Юлиан Попов: На фона на Софиянски всяка нормалност в София е успех

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6581816 www.24chasa.bg

Репликата с 80% дебили ще остане тежък пасив за БСП и ще я подяжда отвътре

- Тези дни писахте във фейсбук по повод исканата оставка на кмета на София от “Спаси София”. Имат ли основание да искат оставка?

- Всеки има основание да е недоволен от нещо, но да си недоволен от всичко, е несериозно. Нямам представа какви са основанията на сдружението. Живея между София и две други европейски столици и не виждам основания за тотално недоволство от развитието на София, независимо че често съм недоволен от едно или друго решение, свързано с града. Това, че се пуши там, където е забранено, че се строят небостъргачи не където трябва, че в почти всяко кафене има шумна музика, че хората санират на парче вместо цели сгради, че въздухът, особено през зимата, е много замърсен и че като излезеш от летището, няма табела, която да ти каже къде е София. Повечето от тези неща не са точно кметска работа, те са си “наша работа”. За някои от тях може да поискаме собствената си оставка като софиянци.

- Какви са вашите аргументи, че София се развива “изключително добре”?

- През последните 30 г.

София премина

през поне три

тежки кризи

Първата беше икономическата, която срина комунизма. Втората беше кризата, чиято кулминация беше 1997 г. Третата беше икономическата криза от 2008-а и последствията ѝ до ден днешен. Отгоре на всичко софиянци си самопричиниха тежка управленска криза в лицето на избора на Стефан Софиянски за кмет на София в продължение на 10 г. На този фон всяка нормалност би била успех.

София обаче направи повече от това да се нормализира. През последното десетилетие София се развива постоянно. Помните ли кризата с боклука на София? София беше на ръба на пълен провал да се оправи с отпадъците си. Метрото без съмнение е нещо, което преобрази транспорта, но и останалият обществен транспорт се развива добре. Проблемът с паркирането на колите е решен. Глутниците улични кучета ги няма. София най-сетне започна по-сериозно да се грижи за зелените площи. Започнаха да се появяват истински пешеходни зони. В центъра е изграден цял музеен микроград около римските находки. София се превърна и в търсена туристическа дестинация, нещо, което не съм предполагал, че ще се случи.

Погледнете само

броя на полетите

до София

София се развива много добре икономически. За съжаление, много професии, които навремето бяха престижни и добре платени, сега не са добре платени. Академичната работа, журналистиката, изкуствата са все сфери, които страдат или се развиват много по-бавно от останалите сектори. София изпитва и много от проблемите на големия град - бедност, шум, замърсен въздух, задръствания. Много от тези проблеми обаче се решават от активната общност. Хубаво е, че софийската общност силно се активизира.

- Напоследък се получи нещо като мексиканска вълна с искане на оставки. Така се случи с депутатите от ГЕРБ Антон Тодоров и Делян Добрев (който оцеля), за да се стигне до председателя на НС Димитър Главчев. Как ги оценявате?

- Това не е лоша тенденция. Един политик не бива да стои на поста, ако загуби доверието на избирателите, независимо дали с основание, или не. Според мен освен недопускането на Делян Пеевски до формалното оглавяване на службите за сигурност протестите от 2013 г. постигнаха и нещо друго, много важно. Те създадоха постоянна гражданска готовност, увереност на хората, че могат да се борят и да участват директно в политическия живот. Може би тази мобилизация не решава някои много тежки проблеми, но когато се насочи към нещо конкретно, често успява. Разумните политици внимават и реагират.

- И при опозицията има политици, за които се искат оставки - например на депутата от БСП Иво Христов заради репликата за 80% дебили. Как оценявате леденото мълчание от БСП по въпроса?

- По принцип е трудно да искаш оставка на политици в опозиция. Това с 80% ще си остане тежък пасив за БСП и ще я подяжда отвътре. Ако БСП иска да стане социалистическа партия, тя трябва да се отърве от подобни хора и

да реши открито

проблема с

миналото си и

свързаността си

с Русия

Не прави нито едно от тези три неща и затова губи. Така загуби последните избори. Но това е по-скоро вътрешнопартиен въпрос. Подобни неща не водят до оставки, а до загуба на избори.

- Предстои вот на недоверие към кабинета, ще има ли някакъв “европейски” отзвук този вот?

- По принцип съм противник на практиката “вот на недоверие”. Тя се използва постоянно у нас. Политическият ни живот би бил по-зрял, ако партиите се подготвяха за избори отдалече, за да могат да ги спечелят в изборния ден. Вотът на недоверие е често израз на несъгласие с резултатите от миналите избори, не подготовка за бъдещите. Европейски отзвук няма да има. Никого в Европа не го интересува дали в България има, или няма вот на недоверие. Проблем ще има, ако България бъде превзета от краен национализъм или крайно русофилство. Това са две сходни залитания, които ще са проблем за сигурността и за икономиката както на България, така и на Европейския съюз.

- Наскоро написахте интересен пост във фейсбук по повод смъртните заплахи към русофобите. Какъв трябва да е отговорът на тази агресия?

- Обещавам да намаля активността си във фейсбук. Да, подех кампания срещу крайни агресивни групи, които искаха да обезглавяват русофоби.

Бих се обявил и против групи, които искат да обезглавяват когото и да било. Това не беше само моя кампания, но и на много други. Писах гневни писма до фейсбук и до Марк Зукърбърг, писах и до ГДБОП. В крайна сметка това си е наш проблем. Групите бяха свалени, ГДБОП не ми отговори, но се чу, че са се заели с въпроса. Преди време така успяхме да свалим една изключително агресивна към ромското население група. Това не стига. Всички трябва да сме активни в премахването на подобни явления, а службите за сигурност трябва да престанат да ги третират като несериозни компютърни забавления.

- Има ли ефективни средства срещу фалшивите новини, агресията, хейтърите? Защото даже и Тръмп се пише тяхна жертва?

- Жертвата Тръмп ще я прежалим. Да, има. Първо, постоянната гражданска активност. Ако ползвателите на социалните мрежи не са активни, тогава фабриките за фалшиви новини и службите за сигурност на разни държави ще поемат тази функция. Ние ще се превърнем в опитни животни. Второ, собствениците на платформи като фейсбук трябва да инвестират стотици милиони, дори милиарди в почистване на каналите за информация. Те могат да го направят, но правят много малко. Това трябва да се промени.

- Твърдите, че еврофондовете не са за усвояване, а за катализиране на икономическите процеси. Какви икономически процеси у нас катализираха финансовите стимули от Брюксел?

- Трябва да си забраним думата “усвоявам”. Не сме кърмачета, за да усвояваме брюкселското майчино мляко. Европейските фондове, част от които са нашите данъци, трябва да се използват преди всичко за стимулиране на растеж и за привличане на допълнителни инвестиции. Ако европейски фонд не може да привлече съпътстваща частна инвестиция, най-вероятно той се харчи за нещо безсмислено. Когато фондовете не привличат инвестиции, те много често привличат корупция, бездействие и прахосване на пари. В България фондовете запълват дупки, но ни правят и финансово и икономически мързеливи. Европейските средства помогнаха в изграждането на важна инфраструктура, но и направиха това изграждане зависимо от тях.

Европейското финансиране трябва да се реформира радикално, като основният критерии трябва да бъде катализиране на реален икономически процес и инвестиции в рискови иновации.

-----------

Юлиан Попов е писател и журналист, роден е на 21 септември 1959 г. в София

Един от основателите на Нов български университет

Министър на околната среда в служебното правителство на Марин Райков - 2013 г.

2016 г. е обявен за един от 40-те най-влиятелни фигури в европейската политика за енергийна ефективност

Създател на първия български блог за актуални политически публикации

Автор е на книги и на стотици статии, публикувани в България и в чуждестранни издания

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Хаосът от Брекзит идва след 72 дни

    Високомерието на англичаните към континента и тежките спомени за величието на империята този път изиграха лоша шега на Великобритания, която е на път да хвърли страната в хаос само след 72 дни. Това е крайният срок, който премиерът Борис Джонсън даде за Брекзит. И макар че само 34% от англичаните са съгласни на излизане от ЕС без сделка с Брюксел,
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов