков е извършил нарочно престъпление - според негови съграждани - за да влезе отново зад решетките. Зад този удивителен мотив се крият много проблеми на
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.