Длъжни да (не) обичат Гришо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6579928 www.24chasa.bg

Григор Димитров е едно клето момче, което играе тенис, каза единият.

Досадно е постоянно да ни занимават с него, заяви другият

Покрай всенародната радост за Гришовия триумф на корта открихме, че чаровният ни тенисист е успял да си отгледа и черногледа опозиция. Постове във фейсбук на журналиста Петър Волгин и писателя Калин Терзийски, които оспорват еуфорията около първата ни ракета, станаха едва ли не по-дискутирани от самата победа на тенисиста. Започнаха яростни спорове по медии и в социалните мрежи.

Григор Димитров стана трети в света след мача срещу белгиеца Давид Гофен, когото победи в два сета. Гришо си тръгна от турнира в Англия с 1500 точки за световната ранглиста и 2 549 000 долара като шампион без загубен мач.

Волгин написа във фейсбук: “Изключително досадно е постоянно да ни занимават с Григор Димитров. Няма абсолютно никакво значение дали въпросният Гришо е спечелил, загубил или завършил реми. Дали е увеличил банковата си сметка, или не също би трябвало да вълнува единствено самия него. Да превръщаш някакъв спортист в идол, да се възторгваш от победите му или да ревеш при загубите му е признак на много, ама наистина много нисък интелект.”

Писателят Калин Терзийски добави черен нюанс в кацата с мед: “Григор Димитров е едно клето момче, което играе тенис. Игра с топка”, каза той по Нова тв. “Димитров спечели един турнир в Лондон и взе 2,5 млн. долара. Аз за един разказ, написан за българския вестник в Лондон, взимам 25 паунда. Българският народ не прави нищо, за да издигне на световно ниво писателите си. Те знаят за мен, че съм пиел, но не знаят какво съм написал. Това е трагично.

Аз обичам Григор Димитров, но не мога да го приема на сериозно, защото не приемам насериозно спорта като цяло. Лувърът ли е по-важен за цивилизацията, или стадион “Маракана”?”, попита писателят. Във фейсбук той продължи с откровенията си: “Българите по улици, кръстени на тенисисти, ли крачат всеки ден... или по улици, кръстени на писатели?...”

На левия Петър Волгин му харесва да вбесява с екстравагантност

Журналистът Петър Волгин е известен с левите си убеждения.

48-годишен, софиянец. Учил е в 32-о училище с преподаване на руски език “Климент Охридски” в София, после Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ”. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Става известен с радиопредаването си “Без контрол”, което стартира на 1 април 1998 г. в ефира на Българското национално радио.

От 2005 до 2010 г. води авторско телевизионно предаване “Вярно с оригинала” по телевизия TV7.

От 2009 до 2015 г. е автор и водещ на “Деконструкция” по БНР. В края на декември 2015 г. управителният съвет на БНР спира предаването “Деконструкция” заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия и заради акт за административно нарушение, наложен на БНР от СЕМ.

Тогава десетки леви столичани протестират пред радиото с желание предаването да бъде възобновено. Други са доволни и препоръчват на Волгин да отиде в частна медия, защото в държавна липсата на плурализъм и едностранчивата пропаганда са недопустими.

Сред тях са и журналисти. Колежка отправя към него хаплива забележка, че в предаването си използва похвати от времето на трайчокостовизма с интонация, подходяща за куклен театър.

Обвиняват го и в яростна защита на Путин и Русия, на което в интервю Волгин отговаря: “Давам 2000 лв. на всеки, който намери едно мое изречение, в което има възхвала на Путин.

“Хората гледат и слушат ярки предавания. Може да не ги харесват, може да изпадат в бяс от тях, но тъкмо затова ги гледат. Плурализмът и обективността са възможни само там, където има сблъсък на гледни точки, а не там, където няма никаква гледна точка”, казва той пред печатна медия.

Днес Волгин е сред редакторите на обедното предаване на БНР “12+3”.

Преди 3 години журналистите Йордан Лозанов и Георги Папакочев, които са сред създателите на предаването, заявяват в отворено писмо,че изявите на Волгин сриват авторитета на предаването.

Вюпрочем журналистът не за първи път провокира острите реакции на гилдията, а и на слушатели с позициите си. Наскоро Волгин обяви одобрението си за палежа на крана, който трябваше да демонтира паметника “1300 г. България”. Свърза този акт с одобрението си за протестиращите в Хамбург срещу капиталистическата система. “Колкото повече такива действия, толкова по-голям шанс за разбиване на статуквото, написа в мрежата журналистът.

Петър Волгин наскоро стана баща на момченце от колежката си в БНР Даниела Големинова. Двамата имат и дъщеря - Теа.

Жълти хроники припомнят за връзката му с журналистката Калина Андролова, която пък била голямата любов на Мартин Карбовски.

Носител е на наградата за радиожурналистика “Сирак Скитник” за 2003 г. Автор е на няколко книги.

Калин Терзийски - бохемът психиатър

“10 000 човека в България четат всяка моя книга. По-голямата част знаят за мен, че съм пиел, а не знаят какво съм написал. Това е трагично”, заключи писателят и антигришовист Калин Терзийски пред Нова тв. И сигурно има нещо вярно в думите му, макар списъкът с негови стихосбирки и разкази да е доста дълъг.

Показателна за него е следната случка - преди време прибира в дома си в Банкя бездомния алкохолик Данчо, проиграл на комар жилището си. Сближава се с него и го смята за най-близкия си приятел. Родителите му обаче упражняват натиск този човек да напусне дома му и човекът си отива. Преди известно време писателят научава за смъртта му и плаче и страда жестоко.

Калин Терзийски е роден в София през 1970 г. Израсъл е в столичния квартал Подуене. Завършил е Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) в София. Пише първите си стихове като ученик. Две години служи в Гранични войски. През 1990 г. записва медицина във Висшия медицински институт - София, където завършва през 1996 г. Работил е като дърводелец, анкетьор, санитар, медицинска сестра. След като завършва висшето си образование, е психиатър в държавна психиатрична болница “Свети Иван Рилски” в кв. Курило, Нови Искър. Успоредно пише за вестници и списания.

През 1997 г. пали огън на площада пред сградата на Народното събрание заедно с Мартин Карбовски в знак на протест. Осъден е за дребно хулиганство.

От 2000 г. избира да се посвети на писането. До 2010-а работи като сценарист в предаванията: “Квартал”, “Лица”, “Каналето” (БНТ), “Досиетата Хъ” (Дарик радио), “Шаш”, “Пълна лудница”.

През 2006 г. заедно с Карбовски и Ангел Константинов създава литературния клуб “Литература*Диктатура”. В него членува и брат му - писателят Светослав Терзийски. През 2010 г. с група водещи сценаристи учредява Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). Учредител е и на Асоциация на писателите в България. През 2016 г. участва в тв реалитито “Фермата”.

Автор е заедно с Деяна Драгоева на автобиографичния роман “Алкохол”, в който освен личен опит споделя и този на психиатър.

Номиниран е 4 пъти за наградата “Хеликон” за сборниците си с разкази “Има ли кой да ви обича” и “Любовта на 35-годишната жена”, и за романите “Алкохол” и “Лудост”.

Носител е на наградата за литература на ЕС и на наградата за “изгряващ” автор с не повече от 4 издадени белетристични книги.

Писателят има драматичен опит с млади и красиви български актриси. Една от тях е звездата от сериала “Откраднат живот” Диана Димитрова, която изпълнява ролята на д-р Огнянова. Терзийски неотдавна призна, че изживял много тежко края на краткия роман с красивото миньонче.

Любовта му към актрисата Елен Колева пък стана публично достояние, след като жената, с която живее от дълги години - Ивана Генова, обяви във фейсбук, че Колева й откраднала мъжа. “Живея с Елен, Елен Колева! Тя е прекрасна, това е!”, съобщава за връзката си с красивата актриса Терзийски. Злите езици говорят, че фаталният чар на Елен е върнал писателя към алкохола. Месеци по-късно те се разделят и Терзийски отново се връща при Ивана Генова. Започва да рисува библейски сцени за деца с аутизъм.

  • Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Който и да е човекът от управляващите, сетил се, че не е нормално да се вдига само минималната пенсия, трябва да бъде похвален. Защото в последните години под натиска на политиците от “Обединени патриоти” пенсионната система в България стана възможно най-нечестната. Увеличението само на минималната пенсия просто лека-полека щеше да изравни
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение